Tüm detaylar: Skoda Kodiaq

  • Tüm detaylar: Skoda Kodiaq - 1
  • Tüm detaylar: Skoda Kodiaq - 2
  • Tüm detaylar: Skoda Kodiaq - 3
  • Tüm detaylar: Skoda Kodiaq - 4
  • Tüm detaylar: Skoda Kodiaq - 5
  • Tüm detaylar: Skoda Kodiaq - 6
  • Tüm detaylar: Skoda Kodiaq - 7
  • Tüm detaylar: Skoda Kodiaq - 8
  • Tüm detaylar: Skoda Kodiaq - 9
  • Tüm detaylar: Skoda Kodiaq - 10


 

  • Markanın ilk SUV modeli
  • 7 Koltuk kapasitesi
  • 2065 litreye kadar çıkabilen bagaj hacmi

Skoda’nın uzun zamandır teaser ve videolarla gösterimini yapacağını söylediği, ilk 7 koltuklu modeli Kodiaq dün akşam Berlin’deki özel bir lansmanla tanıtıldı.

Adını, Alaska’da yaşayan vahşi bir ayıdan alan Kodiaq, Skoda için hayli önemli bir model ve ilk SUV olmasıyla markayı daha önce olmadığı bir kulvarda temsil edecek. Ayrıca Çek üreticinin yakın gelecekteki model gamını genişletme planının da ana parçalarından biri olacak.

Canlı olarak izlediğimiz lansmanda Skoda CEO’su Bernhard Maier’in konuşması şöyleydi: "Kodiaq, Skoda’nın SUV kampanyasının ilk adımı olarak görünüyor. Şimdilik tüm detayları veremem ama bu sınıfta farklı modeller üretmek istiyoruz. Yeni Yeti yakın zamanda gelecek ve Kodiaq coupe modelini hazırlıyoruz. Bunların dışında diğer seçenekleri de değerlendiriyoruz.” Buradan şunu çıkartabiliriz: Skoda, SUV segmentine geç kaldı, doğru ama çok güçlü şekilde geliyorlar ve gün geçtikçe trend haline gelen bu sınıfı görmezden gelmek istemiyorlar.

Haklı nedenleri var elbet. Yılın ilk üç ayında SUV satışları geçen yıla göre %23 oranında arttı. Skoda ise 2015’te, Avrupa’daki otomobil satışlarının pazarın %4.34’üne sahipti, bu on yıl önceki 2.73’lük orana göre çok iyi bir değer. Bu rakamı SUV’siz yaptıklarını düşündüğünüzde neden Kodiaq ve gerisinin gelme planları üzerine durduklarını daha iyi anlayabilirsiniz.

Şasi & Altyapı

Otomobil VW Group’un MQB platformu üzerine şekillendirilmiş, 4697 mm uzunluğunda, 1882 mm genişliğinde, 1676 mm yüksekliğinde ve aks mesafesi 2791 mm. Bu ebatlar Octavia’dan 40 mm uzun olduğu anlamına geliyor.

Her zaman olduğu gibi, Skoda’nın marka değeri haline gelen pratiklik ve geniş kabin içi gibi değerler üzerinde duran Kodiaq sınıfının en geniş bagaj hacmiyle geliyor. Koltuklar yerindeyken 720 litre olan bagaj hacmi, koltuklar katlandığında 2065 litre gibi devasa bir değere çıkıyor. Skoda, Kodiaq ile 2.8 metrelik eşyaların bile taşınabileceğini ve aracın 2.0 litreik dizel, dört çeker seçeneğiyle 2.5 ton çekme kapasitesine sahip olduğunun altını çiziyor. Otomobilde elektrikli bagaj kapağı da opsiyon olarak sunuluyor.

Oldukça güçlü görünen bir tasarıma sahip Kodiaq’ın en çok dikkat çeken noktalarından biri kuşkusuz iki parçalı ön far tasarımı. Yüksek burun, vurgulanmış logo ve keskin hatlarla Kodiaq’’ın adını aldığı ayı gibi güçlü göründüğünü söyleyebiliriz.

Modüler şasi ve olabildiğince hafif malzemeler kullanılması sonucu ağırlık önden çekişli modellerde 1452 kg (sürücü hariç), dört çekerdeyse 1540 kg olarak veriliyor. Aracın 0.33 cd’lik rüzgar direnç katsayısı da sınıfını en iyilerinden biri olarak görülüyor.

Kabin

Yedi koltuk kapasitesi sunan ilk Skoda modeli olacak Kodiaq’ın bu özelliği opsiyon listesine alınmış. Eğer yedi koltuklu alırsanız ikinci sıra koltuklar 18 cm ileri- geri hareketiyle aracın fonksiyonel özelliklerini arttıracak şekilde geliştirilmiş. Arka koltuklar 60/40 oranında yatırılabiliyor ve sırt açısı ayarlanabiliyor.

Önde 1527 mm, arkada 1510 mm dirsek mesafesinin yanında önde 1020 mm, arkada 1014 mm baş mesafesi ciddi bir genişlik anlamına geliyor. Örnek verecek olursak üst sınıfta yer alan BMW X5’in arka baş mesafesi 985 mm.

Koltuklarda kumaş, deri ve Alkantara alınabilirken, ambiyans aydınlatması unutulmamış. Koltuklarda 10 farklı renk tercih edilebiliyor.

Standart modellerde 6.5 inçlik ekran bulunuyor ve bu ekranda Bluetooth, SmartLink, Apple CarPlay ve Android Auto gibi opsiyonlar kullanılabiliyor. Opsiyon olaraksa 8 inçlik ekran alabiliyorsunuz, en üst donanımdaysa 64 GB’lık hard disk ve DVD okuyucu gibi fonksiyonlara sahip oluyorsunuz.

Motor seçenekleri

Kodiaq’ta VW Group’un diğer modellerinden tanıdığımız motorlar bulunuyor ve üç benzinli, iki dizel olmak üzere 5 seçenek bulunuyor. Benzinli seçenekler arasında 1.4 lt, TSI 125 bg, 200 Nm, 150 bg ve 250 Nm’lik (ACT) iki alternatif bulunurken, en güçlü benzinli motor 2.0 lt TSI 180 bg ve 320 Nm tork üretiyor. Dizellerse 2.0 lt TDI 150 bg, 340 Nm ve 190 bg 400 Nm’lik seçeneklere sahip.

Bu motorlar güçlerine göre 6 ileri manuel ve altı ya da yedi ileri DSG otomatik şanzımanla alınabiliyor. Yedi ileri DSG ilk defa bir Skoda modelinde kullanılıyor. Hem benzinli hem de dizelde en güçlü motorlar 7 ileri DSG ve dört çeker olacak şekilde kombine edilmiş. 150 bg’lik TSI için 6 ileri manuel ve DSG sunulurken bu motoru önden ve dört çeker olarak tercih edebiliyorsunuz. 150 bg’lik dizel dört çekerde 6 ileri manuel ya da 7 ileri DSG ile alınabilirken önden çekişlide sadece 7 ileri DSG alınabiliyor. En güçsüz benzinli versiyonsa sadece önden çekişli ve 6 ileri manuel olarak alınabiliyor.

DSG’li otomobillerde Driving mode düğmesi yer alıyor ve Normal, Eco, Sport, Snow ve Individal modları arasında seçim yapabiliyorsunuz. Opsiyon olarak adaptif süspansiyon da seçenekler arasında yer alıyor.

Güvenlik sistemleri

Kodiaq’ta çok zengin güvenlik donanımları sunuluyor. Standart olarak City Emergency Brake,Pedestrian Protection system, Adaptive Cruise Control (ACC), Lane Assist, Blind Spot Detect ve Rear Traffic Alert sistemlerini alabiliyorsunuz.

Lane Assist, ACC ve otomatik şanzımanlı otomobillerde Traffic Jam assist sistemi de geliyor ve sistem sıkışık trafikte aracı tamamen durdurabiliyor. 

Satış tarihi

Kodiaq ülkemizde 2017’nin Nisan ayında satışta olacak. Fiyatlar şimdilik belli olmasa da Berlin’den kulağımıza gelenler Tiguan’dan biraz daha aşağıda olması yönünde çalışmaların başladığı şeklinde.

Ne olursa olsun Skoda ciddi şekilde güçlü bir araçla geliyor. Rakipler için ter dökme zamanı yaklaştı diyebiliriz.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook