Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu

  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 1
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 2
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 3
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 4
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 5
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 6
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 7
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 8
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 9
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 10
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 11
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 12
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 13
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 14
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 15
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 16
  • Lotus Eletre markanın ilk elektrikli SUV modeli oldu - 17

Eletre adı verilen otomobil 600 hp gücü ve eşsiz aerodinamik özellikleriyle dikkat çekiyor.


Artık tüm üreticilerin SUV modelleri üretmesine alıştık; son olarak Lotus da bu üreticiler arasına girdi. Eletre adı (Macarca’da ‘hayata gelen’ anlamına geliyor) verilen, markanın ilk SUV modeli aynı zamanda ilk elektrikli-SUV modeli olma unvanına da sahip. 

Eletre Lotus’un Evija modeliyle başlayan elektrikli devriminin bir devamı niteliğinde. Markanın yaptığı açıklamaya göre 12 ay içinde elektrikli bir model daha tanıtılacak ve bunun bir sedan olması planlanıyor; 2025 yılı itibarıyla 4 adet SUV üretilecek. Bildiğiniz gibi ikonik İngiliz üretici 2030 yılında tamamen elektrikli modellere geçiş yapacağını açıklamış ve Emira modeliyle son benzinli modelini tanıtmıştı. 

Eletre oldukça iri bir otomobil; 5105 mm uzunluğunda; 2135 mm genişliğinde (aynalar dahil) ve 1630 mm yüksekliğinde. Modelin aks aralığı ise 3105 mm ile oldukça uzun; bu da cömert bir iç mekân hacmi olduğunun ipucunu veriyor.

Son derece akıcı hatlara sahip olan otomobil ‘Carved by air’ (hava tarafından şekillendirilen) mottosuyla aerodinami konusunda ne kadar detaylı çalışıldığını gösteriyor. Coventry, İngiltere’deki Lotus Technology Center’da tasarlanan Eletre genel hatları itibarıyla Evija modeline benzerlik gösteriyor. Otomobilin kabini olabildiğince ileri yerleştirilmiş, uzun aks mesafesi, kısa sarkmalar sayesinde dinamik bir tasarım elde edilmiş. 

Otomobilin detaylarına baktığınızda hemen hemen her noktada rüzgâr girişlerini görebiliyorsunuz. Bu sayede aracın gövdesinin rüzgâr direnç katsayısı azalırken verimliliği ve performansı artıyor. Önde tamponun alt kısmından içeri giren hava motor kaputundan dışarı atılıyor; arka lastiklerin önünde yer alan hava girişleri de aynı şekilde görev yapıyor. Benzer bir durum D sütununda yer verilen hava girişleri sayesinde elde ediliyor. 

Otomobilin bir diğer ilginç detayı ise aydınlatmayla ilgili; tamamen LED farlar arka tarafta tek parça şeklinde tasarlanmış ve normal kullanımda kırmızı renge bürünüyor. Bu lamba bataryanın şarj durumuna göre turuncu veya yeşil renk de olabiliyor. 

Arka tarafta tavanın üst kısmındaki iki küçük kanatçık havayı açılabilir kanada yönlendiriyor. Bu sayede sürtünme azalıyor ve yere basma gücü artıyor. Açılabilir arka kanat ise karbonfiberden üretilmiş ve üç kademeden oluşuyor. 

Otomobilin altyapısını Lotus’un Electric Premium Architecture adını verdiği (EPA) platform oluşturuyor. Bu platform modüler yapısı sayesinde farklı boyutlarda da kullanılabiliyor ve farklı boyutlardaki bataryalara ev sahipliği yapabiliyor. 

Eletre dört tekerlekten çekiş sistemine sahip ve tamamen elektrikli motorla donatılan bir SUV. Otomobilin teknik detaylarını net olarak paylaşmadılar ama motor gücünün 600 hp’den fazla olduğu, batarya kapasitesininse 100 kWh’den yüksek olduğu açıklandı. Maksimum hız 260 km/s olarak verilirken 0-100 km/s hızlanma için ‘3 saniyeden hızlı’ açıklaması yapılıyor. Menzil 600 km, bataryanın tamamen dolma süresi ise 350 kW altyapı ile 18 dakika olarak gösteriliyor. 

Modelde havalı süspansiyon, aktif aerodinamik özellikler ve aktif sürüş yüksekliği ayarları standart olarak sunuluyor. Opsiyon listesinde ise karbon seramik frenler, elektronik kilitli diferansiyel ve dönebilen arka lastikler yer alıyor. 

Oldukça gelişmiş teknolojiler Eletre’de kullanılıyor. Lidar sensörleri otomobilin tavanında konumlandırılmışken araca dördüncü seviye otonom sürüş özelliği katıyor. Her ne kadar bu özellik şu anda dünyada çok kısıtlı coğrafyalarda kullanılabilse de kısa vadede ciddi şekilde yaygınlaşması bekleniyor. Yan aynalar ise yerini kameralara bırakmış durumda. 

Otomobilin kabini ciddi şekilde teknolojiyle donatılmış durumda. Ortada 15.1 inç genişliğinde dokunmatik bir ekran yer alıyor; bu ekran kullanılmadığında katlanarak yok oluyor. Gösterge panelinin alt kısmındaki aydınlatma sürücüye bazı bilgileri (telefon çaldığını) renk değiştirerek gösteren interaktif bir yapıda. Bunun dışında aracın birçok özelliği ses kontrolü ile gerçekleştiriliyor. Eletre’nın bgaj hacmi 470 olarak veriliyor.

Lotus’un ilk elektrikli SUV modeli Çin’in Wuhan kentinde üretilecek. Şimdilik otomobilin fiyatları belli olmasa da başlangıç fiyatının Avrupa’da 100.000 Euro civarında olması bekleniyor. Otomobilin teslimatlarıysa 2023 yılında başlayacak.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook