BMW ve Porsche elektrikli araçların menzil sıkıntısını çözüyor

BMW ve Porsche elektrikli araçların menzil sıkıntısını çözüyor - 0

Şimdilik prototip olarak geliştirilen altyapı 450 kW güç ile sadece 3 dakikada 100 km’lik menzil sağlıyor.

Elektrikli araçların en büyük sıkıntılarından olan menzil konusu yakın gelecekte çözülecek gibi görünüyor. BMW ve Porsche’nin birlikte geliştirdikleri hızlı şarj altyapısı 450 kW gücünde. Bu sayede i3’ün bataryaları yüzde 80 kapasiteye kadar 15 dakikada dolarken Porsche’nin prototip otomobiline 3 dakikada 100 km menzil kazandırabildi.

Fikir vermesi açısından şarj sürelerinden bir örnek verelim: BMW i3’ü evinize monte edeceğiniz Wallbox aparatıyla (22kW) 8 saatte şarj edebiliyorsunuz. Birçok noktada bulunan hızlı şarj ise 50 kW gücünde ve i3’ü 45 dakikada yüzde 80 kapasiteye taşıyor. Tesla bu konudaki en gelişmiş markayken hızlı şarj ünitesi 120kW gücüyle otomobilleri 40 dakikada şarj edebiliyor.

Tabii burada çözülmesi gereken konulardan biri elektrikli otomobillerin bu kadar yüksek kapasiteli şarja imkan vermeleri olacak. Testte denenen i3’te bunun için özel geliştirilmiş bataryalar kullanılırken standart bataryaların buna izin vermemesi bir sorun. Elektrikli otomobil dünyasının en yeni isimlerinden olan Audi e-Tron da en fazla 150 kW güçle şarj olabiliyor, yakın zamanda seri üretime geçecek olan Porsche Taycan ise 350 kW’a izin veriyor.

Bu yeni teknoloji BMW, Porsche, Siemens, Allego ve Phoenix Cantact E-Mobility gibi firmaların birlikte çalışmasıyla geliştirilirken Almanya Ulaşım Bakanlığı projeye 8 Milyon Euro destekte bulundu.

Şarj istasyonu CCS tipi şarj olabilen bütün otomobillere uyumlu olmasıyla dikkat çekiyor ve 400 V ile 800 V arasında bataryaya sahip araçları şarj edebiliyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook