Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor

  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 1
  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 2
  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 3
  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 4
  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 5
  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 6
  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 7
  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 8
  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 9
  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 10
  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 11
  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 12
  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 13
  • Yeni Ford Kuga hibrit motorlarıyla dikkat çekiyor - 14

Ford, üçüncü nesil Kuga’da benzin ve dizelin yanında hibrit seçeneklere de yer veriyor.

Dün Amsterdam’da yapılan tanıtımla lanse edilen yeni Kuga, Ford’un elektrikli geleceğe nasıl baktığını gösteriyor. Model ilk kez hafif hibrit, plug-in hibrit ve tam hibrit sistemlerinin tamamına sahip olurken üçünü birarada kullanan ilk Ford modeli de oluyor.

Hemen hemen tüm üreticilerin SUV tanıttığı şu günlerde böylesi bir model belki Focus ve Fiesta’dan bile daha büyük bir önem taşıyor Ford için. Zaten satış rakamlarına baktığımızda Kuga’nın Avrupa’da en çok satan SUV olduğunu, Ford modelleri arasında da Fiesta ve Focus’tan sonra üçüncü sırada yer aldığını görüyoruz. 2018’de Avrupa’da 153.800 adetlik Kuga satışı modelin Ford için öneminin ne denli büyük olduğunu gösteriyor.

Böylesi kilit bir modelin yeni jenerasyonunu cesur bir tasarım ve motor seçenekleriyle tanıtmak Ford’un yeni modeline ne kadar güvendiğinin bir göstergesi aslında. Tasarım olarak Focus’u andıran yeni Kuga eskisine göre daha temiz, modern ve akıcı hatlara sahip. Daha az köşeli hatlar otomobilin daha enerjik ve prestijli görünmesini sağlıyor.

Yeni Kuga markanın Focus’ta da yer verdiği C2 platformu üzerine inşa edildi. Eski modele göre daha uzun (+89 mm), geniş (+44 mm) ve alçak (-20 mm) bir yapıda olan otomobil bu boyutlarına rağmen daha geniş bir kabin hacmi sunuyor, ki bunda aks mesafesinin 20 mm artmış olmasının da payı büyük. Önde omuz mesafesi 43 mm artarken arkada 20 mm’lik artış söz konusu, aynı şekilde önde 13 mm, arkadaysa 35 mm’lik ekstra baş mesafesi yolculara sunuluyor. Bagaj hacmi de ikinci nesile göre 67 litre artmış. Tüm bunların yanında ağırlığın 90 kg hafiflemiş olması ve torsiyonel rijitliğin %10 artması Ford’un platform üzerinde ciddi çalışma yaptığını gösteriyor.

Kuga’nın kabini Focus’la benzerlik gösteriyor. Infotaintment ekranı, orta konsol kumandaları, butonlar, direlsiyon, yuvarlak vites topuzu gibi detaylar tamamen Focus’tan alınma. Dijital göstergelerse Kuga’ya özgü olarak görünüyor ve kompakt bir Ford modelinde ilk kez kullanılıyor.

Kuga teknolojik olarak da birçok yeniliğe sahip. Modelde ilk kez kullanılan FordPass Connect 10 cihaza kadar kablosuz ağ bağlantısı sunuyor. Bunun dışında head-up display ekranı, cep telefonları için kablosuz şarj bağlantısı, arka trafik çarpışya uyarı sistemi ve paralel ile dikey alanlara park yapabilen otomatik park sistemi Kuga’da sunuluyor.

Gelelim Kuga’nın motor seçeneklerine. EcoBoost ve EcoBlue adı verilen benzinli ve dizel motorlar Focus’ta kullanılanlarla aynı. 1.5 litrelik benzinlilerde 120 ve 150 bg’lik versiyonlar yer alıyor. 6.5 lt/100 km’lik ortalama tüketim ve 149 gr/km’lik emisyon değerine sahip motorda sektörde ilk kez 3 silindirli bir motorda silindir kapatma teknolojisi yer alıyor. Ford bu sistemin 14 milisaniyede silindiri kapatabildiğinin altını çiziyor.

Dizel ünite 2.0 litre hacminde ve 190 bg’lik güç sunuyor. 5.7 lt/100 km ve 150 gr/km emisyon değeriyle gelen dizel ünite SCR sistemine sahip.

Asıl etkileyici olanlarsa hibrit motorlar. Kabloyla şarj edilebilen versiyon 2.5 litrelik atmosferik, Atkinson döngülü benzinli motorunu 14.4 kWh kapasiteli bataryayla kombine ediyor ve toplamda 225 bg güç üretiyor. Model 50 km’lik elektrik menzili sunarken ortalama tüketim 1.2 lt/100 km, emisyonsa 29 gr/km gibi son derece etkileyici bir değerde. Modelin şark soketi ön çamurlukta yer alıyor ve 230 voltluk prizden yaklaşık 4 saatte dolabiliyor.

48V hafif hibrit sistem EcoBlue Hybrid olarak adlandırılıyor. 2.0 litre EcoBlue 150 bg’lik dizel motorla birlikte sunulan sistem kayışla motoru çalıştıran jeneratöre sahipken bu sayede alternatöre gerek kalmadan motoru çalıştırabiliyor. 48 volt sistem aynı zamanda aracın stop start sistemi olarak da görev yapıyor. Hafif hibrit Kuga 132 gr/km emisyon ve 5.0 lt/100 km’lik tüketim değerine sahip.

Kendiliğinden şarj olabilen altyapılı model ise yine 2.5 litrelik atmosferik benzinli motorunu lityum iyon bataryalarla kombine ediyor. 2020’de satışa sunulacak bu versiyonda Ford’un ynei geliştirdiği power-split otomatik şanzıman kullanılacak. Önden çekiş ve dört çeker olarak alınabilecek hibrit Kuga’da 5.6 lt/100 km tüketim ve 130 gr/km emisyon değeriyle geliyor.

Kuga’nın tüm motorları yeni WLTP standartlarını karşılıyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook