Volvo tüm modellerinde maksimum hızı sınırladı

Volvo tüm modellerinde maksimum hızı sınırladı - 0

Artık tüm Volvo’lar 180 km/s maksimum hız sınırıyla satılacak.  

Volvo satacağı tüm modellerinde maksimum hızı 180 km/s ile sınırlayacağını açıkladı. Bu karar, markanın geçtiğimiz yıllarda yaptığı sıfır ölümcül kaza hedefiyle ilgili atılmış önemli bir karardı. Bundan önceki maksimum hızlarda modellerin motor seçeneklerine bağlı olarak 180 ila 250 km/s arasında değişiyordu.  

Hız limitiyle birlikte Volvo tüm modellerinde Care Key adını verdiği donanımı da devreye alıyor. Bu donanım araç sahiplerinin belli senaryolar için araçlarına farklı hız limitleri tanımlayabilmelerini sağlıyor. Mesela deneyimsiz ve genç sürücüler araçlarını kullanacaklarsa bu hız limiti daha da düşük seviyeye çekilebiliyor.  

Volvo Cars Safety Center başkanı Malin Ekholm konuyla ilgili şunları söylüyor: “Tüm otomobil üreticilerinin trafik güvenliğinin geliştirilmesi konusunda sorumlu olduğunu düşünüyoruz. 180 km/s hızdan daha hızlı gitmeye gerek olmadığına karar verdik. 180 km/s bile hızlı olsa da bu yüksek hız kavramının sonu olarak nitelendirilebilir mi? Hayır, nitelendirilemez ama yine de bir sınırlamadır. Bu konuda ne kadar ciddi olduğumuzu göstereceğimiz bir şey yapmak istedik.”  

Yüksek hızın sorununu otomobil dünyası için şöyle açıklayabiliriz: Hız arttıkça güvenlik teknolojilerine yapılan tüm yatırımlar anlamsızlaşıyor çünkü belli bir hızdan sonra gerçekleşecek herhangi bir çapışmada hiçbir güvenlik sistemi işe yaramıyor. Yapılan araştırmalar da birçok sürücünün hızın artmasının ne kadar tehlikeli olduğunu anlayamadığını ortaya koyuyor ve yüksek hız dünyadaki kazalardaki en çok ortaya çıkan neden olarak da görünüyor.  

Bakalım diğer üreticiler Volvo’nun bu sıradışı kararına nasıl tepki verecek?

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook