Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy

  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 1
  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 2
  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 3
  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 4
  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 5
  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 6
  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 7
  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 8
  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 9
  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 10
  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 11
  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 12
  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 13
  • Renault Sport'un en yeni eseri: Megane RS Trophy - 14

Daha rijit gövde, iyileştirilmiş yürüyen aksam, daha fazla güç... Şimdi Type R düşünsün!

Yazı: Şafak Soysal

Renault Sport, 2017 Frankfurt Otomobil Fuarı'nda görücüye çıkardığı Megane IV RS'in daha da performans odaklı versiyonu Trophy'yi internet üzerinden tanıttı.

Standart RS'in 1.8 litrelik turbo benzinli motorundan beslenen RS Trophy, güç çıtasını 280 bg'den 300 bg'e, tork değerini ise 390 Nm'den manuel şanzımanda 400 Nm'ye, EDC çift kavramalı yarı otomatik vites kutusunda ise 420 Nm'ye çıkartmış.

Her ikisi de 6 ileri kademeye sahip şanzıman ikilisi, 1798 cc'lik üniteden aldıkları güç ve torku Torsen marka kilitli diferansiyelin de yardımıyla ön tekerleklere aktarıyorlar. Vites geçişlerinin manuel yapıldığı kombinasyonda Megane RS Trophy'nin 0-100 km/s ivmelenme süresi 5.7 saniye olarak açıklandı ki bu rakam, Nürburgring önden çekişli araç klasmanının güncel rekortmeni Honda Civic Type R ile aynı.

Çift valf ile hem günlük, hem de spor sürüşlere göre farklı sesler vermek üzere tasarlanan egzoz sistemi, Euro 6d-TEMP emisyon yönetmeliğine uygunluk adına benzin partikül filtresi ve Stop/Start sistemiyle donatılmış. Renault Sport mühendisleri, filtrenin ciddi miktarda yükselttiği egzoz gazı geri dönüş basıncını düşürmek adına turbo sistemini doğrudan Formula 1 takımındaki teknoloji ile donatmışlar. Fransız üretici, 200 bin devir çevirebilen türbinde seramik bilyalı yatak kullanmış. Çeliğe göre daha hafif, daha sert ve pürüzsüz olan malzeme ve teknoloji sayesinde geleneksel bilyalı yataklara göre sürtünme miktarı 3'te 1'ine indirilerek turbo gecikmesi azaltılmış.

Standart model gibi 4Control (dört tekerlekten yönlendirme) sistemine sahip olan Megane RS Trophy, normal versiyonda opsiyon sunulan Cup şasiyi temel alıyor. Viraj giriş ve çıkışında hızı ve çekişi arttıran Torsen diferansiyel ile eşlenen ana yapıya baktığımızda %25 oranında sıkılaşan amortisörler, sertliği %30 arttırılan yaylar ve rijitliği %10 oranında yükseltilen viraj demiri gibi yeniliklerle karşılaşıyoruz.

Önde 355, arkada 290 mm çaplı fren disklerinden ön aksa bağlı olanları, çift malzemeden imal edilmiş. Bu sayede sönümlenmemiş ağırlık miktarı tekerlek başına 1.8 kg azaltılmış. Bu da tüm teknolojik donanımlara ek olarak stabiliteye artı puan katmakta.

Tasarıma baktığımızda göze ilk olarak artık bu model ile özdeşleşen sarı gövde rengi çarpıyor. F1 tarzı ön hava bıçaklarına uygulanan Trophy yazısı, 19" çaplı ve Bridgestone Potenza S001 lastiklerle sarılı Jerez jantlar ise dışarıda dikkatleri çeken diğer yenilikler. 2019 itibarıyla jant başına 2 kg tasarruf sağlayacağı söylenen ve Potenza S007 lastiklerle sunulan Fuji Light jant seçeneği de müşterilere sunulacak.

İç mekânda ise Alkantara ağırlıklı bir tema görüyoruz. Recaro imzalı koltuklar, RS logosunun işlendiği direksiyon ise buranın yıldızları. Bu arada, Renault Sport daha hırçın RS modelinde oturuş pozisyonunu 20 mm daha alçaltarak daha spor bir deneyim sunmayı hedeflemiş.

Megane RS Trophy'nin Honda Civic Type R karşısında ne yapacağı merak konusu. Durur hâlden 1000 metreyi 24.8 saniyede katedebilen, üçüncü viteste 80-120 km/s ivmelenmesini 3.1 saniyede gerçekleştiren ve 1419 kg ağırlığında olan RS Trophy oldukça iddialı. Yeni teknolojiler Fransız hot hatch'e yardımcı olacaktır ancak Type R'ın 39 kg'a varan ağırlık avantajı da yabana atılacak cinsten değil. Bana sorarsanız, Renault Sport ilk başta RS ile iyi bir temel hazırladı ve şu anda Trophy ile oldukça iddialı. Fransa'nın bayrağı tekrar Avrupa'ya getirme ihtimaline inancım yüzde kaç derseniz... Cevabım sanırım %70 olacaktır.

Renault Megane RS Trophy'nin İzmit Körfez Pisti'nindeki derecesi nedir? MErak ediyorsanız tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook