Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık!

  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 1
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 2
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 3
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 4
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 5
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 6
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 7
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 8
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 9
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 10
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 11
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 12
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 13
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 14
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 15
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 16
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 17
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 18
  • Yeni açılan Pagani Müzesini dolaştık! - 19

Her ne kadar yeni fabrikanın ve müzenin açılışı yeni yapılmış olsa da yaz ayındaki ziyaretimizde bu inanılmaz mekanı dolaşma imkanımız oldu.


Museo Horacio Pagani ve Atelier Pagani Automobili yani Horacio Pagani Müzesi ve Pagani Automobili’nin yeni üretim tesisi (fabrikası) açılışı resmi olarak 13 Aralık’ta gerçekleştirildi. Bu açılış biraz seromonik bir açılıştı ve dünyanın bir çok farklı bölgesinden gazeteci ve ziyaretçinin biraraya geldiği bir buluşmaya dönüştü.

Ancak biz Otoloji.com olarak Aralık ayında değil, İtalya’nın en sıcak mevsiminde, Ağustos ayında bu harika müzeyi dolaşma imkanı elde etmiştik. İçerik olarak o tarihtede herhangi bir farklılık bulunmayan müzedeki izlenimlerimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz; burası Pagani markasının müzesinden çok adından da anlaşılacağı gibi Horacia Pagani, yani markanın kurucusunun müzesi. Yani içeride farklı markada da otomobiller görebiliyorsunuz, bunun nedeni Mr. Pagani’nin kendi markasının kurmasından önce başta Lamborghini olmak üzere diğer markalarda da çalışmış olması. Evet başka marka otomobiller var bunların hepsinin ortak noktası bir şekilde Horacio Pagani’nin bu otomobillerde çalışmış olması.

Mesela müzeye girdiğiniz karşınıza çıkan ilk otomobil bir Lamborghini Countach oluyor. Bu otomobil Pagani’nin Lamborghini’de çalıştığı dönemde şasi gelişiminde ve alaşım malzemeleri konusunda çalıştığı bir model. Hemen yanında bulunan Formula yarış aracıysa Horacio Pagani’nin yarıştığı döneme ait bir otomobil.

Küçük motosikleti soruyoruz. Bu motosikletin Pagani için özel bir anısı varmış: 7 yaşında, kendi elleriyle bu motosikleti yaptığını açıklıyorlar. 7 yaşında!

Bu arada binanın mimarisi de oldukça ilginç ve söylenenlere göre Pagani buranın tasarımını (skeçlerini) kendisi yapmış, projenin yürütülmesini ve inşasınıysa oğlu Leonardo Pagani gerçekleştirmiş. Büyük bir İtalyan kültürü (kendisi Arjantin’li) ve Leonardo da Vinci hayranı olan Horacio Pagani müze ve üretim tesisinde bu kültürü ve da Vinci’den ilham aldığını (sanat ve bilim felsefesi) buram buram gösteriyor.

Müze bölümü Rönesans dönemi mimarisinden ilham alınarak tasarlanmış ve klasik İtalyan mimarisinden alıntılar görülebiliyor. Zeminde Carrara mermerleri kullanılmışken, duvarlardaki tuğlalar tipik Modena tuğlalarının bir replikası. Hatta duvarda da Vinci’nin meşhur The Vutrivian Man çizimi bile bulunuyor.

Müzede Pagani’nin 1998’de üretmiş olduğu ilk Pagani Zonda C12 modeli (şasi no:2) döner stand üzerinde bulunuyor. Bu modele özel bir isim bile vermişler: La Nonna. Yani büyük anne. Herşeyi başlatan, Pagani’lerin ilk modeli olduğu için ona bu ismi vermişler. Peki şasi no 1 ne oldu diye sorduğumuzda şu cevabı alıyoruz:

“Çarpışma testlerinde parçalandı.”

Bu kısımda az önce bahsettiğimiz Lambo Countach, Formula aracı ve motosiklet dışında Pagani’nin ilk skeçleri, prototip çizimleri, logo çalışmaları, aerodinamik deneme çizimleri gibi bir çok çizimin olduğu kocaman bir duvar yer alıyor. Eğer gerçek otomobil çizimlerine, tasarımlarına meraklıysanız bu duvardan gözünüzü alamıyorsunuz. Gerçekten çok keyif verici.

La Nonna dışında Zonda Cinque Roadster (şasi no:5), Zonda Revolution (Top Gear pistinde rekor kıran otomobil), Zonda F, Zonda S, Huayra gibi modeller yer alıyor. İnanılmaz bir ortamda tüyleriniz diken diken otomobiller arasında dolaşırken asıl heyecan verici kısım olan üretim tesisine girme vakti geliyor.

Ancak üzülerek şunu belirtmeliyiz, üretim kısmında fotoğraf ve video çekmek yasak olduğu için makinemizi kenara bırakıyoruz. Göreceklerimiz beynimize kazınacakken, bu satırlarda olabildiğince size aktarmaya çalışacağız.

‘Atelier of production’ olarak adlandırılan bu kısım ilk izlenim olarak inanılmaz temiz olmasıyla dikkat çekiyor. Mr. Pagani üretim bölümünün klasik bir İtalyan Piazza’sı gibi olmasını istemiş. Gerçek sokak lambaları, Rönesans kemer tasarımları, kilit beton zemin malzemeleri ve gerçek, klasik sokak banklarının yer aldığı üretim bölümünün bu şekilde tasarlanmasının altında yatan neden tamamen duygusal: Pagani otomobillerinin bir İtalyan sokağında doğmaları için.

Hemen arkadaki duvar ise bir saat kulesi olarak tasarlanmış ve her saat başı çan kulesinde çan çalıyor. Hatta çan üreticisi bile özel olarak Ecat olacak şekilde seçilmiş. Ecat, 1404 yılından beri İtalya’da çan üreten bir üreticiymiş. Böylesine klasik bir ortamda teknolojinin son ürünlerini de görebiliyorsunuz: Etrafta çelik, alüminyum ve bolca karbon fiber görülebiliyor, hatta malzeme standtları, tuvaletlerdeki lavabolar bile karbon fiberden üretilmiş. Pagani’ye özel üretilen tuğlalar ve ahşap kullanımları yine klasik ve moderni biraraya getiriyor.

Burada otomobillerin nasıl üretildiği anlatılıyor ve Huayra’nın dikiz aynasının kalıbını gösteriyorlar. Kalıp, karbon fiber üretmek için yapılmış ve bu kalıptan çıkan ayna sadece 150 gr ağırlığında. Ancak yan kısımda duran görüntü nedeniyle tüm dikkatler dağılıyor: yanyana duran 15 adet Huayra BC düşünün! Hepsi farklı renk ve kombinasyondalar, aralarında gezinirken bir de Zonda R göze çarpıyor.

Şimdilik sadece Huayra BC üretimi yapılırken hemen aklımıza Huayra Roadster geliyor ve burada olup olmadığını soruyoruz: “Roadster’dan 1 tane ürettik ama ne yazık ki şu anda burada değil.” Modelin üretimine 2018’de başlanacağını öğreniyoruz.

Boya atolyesi, montaj kısımları, yedek parça bölümü ve motor kısımlarını dolaşıyoruz. Derken kapı açılıyor ve Horacio Pagani içeri giriyor. Sessiz ve son derece ‘cool’ tavırlarıyla otomobillere doğru geliyor, mühendisleriyle bir şeyler konuşuyor ve üretim bölümünü dolaşan grubumuza dönerek “Pagani’ye hoşgeldiniz” diyor. Belki yanımıza gelir diye düşünüyoruz ama tasarım bölümü olduğunu öğrendiğimiz bölüme doğru gidiyor. O bölüme girişimiz yasak ne yazık ki.

Daha sonra üretim bölümü gezimiz sona eriyor ve bina hakkında bilgilendiriliyoruz. Bu bina tamamen çevreci teknolojilerle üretilmiş ve son enerji verimliliği standartlarını karşılıyormuş. Su arıtma tesisi, enerji yönetim sistemi gibi teknolojilerle donatılan tesis sadece geri dönüştürülebilir kaynakları kullanmasıyla da dikkat çekiyor.

Olur da yolunuz düşerse, San Cesario Sul Panaro’da bulunan bu inanılmaz mekana uğramayı unutmayın. Hatta bizim de yaptığımız gibi üretim tesislerini de dolaşın mutlaka. www.pagani.com adresinden müzenin detaylarını öğrenebilirsiniz.​

Pagani Müzesi fotoğraf galerisi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook