Jeep Compass 4xe Türkiye’de satışa sunuldu

  • Jeep Compass 4xe Türkiye’de satışa sunuldu - 1
  • Jeep Compass 4xe Türkiye’de satışa sunuldu - 2
  • Jeep Compass 4xe Türkiye’de satışa sunuldu - 3
  • Jeep Compass 4xe Türkiye’de satışa sunuldu - 4
  • Jeep Compass 4xe Türkiye’de satışa sunuldu - 5
  • Jeep Compass 4xe Türkiye’de satışa sunuldu - 6

Plug-in hibrit motorlu Compass 724.900 TL’ye alıcı bekliyor.

Jeep’in 2020’de makyajladığı Compass modelinde plug-in hibrit motor seçeneği sunulmaya başlanmıştı. Bu motor şimdi Türkiye pazarında satışa sunuldu. 

4xe olarak adlandırılan otomobilde 1.3 litrelik, turbo, 180 bg güç üreten benzinli motor elektrik motoruyla birlikte kullanılıyor. 60 bg güç üreten elektrik motoru sayesinde maksimum güç 240 bg’e çıkarken otomobil gücünü dört çeker sistemi ve 6 ileri otomatik şanzımanla aktarıyor. Benzinli motor önde, elektrik motoruysa arkada konumlandırıluyor. Elektrik motoru için gerekli olan enerji 11.4 kWh kapasiteli ve arka koltukların altında konumlandırılan lityum iyon bataryada depolanıyor. Otomobilde ayrıca gerektiğinde jeneratör olarak kullanılabilen bir ön elektrik motoru da yer alıyor. Bu motor batarya seviyesi düşük olduğunda arka elektrik motoruna, lastiklere çekiş sağlaması için gerekli olan elektrik gücünü iletiyor. 

4xe modeli 50 km elektrik menzili sunuyor ve 2.1 lt/100 km’lik ortalama yakıt tüketimiyle dikkat çekiyor. Emisyon oranı 48 gr/km olarak verilirken otomobilin 0-100 km/s hızlanması 7.3 saniyede tamamlanıyor. Benzin motoru 270 Nm tork sunarken elektrik motoru 263 Nm ekstra tork sağlıyor, araç elektrik motoruyla 130 km/s hıza çıkabiliyor. 

Jeep Compass plug-in hibrit oldukça başarılı performans ve tüketim değerleri sunuyor ama batarya ve elektrik motoruları nedeniyle ciddi anlamda ağırlık dezavantajıya geliyor. Standart 1.3 lt’lik benzinli motorda boş ağırlık 1505 kg olarak verilirken hibritte bu değer 1935 kg olarak yansıyor. Otomobilde easyWallbox şarj çözümü sayesinde şarj süresi 2 saatten kısa bir sürede tamamlanıyor. 

Makyajlı Jeep Compass 4xe’de S Limited ve Trailhawk olmak üzere iki donanım seviyesi alınabiliyor. Her iki donanımdada da LED gündüz farları, bi-xenon ön farlar, panoromik cam tavan gibi donanımlar standart olarak sunuluyor. Tamamen dijital göstergeler, 8.4” genişliğinde dokunmatik ekran, Apple CarPlate ve Android Auto desteği gibi teknolojik özellikler de kullanıcılara sunulurken Trailhawk donanımda 5 modlu, S Limited’da ise 4 modlu Select Terrain seçeneği sunuluyor. Bunun dışında Hibrit, Elektrik ve E-Save olmak üzere üç temel sürüş modu da otomobilde yer alıyor. 

Enerji geri kazanım sistemi tüm sürüş modlarında kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürüyor. Sürüş modundan bağımsız olarak, bataryanın minimum şarj seviyesine inmesi halinde hibrit sürüş moduna geçiliyor. Araç çalıştırıldığında etkinleşen Hibrit mod, güç ve tüketimi optimize ederek mümkün olan en yüksek verimliliğe göre çalışıyor. İçten yanmalı motor ve Elektrikli motor, yol ve sürüş koşullarına bağlı olarak birlikte çalışabiliyor. Bataryanın minimum şarj seviyesine inmesiyle sistem güç aktarımı için içten yanmalı motoru kullanıyor.  

Fren anında enerji geri kazanımı; yavaşlama veya fren esnasında oluşan kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek enerji geri kazanımı sağlıyor. Şanzıman sürüş konumundayken etkin olan E-Costing; gaz pedalından ayağın kaldırılmasıyla motor freni yerine devreye girerek yavaşlama anında enerji geri kazanımı sağlıyor. Fren yoğunluğu, gösterge ekranındaki beyaz ve yeşil renkler olmak üzere iki farklı seviyede etkinleştirilebiliyor. Sürücü tarafından daha yoğun fonksiyon etkinleştirilmesiyle, fren enerjisi geri kazanım sistemi kalibrasyonu, süzülme anında, yani sürücü gaz pedalına basmadığında daha etkin şekilde çalışıyor. 

Jeep Compass 4xe’nin tam fiyat listesi şu şekilde:

Compass 1.3 T4 240hp S Limited 4xe: 724.950 TL

Compass 1.3 T4 240hp Trailhawk 4xe: 724.950 TL



Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook