Yeni Panamera rekorla geldi

  • Yeni Panamera rekorla geldi - 1
  • Yeni Panamera rekorla geldi - 2
  • Yeni Panamera rekorla geldi - 3
  • Yeni Panamera rekorla geldi - 4
  • Yeni Panamera rekorla geldi - 5
  • Yeni Panamera rekorla geldi - 6
  • Yeni Panamera rekorla geldi - 7
  • Yeni Panamera rekorla geldi - 8
  • Yeni Panamera rekorla geldi - 9

·        Panamera Turbo’nun dünyanın en hızlı sedanı rekoru: Ring’de 7:38

·        V8 dizel 4S seçeneği

·        Yeni V6 benzinli motor

·        Tamamen dijital ekranlar

Porsche’nin geçtiğimiz haftalarda videosunu ve fotoğraflarını yayınladığı, tamamen yenilenmiş Panamera nihayet gün yüzüne çıktı.  

Yeni Panamera her zaman olduğu gibi BMW 7 Serisi, yeni elden geçirilen Maserati Quattroporte ve gelecek yıl satışta olması planlanan Audi A8 gibi modellere rakip olacak. Porsche bu konuda yeni Panamera’ya oldukça güveniyor ve ‘en ince detayına kadar geliştirildi’ açıklamasını yapıyor.  

Otomobil tasarımı yerini aldığı modelde de olduğu gibi liftback şeklinde ele alınmış. Eski modelin Porsche’nin en çok satan modellerinden biri olduğu düşünüldüğünde yeni Panamera’nın üzerindeki yükün ne kadar çok olduğunu anlayabilirsiniz.  

Yeni Panamera eski modele göre 35 mm daha uzun (5050 mm), 5 mm geniş (1935 mm) ve 5 mm yüksek (1423 mm). Her ne kadar yükseklik artmış olsa da tavan 20 mm daha alçak ama Porsche eskisine göre daha fazla baş mesafesi sunulduğunu söylüyor. Aynı zamanda aks mesafesinin de 30 mm artıp, 2950 mm’ye ulaşması kabinin genişlik anlamında ileriye doğru bir adım attığını gözle önüne seriyor. Bagaj hacmi de 50 litre artarak 495 litreye çıkmış.  

Yeni Panamera’da Porsche’nin MSB (Modular Standart Architecture) platformu kullanılıyor. Gövdede bolca kullanılan alüminyum sayesinde (kaput, çamurluklar, tavan ve bagaj kapağında) ağırlık olabildiğince azaltılmış. Porsche şimdilik ağırlıkla ilgili detay vermiyor ama Turbo için verilen 3.6 kg/bg oranından yola çıkarsak 1980 kg gibi bir değere ulaşıyoruz.  

Bu platform sadece Panamera için değil VW Group bünyesindeki Bentley için de kullanılacak. Gelecek yıl tanıtılması planlanan tamamen yeni Continental GT MSB platformundan yararlanacak. Bu plaformun farklı iz genişlikleri ve aks aralığı kombinasyonlarına uygun olduğu ve dört çeker ya da hibrit için de kullanılabileceği söyleniyor.  

Motor seçeneklerinde de yenilikler mevcut. Yeni, 2.9 litrelik, çift turbo beslemeli ve 4.0 litrelik, V8 çift turbo benzinli motorlar model gamına eklendi. Bunun dışında diğer motorlara da turbo eklenmiş ve Panamera artık atmosferik bir motorla satılmıyor. Her iki motora da yeni, sekiz ileri çift kavramalı otomatik şanzıman ve ilk jenerasyon Panamera’daki dört çeker sisteminin elden geçirilmiş bir versiyonuyla alınabilecek.  

Panamera 4S adı verilen 2.9 litrelik çift turbo ünite 5650 d/dak’da 440 bg güç ve 1750- 550 d/dak arası 550 Nm tork üretiyor. 0-100 km/s hızlanma 4.4 saniyeyken Sport Chrono Paketi’yle bu 4.2 saniyeye iniyor. Maksimum hızsa 286 km/s olarak belirtiliyor.  

4.0 litrelik V8, çift turbolu versiyonsa Panamera Turbo adıyla satılıyor. Turbo 550 bg gücü (eski modele göre 50 bg güçlü) ve 1960- 4500 d/dak arası 770 Nm’lik torkuyla dikkat çekiyor. Otomobil 100 km/s’ye sadece 3.6 sn’de ulaşırken, maksimum hızı 310 km/s olarak belirlenmiş.

Turbo aynı zamanda yeni bir rekor da kırdı. Almanya’nın ünlü Nürburgring pistinde en hızlı sedan unvanını ele geçiren Panamera Turbo, 7:38’lik derecesiyle birçok süper sporu geride bıraktı. Bu turun videosunu yukarıdan izleyebilirsiniz.  

Benzinlilerin yanında dizeller de unutulmamış. 4S Diesel adında yeni bir, V8 dizel seçeneği sunulmaya başlandı. 4.0 litrelik, V8 motor 422 bg güç ve 850 Nm’lik torkuyla dikkat çekerken, aracın 0-100 km/s hızlanması sadece 4.3 saniye sürüyor. 285 km/s’lik maksimum hız da 4S Diesel’in dünyanın en hızlı dizel sedanı olduğu anlamına geliyor.  

Porsche Panamera’nın çevikliği konusunda da çok iddialı. Otomobilde yeni bir elekromekanik direksiyon sistemi kullanılırken, dört lastiğin de hareketli olması aracın hem manevra kabiliyetini hem de çevikliğini, dolayısıyla yol tutuşunu arttırıyor.

Giriş modellerinde çelik yaylar kullanılırken üst modellerde havalı süspansiyon, üç kademeli ayarlanabilir amortisör sertliği ve dinamik şasi kontrolü gibi özellikler de geliyor.

Kabinde de teknolojik yenilikler öne çıkıyor. Innodrive adı verilen otonom sürüş modu, adatif hız sabitleme sistemiyle birlikte alınabiliyor. Ayrıca orta konsolda dokunmatik alanlar, eski Panamera’nın en çok eleştiri alan yönlerinden biri olan bol düğme kullanımını hayli azaltmış.

Artık tamamen dijital hale gelen göstergeler 7.0 inçlik panelde görüntülenirken, konsolda 12.3 inçlik dokunmatik ekrana yer verilmiş.

Panamera'nın yakın bir zamanda Sport Turismo adında, bir station versiyonu da satılmaya başlanacak. Bu modelse muhtemelen 2018'den önce satışta olmayacak.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook