Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar

  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 1
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 2
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 3
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 4
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 5
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 6
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 7
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 8
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 9
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 10
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 11
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 12
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 13
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 14
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 15
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 16
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 17
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 18
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 19
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 20
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 21
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 22
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 23
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 24
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 25
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 26
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 27
  • Yeni Land Rover Defender: Tüm detaylar - 28

Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan yeni Defender markanın ikonik modelinin geri dönüşü anlamına geliyor.


Geçtiğimiz hafta Land Rover tarafından motor kaputundaki logosu gösterilen yeni Defender bugün Frankfurt Fuarı’nda tanıtıldı. Markanın tarihindeki en uzun süre üretilen model olma unvanına sahip (67 yıl üretimde kaldı) orijinal Defender’ın ismini taşıyan yeni model, bu ikonik otomobilin bıraktığı yerden devam ediyor.

Gerek tasarım gerekse arazi kabiliyeti olarak eski modele gönderme yapan yeni Defender aynı zamanda modern dünyanın gereksinimlerini de barındıran bir yapıda.

Land Rover, Defender’ı yeniden hayata geçirmek için epey uzun süredir çalışıyor. Marka tarihinin ‘en önemli’ yeniliği olarak tanımlanan yeni Defender, Land Rover model gamında Discovery ve Range Rover’dan sonra üçüncü model ailesinin başlangıcı anlamına geliyor. Bu da Defender’ın farklı versiyonlarının üretileceğini anlamına geliyor ki Frankfurt’tan gelen haberlere göre otomobilin farklı aks aralığı seçenekleri yer alacak.

Fuarda tanıtılan otomobil uzun aks aralığına sahip olan beş kapılı 110 (Defender’larda bu rakam aks aralığını inç olarak gösteriyor) modeli olsa da 90 diye adlandırılan kısa versiyon da gösterildi. Bu versiyon yıl sonunda üretime geçecek ve bunun yanında ticari amaçlı üretilen versiyonlar da yer alacak. Land Rover 130 isimli daha da uzun bir model üzerine çalıştığını da açıklıyor. Bu modelde sekiz koltuklu oturma kapasitesinden bahsediliyor.

Tasarım

Otomobil tasarım olarak markanın diğer modellerini andırırken aynı zamanda başarılı bir şekilde geçmişe gönderme yapmasını biliyor. Olabildiğince dik ön cam açısı, 90 dereceye yakın ızgara, profil çizgisi, kaput üzerinde yer alan Defender logosu ve arka tarafta tavanda yer alan ekstra camlar gibi detaylar retro hava yaratıyor. Bunun yanında LED farlar, geniş jantlar ve temiz yüzeylerle modern çizgilere de sahip.

Otomobilde D7x adı verilen, büyük bir yüzdesi alüminyum olan platform kullanılıyor. Land Rover’a göre bu platformun yüzde 95’i yeni ve monokok yapıdaki altyapı markanın bugüne kadar ürettiği en rijit altyapı olmasıya dikkat çekiyor. Bu yeni platform hibrit modellere de temel oluşturabilirken tamamen elektrikli versiyonlar için uygun değil.

Orijinal Defender’ın arazi kabiliyetinin ne kadar iyi olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu modelde arazi yeteneği konusu ciddi şekilde ele alındı ama markanın, o aşırı sert karakterli yapısındansa günlük kullanıma yakın, rahat ve kolay kullanımlı bir yaklaşımda yeni Defender’ı tasarladığını söyleyebiliriz. Yine de 291 mm’lik gövde yüksekliği gerçek bir arazi aracı yüksekliğindeyken 38 derece yaklaşma, 40 derece uzaklaşma açısı ve 900 mm’lik su geçiş derinliği otomobile her yere gidebilme yeteneeği kazandıracak kadar iddialı. Özellikle su geçiş derinliği limiti Range Rover modeliyle aynı olması dikkat çekiyor. İddialı ölçülerin yanında orta ve arka mekanik kilitli diferansiyel otomobilin kabiliyetini arttıran diğer detaylar arasında.

300 kg tavan yükleme kapasitesi, 3500 kg çekme kapasitesi ve 900 kg maksimum yükleme limiti aracın bu konuda iddialı olduğunu gösteriyor.

110 modeli 5018 mm uzunluğunda, 1967 mm yüksekliğinde ve 2105 mm genişliğindeyken aks aralığı 3022 mm. Gelecek yıl tanıtılacak 90 modeliyse 4583 mm uzunluk, 2105 mm genişlik ve 1974 mm yükseklikle gelirken otomobilin aks aralığı 2587 mm.

Kabin

Yeni Defender markanın bugüne kadar ürettiği en çok kişiselleştirilebilen model olmasıyla öne çıkıyor. İki aks mesafesi seçeneği, Defender, S, SE ve HSE adı verilen dört donanım, ticari seçeneği ve dört farklı aksesuar opsiyonuyla otomobil neredeyse sonsuz bir kişiselleştirilebilme olanağı sunuyor. 110 modeli beş, altı veya 5+2 oturma kapasitesiyle alınabilirken 90 modelinde 6 kişiye kadar yolcu oturabilecek.110 modelinde 1075 litre olan bagaj hacmi koltuklar katlandığında 2300 litreye kadar çıkıyor. Yedi koltuklu versiyonda tüm koltuklar yerindeyse hacim 231 litre olarak veriliyor.

Otomobilin kabiniyse modern teknolojiyi sert karakterle birleştiren bir yapıda. Orta konsolda 10 inç genişliğinde Pivi Pro adı verilen Infotaintment sistemi yer alırken A sütunlarında yer alan tutacaklar otomobilin arazi kabiliyeti hakkında ipuçları veriyor. Bu yeni ekranda Apple CarPlay ve Android Auto desteği yer alıyor. Konsolun oldukça sade ve strüktürel yapıda olması orijinal Defender’a yapılan bir gönderme. Tüm Defender’larda 12.3 inç genişliğindeki tamamen dijital göstergeler standartken otomobildeki güncellemeler on-air olarak yapılabiliyor.

Defender’da wrist key olarak adlandırılan ‘aktivite anahtarını’ alabiliyorsunuz. Bu sistem bileğinize takılıyor ve aracın gerçek anahtarının kabinde bırakılmasını sağlıyor. Su geçirmez şekilde tasarlanmış bu anahtar spor yapan kişiler tarafından sevilen bir donanım.

Motor seçenekleri

Yeni Defender Land Rover’ın yeni geliştirdiği altyapıyı kullandığı için markanın güncel motorları araçta yer alabiliyor.

Defender’ı şimdilik 2 benzinli, 2 dizel olmak üzere toplam 4 motorla alabiliyorsunuz. Benzinlilerde 2.0 litre, turbo, 4 silindirli 300 bg güç üreten P4 motor seçeneği giriş motor olarak görünüyor.400 Nm’lik tork 2261 kg ağırlığındaki otomobili 8.1 sn’de 100 km/s hıza çıkartırken maksimum hız 191 km/s, ortalama tüketim 11.5 lt/100 km.

3.0 litrelik, sıralı 6 silindirli benzinli motor (P6) hafif hibrit sistemiyle birlikte geliyor. 400 bg güç ve 550 Nm tork 6.1 sn’lik 0-100 km/s için yeterli olurken maksimum hız 208 km/s. Bu model ortalama olarak 11.2 lt/100 km yakıt tüketiyor.

Dizellerde D200 olarak adlandırılan giriş seviyesi motor 200 bg güç ve 430 Nm üretirken 10.3 sn 0-100 ve 9.6 lt/100 km tüketime sahip. En güçlü dizel motor yine aynı 2.0 litrelik ünitenin çift turbo destekli versiyonunu kullanıyor ve 240 bg güç ortaya atıyor. Tork aynı kalırken 9.1 sn’lik 0-100 hızlanmaya 9.5 lt/100 km tüketim eşlik ediyor. 

İddialara göre yeni Defender eski modellerine göre arazide çok daha yetenekli. Tamamen kişiselleştirilebilen Terrain Response 2 sistemi sürücülerin yol ve hava koşulllarına göre otomobilin ayarlarını değiştirmesini sağlıyor. Yeni geliştirilen Wade Programme otomobili su geçişleri için en iyi şekilde ayarlıyor; havalı süspansiyon sistemi gövde yüksekliğini değiştiriyor, ön taraftaki hava girişlerini kapatıyor ve fren disklerini otomatik olarak çalıştırarak hızlı şekilde kurumasını sağlıyor.

Yeni Land Rover Defender’ın satışları fuardan sonra 110 modeliyle start alacakken, 2020’de 90 modeli ve ticari versiyonlar satılmaya başlanacak.



Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook