Volvo'nun en küçük SUV'si XC40 tanıtıldı

  • Volvo'nun en küçük SUV'si XC40 tanıtıldı - 1
  • Volvo'nun en küçük SUV'si XC40 tanıtıldı - 2
  • Volvo'nun en küçük SUV'si XC40 tanıtıldı - 3
  • Volvo'nun en küçük SUV'si XC40 tanıtıldı - 4
  • Volvo'nun en küçük SUV'si XC40 tanıtıldı - 5
  • Volvo'nun en küçük SUV'si XC40 tanıtıldı - 6
  • Volvo'nun en küçük SUV'si XC40 tanıtıldı - 7
  • Volvo'nun en küçük SUV'si XC40 tanıtıldı - 8
  • Volvo'nun en küçük SUV'si XC40 tanıtıldı - 9
  • Volvo'nun en küçük SUV'si XC40 tanıtıldı - 10
  • Volvo'nun en küçük SUV'si XC40 tanıtıldı - 11
  • Volvo'nun en küçük SUV'si XC40 tanıtıldı - 12

İsveçli markayı Range Rover Evoque ile rekabete sokacak olan XC40 modeli bugün tanıtıldı.


Volvo’nun yenilenme ve model gamını genişletme operasyonu bütün hızıyla devam ediyor. Yeni XC60’ın ardından üçüncü SUV model olan XC40 markanın en küçük SUV modeli olarak geliştirildi.

Model gamında, adından da anlaşılacağı gibi XC60 ve XC90 modellerinin altında konumlandırılan otomobil, Volvo’nun kompakt modüler mimarisi olan (CMA) platformunun kullanıldığı ilk model oluyor.

Volvo’nun öngörülerine göre önümüzdeki üç yıl içerisinde SUV satışları tüm dünyada yılda bir milyon adetin üzerine çıkacak ve bunun büyük bir kısmını, kolay ulaşılabilir, kompakt modeller alacak. Bu yüzden XC40’ın omuzlarındaki yük markanın diğer SUV’lerine göre daha fazla.

Yeni platform önümüzdeki yıllarda tanıtılacak olan iki yeni (ismi 40’la devam eden modeller olacak, muhtemelen yeni V40 ve elektrikli modeller) modele de altyapı sağlayacak olan tamamen değişken, modüler bir yapıda. Otomobilin tasarımında XC60 ve XC90 modellerinden izler olsa da kendine has kompakt bir yapısının olduğu da söylenebilir. Kısacası gerek karakter gerekse görüntü olarak XC40 sadece küçültülmüş bir lüks SUV değil, kendine özgü özellikleriyle öne çıkan bir otomobil.

Diğer SUV’lere göre daha genç bir müşteri kitlesi hedefleyen XC40, XC60’a göre 263 mm kısa (4425 mm), 3 mm alçak (1650 mm) ve 2702 mm’lik aks aralığına sahip. Otomobilin gövde yüksekliğiyle 210 mm olarak verilirken bagaj hacmi 460 litre, bu hacmi 1336 litreye kadar genişletebiliyorsunuz.

Ön bölümde tasarım olarak XC60 ve XC90’ı andıran XC40 özellikle arka kısımda son derece modern ve yenilikçi bir yapıda. İki renkli gövde, yukarı doğru yükselen arka far grubu ve C sütunundaki hareket XC40’ın farklı görünmesini sağlıyor.

XC40’ın kabini son derece teknolojik ve şık tasarlanmış. Göstergelerde 12.3 inçlik dijital ekran kullanılırken orta konsolda 9 inçlik dokunmatik ekran da standart olarak sunuluyor. Bu konfigürasyon XC60’dakiyle aynı ve Apple CarPlay ile Android Auto sistemlerine ev sahipliği yapıyor. Kabinde birçok noktada eşya koyma gözüne yer verilmişken çıkartılabilir çöp kutusu ilginç bir özellik olarak görünüyor.

CMA platformunda önde MacPherson arkada çok noktadan bağlantılı süspansiyon sistemine yer veriliyor. Platformun bir diğer özelliğiyse farklı motor ve çekiş sistemleriyle uyumlu olması. Şimdilik benzinli ve dizel motorlara sahip otomobilde bu nedenle elektrikli ve hibrit versiyonlar göreceğimi Volvo tarafından açıklandı.

Motorlar demişken; 2.0 litrelik benzinli ve dizel güç üniteleri zaten Volvo’nun mevcut modellerinde de görev yapıyor. En güçlü versiyon T5 (0-100 km/s 6.5 sn), olarak adlandırılırken bu motor 247 bg güç ve 350 Nm tork sunuyor. Dizeldeyse D4 (0-100 7.4 saniye), yine 2.0 litre, 190 bg güç ve 400 Nm tork ortaya atan motor alınabiliyor. Her iki motor da dört lastiğe birden güç iletirken 8 ileri otomatik şanzıman standart olarak sunuluyor. Önden çekiş ve manuel şanzımanlı versiyonlarsa kısa bir süre sonra model gamına eklenecek, bu versiyonların motor seçenekleri daha güçsüz olacak. Ayrıca XC40’un markanın yeni 3 silindirli motorunu kullanan ilk model olacağı da söyleniyor.

Volvo’nun tüm güvenlik sistemleri aynı şekilde XC40’ta da kullanılıyor. Geniş donanım listesinde XC60 ve XC90’daki tüm sistemleri göreceğiz. Buna çarpışma engelleyici sistem, yarı otonom sürüş modu ve kavşak trafik uyarısı gibi sistemler dahil.

XC40 yıl bitmeden Avrupa’da satışa çıkacakken, 2018’in ilk aylarında ülkemizde satışta olması bekleniyor.

Volvo XC40 fotoğraf galerisi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook