Geely, smart’ın %50’sini satın aldı

Geely, smart’ın %50’sini satın aldı - 0

Çinli üretici, Mercedes-Benz’in bağlı olduğu Daimler ile anlaşma yaptı ve elektrikli otomobil üreticisi smart’ın hisselerinin yarısını aldı.

Geely, Daimler ile yaptığı anlaşma sonunda bünyesindeki marka sayısını arttırdı. Çinli markanın elinde Volvo ve Lotus da yer alıyor. İki taraf arasındaki anlaşma hisselerin %50-50 oranında paylaşılmasını baz alıyor.

Küçük şehir otomobilleri markası olan smart, Daimler bünyesinde geçtiğimiz sene sadece elektrikli modeller üretecek bir marka olarak yeniden şekillendirilmişti. 2022’de yürürlüğe girecek olan bu plan doğrultusunda markanın yeni ortağı da bu stratejiden sonuna kadar yararlanmış olacak. Daimler tarafındaysa dünyanın en büyük pazarı Çin’de elektrikli araç satmak için bu büyük bir fırsat olarak nitelendirilebilir.

Anlaşmaya göre smart modellerinin üretimi Çin’de gerçekleştirilecek. Mercedes-Benz tarafı tasarımdan sorumlu olacakken Geely işin mühendislik kısmını yürütecek. 2022’deki yeni modellere kadarsa üretim Fransa ve Slovenya’daki fabrikalarda devam edecek. Daimler grubu Slovenya’daki fabrikanın boşalmasından sonra burada elektrikli alt markası EQ’nun araçlarını üretecek.

Şimdilik smart’ın yeni yapılanmasında nasıl bir ürün gamına sahip olacağı belirlenmedi ama smart’ın model gamını B segmentine kadar genişleteceği duyuruldu.

İki markanın anlaşması 2019’un sonlarına doğru noktalanacakken şimdilik finansal veriler açıklanmadı.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook