Volvo V40 CrossCountry T4 Advance

  • Volvo V40 CrossCountry T4 Advance - 1
  • Volvo V40 CrossCountry T4 Advance - 2
  • Volvo V40 CrossCountry T4 Advance - 3
  • Volvo V40 CrossCountry T4 Advance - 4
  • Volvo V40 CrossCountry T4 Advance - 5
  • Volvo V40 CrossCountry T4 Advance - 6
  • Volvo V40 CrossCountry T4 Advance - 7
  • Volvo V40 CrossCountry T4 Advance - 8
  • Volvo V40 CrossCountry T4 Advance - 9
Teknik Özellikler Detaylı teknik özellikler
Prestijli görünüm- Güvenlik ekipmanları- Başarılı süspansiyon
Yetersiz performans- Dar bagaj kapağı nedeniyle zor yükleme
-
Motor:
1596 cc, 4 silindir, 16v, turbo, benzinli, 180 bg 5700 d/dak, 240 Nm 1600- 4000 d/dak
Performans:
215 km/s Maksimum hız, 8.5 sn 0-100 km/s hızlanma
Şanzıman:
6 ileri otomatik, önden çekiş
Ortalama tüketim:
6.1 lt/100 km, 143 g/km
Boş Ağırlık:
1476 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 122 bg
Boyutlar U/G/Y:
4370 / 1783/ 1458 mm
Değerlendirme:

Volvo V40 lansmanı- Kartalkaya

Rakiplerinin premium hatchback sınıfında başarılı satış rakamlarına ulaşması Volvo’nun da bu sınıfta bir alternatife sahip olmasını zorunlu kılmıştı. V40 tam da premium hatchback sınıfında mücadele etmesi için geliştirilmiş bir modeldi ve şimdi de karşımızda V40’ın crossover versiyonu Cross Country var.

Otomobilin Kartalkaya’da yapılan Türkiye lansmanına katıldık ve Cross Country’nin tüm detaylarını sizler için öğrendik, dağ yollarında zorlu şartlarda kullandık.

Model gamı

Cross Country, V40 model gamındaki üçüncü versiyon. V40 ve V40 R Design diğer alternatifler olarak görünüyor. Bunun özellikle üzerinde duruyoruz çünkü Volvo, üç versiyon ile üç farklı müşteri kitlesine hitap etmek istiyor ve otomobillerin özellikleri de bu kullanıcılar için farklılık gösteriyor. Mesela R Design, standart V40’tan 15 mm daha alçak gövdeye sahip, tahmin edeceğiniz şekilde Cross Country’de standart modele göre 15 mm daha yüksek, sürüş pozisyonu da 20 mm yükseltilmiş. Buradan anlayacağınız gibi Cross Country, V40’ın daha çok maceracı, otomobiliyle hafif arazi koşullarında dolaşmayı seven kullanıcılar için geliştirdiği bir otomobil.

Model gamından bahsetmişken artık S40 sedanın üretilmediğini ve V40 modelinin yerini aldığını belirtmekte fayda var. Böylece Volvo ilk defa Premium hatchback pazarına girmiş oluyor ve bu da markayı BMW 1 Serisi, Mercedes A Sınıfı ve Audi A3 ile rekabet içine sokuyor. Bu anlamda Cross Country’nin rakiplerinde olmayan bir konsept (crossover) sunması olumlu bir özellik.

Cross Country tasarım olarak hatchback versiyonlarına göre çeşitli eklemelere sahip. Camların etrafındaki anodize siyah parlak çerçeve, siyah yan ayna kaplamaları, tavanın üzerinde akıcı bir şekilde uzanan aerodinamik raylar, alüminyum gövde koruyucuları ve marşpiyeller, Cross Country logosu gibi detaylar otomobili farklı kılıyor.

Kabindeyse çok büyük bir değişiklik söz konusu değil. Yükseltilmiş sürüş pozisyonundan bahsetmiştik, bunun dışında standart modellere göre daha farklı ve renkli koltuk seçenekleri ve daha fazla değişkenlik (çok yönlü ek taban adı verilen bir bagaj çözümü bunlardan biri) sunuluyor. Yeni V40 Cross Country bir dizel (D2), iki benzinli (T4 ve T5) olmak üzere üç motor seçeneğiyle sunuluyor. Dizel versiyon 1.6 lt’lik, 115 bg gücünde, 270 Nm tork üreten bir üniteyle satılıyor ve sadece 6 ileri manuel şanzımanla alınabiliyor. T4 1.6 lt, turbo destekli, 180 bg güç ve 240 Nm ile 6 ileri otomatik ve önden çekişli olarak geliyor. Model gamının en üstündeki T5 ise otomobilin karakterine en çok uyan motor seçeneği çünkü dört tekerlekten çekişli olarak alınabiliyor. 2.0 lt, turbo beslemeli bu ünite 213 bg gücü ve 300 Nm’lik torkuyla dikkat çekiyor. Dizel versiyon ortalama 3.8 lt/100 km’lik tüketimi ve 99 g/km’lik emisyonuyla dikkat çekiyor. Bunlar sınıfının en iddialı değerleri olarak görünüyor. 

Standart, Advance ve Premium olmak üzere üç donanıma sahip otomobilin fiyatları motor ve donanımına göre 73.830 (D2 Standart) ila 124.370 TL (T5 Premium) arasında değişiyor. Bunlar kendini rakip olarak gördüğü Alman modellerine göre yaklaşık 5000 TL kadar ucuz olmasının yanısıra Volvo’nun tüm versiyonlarda City Safe seçeneğini sunması ve V40’ın Euro NCap çarpışma testlerinde dünyanın en güvenli otomobili seçilmesi onu bir adım öne çıkartıyor. Standart donanım üzerine Sürücü Destek Paketi adı verilen opsiyonu alırsanız Adaptive Cruise Control (ACC) Yoğun Trafik Desteği, Mesafe Alarmı, Tam Otomatik Frenli ve Yaya Algılama Sistemli Çarpışma Uyarısı, Driver Alert Control (DAC), Şerit Koruma Yardımcısı (LKA), Aktif Uzun Farlar (AHB), Şerit Değiştirme Yardımcısı (LCMA) da dahil Yol İşareti Bilgi Sistemi (RSI) ve Yan Trafik Uyarısı (CTA) sistemlerinin hepsini almış oluyorsunuz. Böylece bugüne kadar üretilmiş en güvenli, Euro Ncap’ten gelmiş geçmiş en yüksek notu almış otomobile sahip oluyorsunuz. Bu Volvo’nun gururla ve özellikle üzerinde durduğu bir nokta.

Sürüş

Peki buraya kadar herşey güzel görünüyor, peki Cross Country’nin sürüşü nasıl? Oldukça keyifli, virajlı, kot farklılıkları, zemin değişilikleri, fakrlı karakterdeki virajların bol miktarda bulunduğu Kartalkaya yolunda çok ciddi şekilde zorladığımız otomobil dinamik olarak bizleri fazlasıyla tatmin etti.

Daha çok T4 motor seçeneğini kullandık. 180 bg’lik güç bunun gibi tırmanma etaplarında iyi bir iş çıkartıyor, özellikle 1600- 5000 d/dak arası üretilen 240 Nm’lik tork otomobile esnek bir karakter kazandırıyor. Otomatik şanzıman bu sportif sürüşe iyi bir şekilde ayak uyduruyor gereksiz vites küçültmüyor ve istediğiniz noktada vites büyütüyor. Tabii direksiyonun arkasında vites kulakçıklarının olmaması bir eksiklik olarak görülebilir.

Süspansiyonların çok iyi olan darbe emiş karakteri bu tip bir yolda çok önemli bir özellik olarak görünüyor. Tüm kot farklılıkları gayet başarılı bir şekilde emiliyor ve bunun yanında otomobil oldukça iyi bir şekilde tutunuyor. Dar virajlarda biraz önden kayma hissedilse de bu büyük bir sorun değil. Otomobilin arkasıysa oldukça stabil ve izine sadık. Cross Country’nin konfor özellikleri de dikkat çekici. Başarılı süspansiyon yanında motor sesinin kabinden iyi bir şekilde uzak tutulması bunun en büyük özelliklerinden. Yalnız dizel versiyonda motor gürültüsü biraz daha fazla sızıyor kabine.

Direksiyonun ağırlığı hızlı sürüşlerde iyi bir şekilde ele alınmış ama daha düşük hızlarda sürekli değişken ağırlık biraz rahatsız edebiliyor. Daha istikrarlı bir direksiyon olabilirdi diye düşünüyoruz.

Otomobilin gövde yüksekliği bozuk asfalt için yeterli ama asfaltın bittiği yerlerde biraz eğlenmek istiyorsanız CC’nin altını sürtmemeniz biraz zor. Üstelik bu söylediğimiz öyle ağır arazi koşulları da değil, sadece biraz toprak ve hafif yol dışı gibi ortamlar. Bu anlamda belki biraz daha yükselebilirdi CC diğer modellerden.

T4 tüm o performanslı kullanımımıza rağmen 10.5 lt/100 km’lik ortalama tüketimiyle aslında ne kadar ekonomik olduğunu gösterdi bizlere.

İstanbul’a dönüş yolundaysa dizel versiyonunun direksiyonuna geçtik ve yolculuğumuzun sonunda elde ettiğimiz 4.2 lt/100 km’lik değer dizel versiyonun üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını gösteriyor.

Sonuç

Cross Country’nin giriş modeli (D2- Standart) 73.800 TL’den satılırken standart V40 71.000 TL’ye (D2- Standart) alıcı bekliyor. Bu da iki versiyon arasında 2.800 TL gibi fiyat farkı olduğunu gösteriyor bizlere. Bize göre değişkenlik, farklı tasarım ve biraz daha maceracı bir ruh için bu çok büyük bir fark değil. Aynı zamanda Cross Country’de dört çeker opsiyonu ve 2.0 lt’lik motor seçeneği olduğunu da bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

Volvo bu sınıfta bir crossover seçeneği sunarak rakiplerinin yapmadığı bir hamle yaptı ve bunun artılarını ilerleyen zamanlarda görecektir. Cross Country her zamanki gibi kaliteli, güvenilir, modern ve Volvo imajına yakışır bir otomobil olarak görünüyor.

Yakın zamanda Alman rakiplerden de böyle crossover’lar görürseniz nereden faz aldıklarını artık daha rahat anlayabilirsiniz.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook