MINI modelleri çift kavramalı şanzımana geçiyor

  • MINI modelleri çift kavramalı şanzımana geçiyor - 1
  • MINI modelleri çift kavramalı şanzımana geçiyor - 2
  • MINI modelleri çift kavramalı şanzımana geçiyor - 3
  • MINI modelleri çift kavramalı şanzımana geçiyor - 4

MINI 3 kapı, MINI 5 kapı ve MINI Convertible modelleri tork konvertörlü şanzımanı çift kavrama ile değiştiriyor.



BMW Group’da modellerin makyaj öncesi şanzıman değiştirdiğini daha önce yeni X1 modelinde görmüştük. Model, piyasaya çıktığından 1.5 yıl sonra 6 ileri tork konvertörlü şanzımanını 7 ileri çift kavramalı ile değiştirmiş, bu değişimde motor da 136 bg’den 140 bg’e yükselmişti.

Şimdi benzer bir hamleyi MINI modellerinde görüyoruz ancak İngiliz kökenli markanın motorlarında bir değişim söz konusu değil. 7 ileri Steptronic olarak adlandırılan bu vites kutusu yapı olarak BMW X1 modelindekiyle aynı ve daha hızlı, sarsıntısız vites geçişlerinin yanında daha iyi bir performans ve yakıt ekonomisi sağlıyor.

Şanzıman değişimiyle birlikte modellerin vites kollarında da değişim gerçekleşecek. Mevcut klasik görünümlü vites kolu, BMW’lerdeki gibi ‘joystick’ tasarımına geçecek. Bu tasarımda vites kolunun konumu değişmiyor, D ya da R’ye aldığınızda kol eski haline geri dönüyor, P ise vites kolunun üzerindeki düğmeyle aktif hale geliyor.

Bu vites kutusu aynı zamanda navigasyon sistemiyle birlikte hareket ederek öngörülü sürüşe olanak veriyor. Buna göre sistem navigasyondan aldığı bilgilere göre rota üzerinde yokuş ya da viraj varsa önceden hazırlık yaparak hem konfor sağlıyor hem de gereksiz yakıt tüketimini engellemiş oluyor.

Otomobillere eklenen bir diğer yenilikse Mid ve Green modda kullanılabilen Coasting modu. Bu mod belirli bir hızda ayağınızı gazdan kaldırdığınızda motorla şanzıman arasındaki bağlantıyı keserek motorun içindeki gereksiz sürtünmeyi ortadan kaldırıyor ve yakıt ekonomisiyle daha az emisyon salınmasını sağlıyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook