Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı

  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 1
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 2
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 3
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 4
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 5
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 6
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 7
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 8
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 9
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 10
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 11
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 12
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 13
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 14
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 15
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 16
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 17
  • Alfa Romeo Tonale hibrit motorlarla tanıtıldı - 18

Uzun zamandır beklenen model hafif hibrit, plug-in hibrit ve dizel motorlarla geldi.

Alfa Romeo’nun 2019 yılında konsept olarak gösterdiği, giriş seviyesi SUV modeli Tonale tanıtıldı. Modelin gelişimi bu uzun süre zarfında askıya alınmış ve Alfa Romeo’nun Stellantis birleşimi içerisinde konumunun netleşmesi beklenmişti. Bir diğer neden de otomobilin kalitesinin istenilen seviyeye gelmesi, hatta beklentileri aşmasıydı ki bu konuda marka oldukça iddialı.

Stellantis birleşimi geçtiğimiz haftalarda birinci yılını kutladı ve Alfa Romeo markası da geleceğiyle ilgili ilk somut adımı Tonale ile atmış oldu. Model kendine rakip olarak BMW X1 ve Audi Q3 gibi popüler modelleri alıyor ve Alfa Romeo’nun model gamında diğer SUV Stelvio’nun altında konumlandırılıyor. Bu arada ilginç bir bilgi de verelim, Tonale adı İtalya’daki ünlü dağ geçidi Stelvio’dan daha alçakta konumlanan bir lokasyondan geliyor. Yani Stelvio’nun altında konumlanması sadece model gamı içerisinde değil fiziksel olarak da bu şekilde…

Model Alfa Romeo’nun elektrifikasyona doğru attığı ilk adım olduğu için hayli önemli. Hafta içinde yapılan açıklamaya göre Alfa Romeo 2027’den itibaren sadece elektrikli otomobiller üretecek ve o tarihe kadar da mevcut modellerinde elektrifikasyon göreceğiz. Ayrıca 2030 yılına kadar her yıl yeni bir model piyasaya sunulacak.

Modelde FCA Grubu’nun Jeep Renegade ve Compass modellerinde kullanılan platformu yer alıyor; marka daha sonra tamamen Stellantis platformlarına geçiş yapacak. Platform kardeşliğinden dolayı otomobilin motor ve hibrit teknolojisi de Jeep modellerindekinin aynısı.

4350 mm uzunluğundaki otomobil 1840 mm genişliğinde ve 1600 mm yüksekliğinde bir yapıda; bu da rakipleriyle benzer boyutlarda olduğunu gösteriyor.

Alfa Romeo, Tonale’nin sürüş dinamikleri olarak sınıfının en iyisi olduğunun altını çizerken ağırlık dağılımının 50:50 olduğu açıklanıyor. Standart olarak önden çekişli olan otomobil Q4 adı verilen dört çekerle de alınabiliyor.

Otomobilin tasarımı her Alfa Romeo modelinde olduğu gibi oldukça çarpıcı ve dikkat çekici; ayrıca modern olduğu kadar markanın tarihindeki önemli modellere de gönderme yapmaktan kaçınmıyor. Önde efsanevi SZ modelini andıran 3+3 tasarımlı farlar, 1960’ların bir diğer ikonik modeli 33 Stradale’de ilk kez görülen telephone-dial tasarımlı jantlar bunlardan bazıları… Ayrıca tüm Alfa Romeo modellerinde görülen Scudetto ön ızgara ve arkaya kadar uzanan GT Line ile öne çıkan profil yapısı modelimn sportif karakterini vurguluyor.

Marka, Tonale’nin iç mekân kalitesi üzerinde çok ciddi mesai harcandığını söylüyor; öyle ki bu kalitenin yakalanması için otomobilin tanıtılması 3 ay geciktirildi. 12.3 genişliğindeki tamamen dijital göstergeler, 10.25 inçlik dokunmatik orta ekran, kablosuz şarj; Apple CarPlay, Android Auto desteği, online güncellenebilme olanağı, adaptif hız sabitleme ve trafik asistanı gibi sistemler otomobilin teknoloji konusunda oldukçe cömert olduğunu gösteriyor. Tonale ayrıca dünyanın ilk NFT sertifikasına sahip otomobili olarak da önemli bir adım atmış oluyor. Böylece araç dijital blockchain teknolojisine bağlantılı hale geliyor ve kullanıcı aracı kullanırken bakım ve diğer kullanım özellikleri sonradan değiştirilemeyecek şekilde kayıt altına alınabiliyor. Bu da satış sonrasında güven konusunu farklı bir noktaya taşıyor.

Tonale’de şimdilik iki farklı güçte hafif hibrit motor kullanılıyor. 1.5 litrelik turbo benzinli motorla birlikte kullanılan hafif hibrit sistemi 48V altyapısı üzerine kutgulanmış. 4 silindirli motor 130 ve 150 bg’lik iki farklı güçle alınabiliyor ve 7 ileri çift kavramalı şanzımanla gücünü aktarıyor. Bu sistem oldukça etkili bir stop/start stratejisi ve düşük hızlarda elektrik gücüyle hareket edebilme kabiliyeti gibi özelliklerle öne çıkıyor. Hafif hibrit modeller sadece önden çekişli olarak geliyor. Hafif hibrit sistemi 20 bg güç ve 55 Nm tork sunan elektrik motoruna sahip.

1.6 litrelik dizel motor tüm pazarlarda olmasa da dizel motor kullanan ve ihtiyacı olan pazarlarda alınabilecek. 130 bg güç üreten motor mevcut FIAT ve Jeep modellerinde de kullanılıyor. Otomobilde ayrıca Amerika pazarı için 2.0 litrelik turbo 256 bg'lik bir ünite de sunuluyor.

Modele ilerleyen zamanlarda 1.3 litrelik motora sahip plug-in hibrit versiyon eklenecek. Bu versiyon güncel Jeep Renegade 4xe modelinde kullanılan sisteme sahip ama gücü Jeep modellerinden biraz daha fazla. 15.5 kWh batarya kapasitesine sahip sistem 275 bg güç üretiyor ve 6.2 saniyede 100 km/s hıza ulaşabiliyor. Otomobil ayrıca 80 km elektrik menziliyle ciddi bir sıfır emisyon sürüşü sunabiliyor.

Tonale’nin Avrupa pazarı satışları Nisan ayında başlayacakken Türkiye satışının yıl sonunda olması beklentiler dahilinde…



Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook