BMW, 2.0 litre dizel motorda hafif hibrit sistemi sunmaya başlıyor

  • BMW, 2.0 litre dizel motorda hafif hibrit sistemi sunmaya başlıyor - 1
  • BMW, 2.0 litre dizel motorda hafif hibrit sistemi sunmaya başlıyor - 2
  • BMW, 2.0 litre dizel motorda hafif hibrit sistemi sunmaya başlıyor - 3
  • BMW, 2.0 litre dizel motorda hafif hibrit sistemi sunmaya başlıyor - 4
  • BMW, 2.0 litre dizel motorda hafif hibrit sistemi sunmaya başlıyor - 5
  • BMW, 2.0 litre dizel motorda hafif hibrit sistemi sunmaya başlıyor - 6

İlkbahar aylarında kullanılmaya başlanacak olan sistemde 48v altyapısı ve elektrik motoru yer alıyor.

Alman üretici yeni hafif hibrit teknolojisini 2.0 litrelik dizel motorlarında kullanmaya başlayacak. Tüm 320d, X3 20d, X4 20d modellerinde kullanılacak motor hem arkadan çekiş hem de dört çeker versiyonlarda yer alacak.  

İlk olarak geçtiğimiz yıl 520d modelinde kullanılan sistem aynı şekilde söz konusu modellerde de yer alacak. Hafif hibrit sisteminde 48 voltluk jeneratör yer alırken sistem 11 bg güç üretiyor. Elektrik motoru oldukça hafif şekilde devreye girerken sürüş esnasında içten yanmalı motoru desteklemek için de kullanılıyor. Bu sayede motorun verimliliği artıyor, tüketim ve emisyon değerleri düşüyor.  

Enerji geri kazanım sistemi 15 km/s hızın altında içten yanmalı motorun şanzımanla bağlantısını kesiyor ve otomobil durana kadar ortaya çıkan kinetik enerjiyi elektrik enerjisini çevirerek bataryada depoluyor. Benzer şekilde coasting fonksiyonu 160 km/s hıza kadar sistem dizel motoru şanzımandan tamamen ayırıyor, eskiden rölantide çalışmasını sağlıyordu.  

Bunların dışında BMW çeşitli modellerinde yeni motor seçenekleri sunmaya başladı. 120d’de 190 bg’lik 2.0 litre dizel motor kullanılmaya başlanırken güç dört lastiğe birden aktarılıyor.  

318i modelinde kullanılan 3 silindirli, 1.5 litrelik benzinli motor ise yerini 4 silindirli, 2.0 litrelik üniteye bıraktı. 156 bg güç ve 320 Nm tork üreten yeni motor modelde 8.7 saniyelik 0-100 km/s hızlanma sağlıyor. 

3 silindirli motorun model gamından çıkarılmasıyla 318i’nin Türkiye’deki durumu henüz netleşmedi. Ancak 2.0 litrelik motorla satılamayacağını biliyoruz. Eğer BMW Türkiye için motoru üretmeye devam etmezse otomobilde sadece 1.6 litrelik benzinli motor olacak. 

Yakında bu durum belli olacaktır, haber alır almaz sizleri bilgilendireceğiz. Bizi takip etmeye devam edin...



Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook