Fiat Punto Euro NCAP'ten sıfır yıldız elde eden ilk otomobil oldu!

  • Fiat Punto Euro NCAP'ten sıfır yıldız elde eden ilk otomobil oldu! - 1
  • Fiat Punto Euro NCAP'ten sıfır yıldız elde eden ilk otomobil oldu! - 2
  • Fiat Punto Euro NCAP'ten sıfır yıldız elde eden ilk otomobil oldu! - 3
  • Fiat Punto Euro NCAP'ten sıfır yıldız elde eden ilk otomobil oldu! - 4

Punto ile EuroNCAP tarihinde ilk kez bir otomobil sıfır yıldız sonucu elde etmiş oldu.


Bir çok modelin çarpışma testlerinden beş yıldız elde etmesine alıştık diyebiliriz. Ancak bugüne kadar hiçbir otomobilin yıldız almadan bu testten ayrıldığının görmemiştik. Fiat Punto ile bunu görmüş olduk ancak şunu hemen belirtelim bu Punto’nun güvensiz bir otomobil olduğu anlamına gelmiyor. Daha çok Euro NCAP’teki yeni, teknolojik güvenlik ekipmanlarından yoksun olduğu için düşük puan elde etti.

Ayrıca şunu da unutmamakta yarar var ki, Fiat Punto 2005’te piyasaya sunulan bir otomobil ve o dönem zaten bu teknolojiler henüz keşfedilmemişti. Yani bu aslında gelişimi 2004, hatta 2003 yıllarında gerçekleştirilen bir modelin günümüzde çarpışma testine tabi tutulması gibi bir durum ortaya atmış oluyor. 2005’te Grande Punto olarak adlandırılan modelin o dönemki çarpışma testinden beş yıldız elde ettiğini de açıklamakta yarar var.

Peki neden Fiat Punto bu teste girdi diye sorabilirsiniz? Bunun cevabı şu: Çünkü Punto ülkemizde de olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde satılmaya devam ediyor. Bu aslında bir yerde şunu da gösteriyor: Güvenlik konusundaki gelişimler gerçekten çok ciddi bir noktaya gelmiş durumda.

Yetişkin güvenliğinden %51, çocuk güvenlik kategorisinden %43, yaya güvenliğinden %52 ve güvenlik sistemlerinden %0 alan Punto genel skor olarak hiç yıldız elde edememiş oldu.

Punto’da yan hava yastıkları standart olarak sunulmuyor, NCAP’te artık güvenlik donanımlarına göre de puanlama yapıldığı için bu konu da model için sıkıntı. Hatta Euro NCAP, Punto’da yan hava yastığı sunulmadığı için her modele gerçekleştirdiği yandan direğe çarpışma testini Punto’da denemediğini bile açıkladı.

Fiat’ın yeni modellerinde beş yıldız aldığını biliyoruz ama bu standartı eskiden geliştirmiş olduğu Punto’ya aktaramamış olması üzücü.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook