Brabham ismi BT62 ile pistlere geri dönüyor

  • Brabham ismi BT62 ile pistlere geri dönüyor - 1
  • Brabham ismi BT62 ile pistlere geri dönüyor - 2
  • Brabham ismi BT62 ile pistlere geri dönüyor - 3
  • Brabham ismi BT62 ile pistlere geri dönüyor - 4
  • Brabham ismi BT62 ile pistlere geri dönüyor - 5
  • Brabham ismi BT62 ile pistlere geri dönüyor - 6
  • Brabham ismi BT62 ile pistlere geri dönüyor - 7
  • Brabham ismi BT62 ile pistlere geri dönüyor - 8

1960’ların mirası yeniden hayatta.

Yazı: Şafak Soysal

Jack Brabham ve Ron Tauranac’ın ortaya çıkardığı yarış efsanesi Brabham ve “BT” etiketli araçları, uzun bir aradan sonra tekrar pistlere dönüyor.

Projesini 70 yıllık yarış deneyimi üzerine oturtan David Brabham, Londra’da düzenlenen bir etkinlik ile babasının efsaneleştirdiği ismi sürdüren BT62 adlı süper otomobili tanıttı.

Tamamen pist ve hızlı tur zamanları için tasarlanan BT62, ton başına 730 bg üretebiliyor. Aracın boş ağırlığı ise sadece 972 kg. Yani Brabham imzalı, atmosferik 5.4 litre hacimli V8 motor 710 bg güç, 667 Nm tork üretiyor. Ortaya konumlanan motorun gücü ve torku, arkaya yerleştirilmiş yarış tipi şanzıman vasıtasıyla arka tekerleklere iletiliyor.

BT62’ye dışarıdan baktığınız anda aracın viraj performansı konusunda ciddi vaatler verdiğini seçebiliyorsunuz. Devasa arka kanat, arka difüzör, geniş ön splitter, ön çamurluk ile arka çamurluk arasında dengeli bir hava akımı sağlamayı hedefleyen marşpiyel gibi elemanların tamamı karbon fiberden imal edilmiş. Agresif aero paket sayesinde BT62’nin üretebildiği downforce 1,200 kg’ın üzerinde!

Henüz 0-100 km/s ivmelenmesi açıklanmadı fakat BT62’nin çabucak hızlanabileceği ve bu sürati viraj içlerine taşıyacağı aşikâr. Yani frenler de en az ortada yatan canavar ve onu çevreleyen aerodinamik elemanlar kadar güçlü olmalı. Brabham, pist odaklı süper otomobilini önde ve arkada 6 pistonlu kaliperlere sahip, karbon seramik frenler ile donatmış.

Michelin ile yapılan sponsorluk sonucunda BT62, yol ile temasını Fransız markanın özel olarak geliştirdiği oluksuz (slick) lastikler sağlayacak.

Jack Brabham’ın yarış kariyerinin başladığı 1948’in 70’inci yılında tanıtılan BT62’den sadece 70 adet üretilecek. Lansmanda seçilen yeşil ve altın renkler ise, Sir Jack’in 1966 Fransa Grand Prix’sinde elde ettiği tarihi zafere gönderme niteliğinde.

Le Mans galibiyeti elde ederek babasının izinden motor sporlarında başarılar elde eden David Brabham’ın liderlik ettiği Brabham Automotive’in ilk aşamada planı 24 Saat Le Mans yarışlarıyla Brabham adını tekrar pistlere döndürmek. Marka, yola çıkması yasal olmayan araç için 1 milyon Pound fiyat talep ediyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook