Ferrari ilk hibrit üstü açık modelini tanıttı: SF90 Spider

  • Ferrari ilk hibrit üstü açık modelini tanıttı: SF90 Spider - 1
  • Ferrari ilk hibrit üstü açık modelini tanıttı: SF90 Spider - 2
  • Ferrari ilk hibrit üstü açık modelini tanıttı: SF90 Spider - 3
  • Ferrari ilk hibrit üstü açık modelini tanıttı: SF90 Spider - 4
  • Ferrari ilk hibrit üstü açık modelini tanıttı: SF90 Spider - 5
  • Ferrari ilk hibrit üstü açık modelini tanıttı: SF90 Spider - 6

Ferrari’nin ilk seri üretim PHEV (Plug-in Hibrit) üstü açılabilen modeli SF90 Spider tanıtıldı.

Ferrari, SF90 Stradale’nin üstü açık versiyonu olan SF90 Spider modelini tanıttı. Model ikonik İtalyan üreticinin ilk kabloyla şarj edilen üstü açık modeli olarak da tarihsel anlamda öneme sahip.

Ferrari otomobilde metal tavan sistemini kullanıyor. Tavan 14 saniyede açılıp kapanabilirken hareket halindeyken de kullanılabiliyor. Sistem standart bir metal tavanlı mekanizmaya göre 40 kg daha hafif olmasıyla dikkat çekiyor. Elektrikli ayarlanabilir arka camı otomobilin üzeri açık olduğunda bile konforlu bir sürüş sağlıyor.

Spider’ın ön tasarımında tavan 20 mm daha alçak tasarlandı ve A sütunları daha ince bir formda geliştirildi. Bu sayede ön cam daha eğimli bir çizgiye sahip olurken görüş açılarında iyileşme elde edildi. Ayrıca arka bölümde oldukça ciddi değişiklik yapılmış. İki adet takla barı desteği arka kısımda farklı bir görüntü oluştururken bu çizgiler motor kaputuna doğru uzanıyor. Arkada aktif spoyler hıza göre yükseklik alçalarak yere basma gücünü arttırıyor ve sürtünmeyi azaltıyor.

SF90 Spider modelinde Stradale’deki V8 motor kullanılıyor. 4.0 litrelik, çift turbo destekli ünite 1000 bg güç ve 900 Nm tork sunuyor. İçten yanmalı motorun yanında 3 adet elektrik motoru yer alıyor. Benzinli motor 780 bg güç üretirken elektrik motorları 220 bg ekstra güçle bunu 1000 bg’e tamamlıyor. Elektrik motorlarından biri arka aksta konumlandırılıyor ve F1 otomobillerinden alınan MGUK (Motor Generator Unit Kinetic) görevi görüyor. Yani frenaj esnasında ortaya çıkan kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek bataryaların dolmasını sağlıyor.

Diğer iki elektrik motoruysa ön aksta yer alırken, otomobil böylece dört çeker özelliğine kavuşuyor. Hibrit kontrol ünitesi motorun gücünü benzinli motor, elektrik motorları ve bataryalar arasında optimize ediyor. Öndeki iki motor lastiklere güç iletmesinin yanında tork dağılımı da yaparak hem tutunma hem de çekişi arttırıyor. Otomobilde e-Drive, Hybrid, Performance ve Quality olmak üzere dört sürüş modu yer alıyor.

Otomobilin 7.9 kWh batarya kapasitesi 25 km’lik elektrik sürüş menzili sağlıyor.

Açılabilen tavan mekanizması otomobilin boş ağırlığının Stradale modeline göre 100 kg artmasına neden oluyor. Boş ağırlık 1670 kg olarak verilirken performans değerlerinde bir değişim yok: 0-100 km/s hızlanma 2.5 saniye, 0-200 km/s ise 7 saniye sürüyor. Spider’ın maksimum hızı da 340 km/s ile coupe versiyonla aynı. Spider’da 8 ileri çift kavramalı şanzıman kullanılıyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook