Yeni Euro NCAP testlerinde ilk beş yıldız Nissan Leaf'den

  • Yeni Euro NCAP testlerinde ilk beş yıldız Nissan Leaf'den - 1
  • Yeni Euro NCAP testlerinde ilk beş yıldız Nissan Leaf'den - 2
  • Yeni Euro NCAP testlerinde ilk beş yıldız Nissan Leaf'den - 3

Euro NCAP’in yeni test kriteri standartında ilk denenen model yeni Nissan LEaf oldu. Leaf beş yıldız alarak ne kadar güvenli olduğunu kanıtladı.


Avrupa pazarındaki tüm modeller için geçerli olan Euro NCAP çarpışma testlerinde yeni bir kriter daha denenmeye başladı. Bisiklete binenler için düşünülen yeni testler araçların otomatik frenleme fonksiyonlarını bisikletçilerin üzerinde test edilmesini baz alıyor.

Avrupa’da özellikle son yıllarda bisiklet kullanımının artması, bisiklet kullanıcılarının kazalarda daha çok yer almasına neden oldu. Bu yüzden Euro NCAP yönetimi özellikle de Hollanda hükümetinin yardımıyla birlikte çarpışma testlerine yeni bir kriter getirilmesini sağladı. Euro NCAP yöneticilerinden ve Hollanda Ulaşım Bakalığı’nda Danışman olarak görev yapan Robbert Verweij konuyla ilgili şunları söylüyor: “Bisiketçilern güvenliğini sağlamak Hollanda Hükümeti’nin ilgisini çekti ve bu konuda ciddi bir proje başlattık. Euro NCAP’in de testlerine bu konuda bir ekleme yapmasına çok memnun olduk. Euro NCAP’in otomatik frenleme konusundaki bu yeniliği hükümetler ve bisikletçiler federasyonlarıyla birlikte yapılan ilk ortak girişimdir.”

2018 model yılındaki otomobillere uygulanacak bisikletçiler için otomatik frenleme testi iki senaryo altında ele alınıyor: Bisiklet otomobilin önünden diklemesine geçiyor, diğer senaryodaysa bisikletçi araçla aynı yönde hareket ediyor. Dolayısıyla sonuç için iki farklı test uygulanırken testler için özel tasarlanmış bir bisiklet kullanılıyor ve üzerinde her zamanki gibi bir dummy yer alıyor. Burada üreticiler için var olan zorluk bisiklet ile araçlar arasındaki hız farkı. Bunu algılayabilmek için daha geniş kapsamlı sensörlerin kullanılması gerekiyor. İyi bir sonuç içinse aracın bisiklete çarpmadan durması gerekiyor ama bazı durumlarda otomatik frenleme sistemi sadece hızı düşürüp yaralanmaları en aza indirgeyebiliyor.

Euro NCAP’in Vulnerable Road Users (eski adı yaya güvenliğiydi) adı altında denetlediği bisiklet çarpışa testi tek yenilik değil. Bu başlık altında denetlenen yaya çarpışma testlerine karanlıkya yaya algılama testleri eklendi. Ayrıca ELK olarak adlandırılan Emergency Lane Keeping de akıllı şerit takip sistemi olarak özetlenebilir. Bu testte aracın şeritten ayrılma tehlikesinde nasıl bir tepki verdiği test ediliyor.

Yeni test başlığı Vulnereble Road Users beş testten oluşuyor: Yaya baş çarpışma, yaya üst bacak çarpışma, yaya alt bacak çarpışma, yaya otomatik frenleme ve bisiklet otomatik frenleme.

Yeni Euro NCAP standartlarında test edilen ilk otomobilse yeni Nissan Leaf oldu. Leaf testlerden 5 yıldız alarak ne kadar güvenli olduğunu kanıtladı.

Nissan LEAF’in tüm testlerden elde ettiği sonuçlar şu şekilde: Yolcu güvenliği %93, çocuk güvenliği %86, Vulnerable Road Users %71 ve güvenlik asistanı %71. Nissan Leaf'in çarpışma testi videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook