Frankfurt’ta dikkat çeken 5 hot hatch

Frankfurt’ta dikkat çeken 5 hot hatch - 0

Yılın son büyük fuarında birçok yenilik vardı kuşkusuz ama ulaşılabilir performans kavramı söz konusu olduğunda hiçbir şey hot hatch fikrinin eline su dökemez. Frankfurt’ta öne çıkan 5 hot hatch modeli sizler için derledik.

Hızlı hatchback modelleri seviyoruz. Bu konuda daha önce birçok içerik ve test ile sizleri bilgilendirmiştik. Hangisini saysak? Renault Megane Trophy ve Megane RS 225 ile Körfez Pisti’nin tozunu attırdığımızı mı, Citroen Saxo VTS ile Peugeot 205 GTi 1.9’un o unutulmaz karşılaştırmasını mı yoksa Peugeot 208 GTi ile VW Polo GTI karşılaştırmasını mı?

Saymakla bitmez bu sınıfın bize getirmiş olduğu harika otomobiller. Bu yüzdendir ki Frankfurt Fuarı’nı detaylı bir şekilde sizlere aktarmaya çalışırken hot hatch sınıfında gözümüze çarpan ve bizleri fazlasıyla heyecanlandıran 5 modeli sizlere aktarmak istedik.

Evet, 2018’de belki de hiçbir otomobil bu kadar ulaşılabilir (en azından fiyat olarak) bir şekilde performans ortaya atmayacak. Hepsini Türkiye’de görmeyi umduğumuz bu beş harika model sizlerle!

1. Suzuki Swift Sport

Suzuki’nin hızlı hatchback modeli bugüne kadar Otoloji sayfalarında yer almadı ama bu bizim onun tadına bakmadığımız anlamına gelmiyor.

Frankfurt’ta üçüncü jenerasyonu tanıtılan otomobil daha önce hep 1.6 atmosferik motorla üretilmişti ve düz yol performansından çok yol tutuş karakteriyle öne çıkan bir modeldi.

Ancak Suzuki’nin son dönemki değişimi sayesinde elindeki 1.4 litrelik turbo motoru Swift gövdesine uygulaması sonucunda ortaya hiç olmadığı kadar hızlı bir hot hatch model çıktı. Bu bize göre harika bir fikirdi ve Suzuki’de öyle düşünmüş olacak ki modelin tanıtımını Frankfurt’ta yaptı.

Daha önce detaylarını sizlerle paylaştığımız için burada çok detaya girmeyeceğiz ama 1.4 litrelik turbo motorundan 140 bg güç ve 230 Nm’lik tork belki kulağa çok etkileyici gelmiyordur. Hemen hayal kırıklığına uğramayın çünkü Suzuki yeni Siwft Sport’dan 80 kg ağırlık attığını söyledi ve boş ağırlık verisi 970 kg olarak belirtildi. 0-100 km/s hızlanma değeri paylaşılmadı ama ton başına düşen 144 bg’lik güç oranı sıkı bir performansı garanti ediyor diyebiliriz.

Hem de 1.4 litrelik motora sahip olduğu için ülkemizde de vergi olarak en düşük dilimde yer alacaktır. Suzuki Türkiye umarım mesajımızı almıştır!

2. Toyota Yaris GRMN

Toyota bugüne kadar hot hatch sınıfına çok ilgi göstermedi. Bir zamanlar, 2000’li yılların ortalarında Corolla’nın T-Sport adında, 1.8 litrelik, 192 bg güç üreten modeli vardı ve bu otomobil Honda Civic Type R’a rakip olarak üretilmişti. Ancak model çok ilgi görmemiş, unutulup gitmişti. Sürüşü çok ilgi çekici değildi ve performansı düşüktü. 192 bg ile 8.5 saniyede 100 km/s hıza çıkmak pek de heyecan vermiyordu.

Ne var ki Japon marka son yıllarda sürüş konusunda iddialı olmak istiyor ve bunu her fırsatta dile getiriyor. Zaten GT86 ve C-HR modellerinde bu konuda ne kadar başarılı olduklarını da gördük.

Ayrıca şunu unutmayalım ki Toyota bu yıl WRC’de fabrika takımı olarak yarışıyor ve bilin bakalım hangi modelle iki ralli kazanma başarısını gösterdiler? Evet, Yaris WRC ile!

Bu otomobilin nereden çıktığını da böylece söylemiş olduk. Toyota, WRC’de kullandığı otomobilin bir yol versiyonunu yapmak istedi ve ortaya Yaris GRMN (Gazoo Racing Masters of Nürburgring) modeli çıktı. İlginçtir yine 1.8 litrelik motorla donatılan model, supercharger desteğiyle 212 bg güç ve 250 Nm tork üretiyor. 1135 kg ağırlıktaki Yaris 6 ileri manuel şanzımanıyla 6.3 saniyede 100 km/s hıza ulaşıyor ve 230 km/s hıza kadar çıkabiliyor. Bu değerler otomobilin ton başına 188 bg güç ürettiğini gösteriyor!

Son derece iddialı ve güçlü! Yaris GRMN Toyota’nın imajını farklı yerlere taşıyabilir.

3. Renaut Megane RS MKIV

Geldi gelecek, teaser gösterildi, Monaco GP’de kamuflajlı tanıtıldı derken sonunda dördüncü nesil Megane RS’i Frankfurt’ta gördük!

Bugüne kadar Nürburgring’de önden çekişli rekorlarını alt üst eden Renault Sport’un yeni ürünü kadar merak uyandıran bir hot hatch herhalde yoktur. RS beklentileri o kadar yükseltti ki insanlar ondan yine rekor bekliyorlar. Renault Sport bunu bildiği için otomobilin üzerinde çok sıkı bir çalışma yaptı ve bu sınıfta ilk kez tanık olduğumuz 4WS sistemiyle otomobili tanıttı. Evet gelişim aşamasındaki söylentiler aracın dört çeker olabileceğinden bahsediyordu ama biz bunu beklemiyorduk, ki beklediğimiz gibi önden çekişli geldi otomobil. Yoksa Renault Sport’un önden çekiş rekorunu başkalarına bırakacağını mı düşündünüz? Komik olmayın. O rekor yeniden kırılacak, bunu garanti ediyoruz.

Peki 4WS bir yerden tanıdık geldi mi? Evet, Porsche’nin yeni GT3 ve 918 Spyder modellerinde kullandığı, Ring’de kırdığı rekorların altında yatan gizli teknoloji bu. 4MOTION adı verilen bu sistem Megane RS’te de kullanılıyor ve söylentilere göre otomobile hiç olmadığı kadar bir çeviklik kazandırıyor.

Megane RS modelleri bugüne kadar hep 2.0 litre, turbo motorlarla üretildi ama yeni RS’te farklı bir ünite görüyoruz. 1.8 litrelik turbo makine rakiplerine göre küçük hacimli olsa da 280 bg gücüyle pek de geride kalmıyor. Üstelik 390 Nm’lik torku da yerini aldığı modellerden çok yukarıda. Bu motoru ilk kez yeni Alpine A110 modelinde tanıtmışlardı. Tarihinde ilk kez çift kavramalı otomatik ve manuel şanzıman seçenekleriyle gelen Megane RS aynı zamanda Cup ve Sport adında iki şasi seçeneğine de sahip.

Otomobilin performans verileri henüz açıklanmadı ama 5.8 saniye civarında bir 0-100 km/s hızlanma ve 250 km/s’lik maksimum hız beklenebilir.

İlerleyen zamanlarda 300 bg gücünde Trophy versiyonu da Megane RS de alınabilecek. Rekor kırılacak demiştik değil mi?

Trophy modeli geldiğinde takipte kalın.

4. SEAT Leon Cupra R

Renault’nun rekorlarını alışığız ama geçtiğimiz sene SEAT, Leon Cupra ile önden çekiş rekorunu kırınca (Ring’de 8 dakikanın altına inen ilk önden çekişli olmuştu) açıkçası şaşırmıştık. Leon Cupra'yı test ettiğimiz 265 bg’lik versiyondan çok da etkilenmemiştik ama rekor farklı bir uzmanlık gerekiyordu ve çok ses getirmişti.

Gerçi bu rekor çok kalmadı, birkaç ay sonra yeniden Renault Sport tarafından geçildi ama olsun, SEAT’ın bunu gerçekleştirmiş olması bile büyük bir olaydı.

Yıl içerisinde makyaj gören Leon modelinden sonra yeni Cupra’yı merakla bekliyorduk ki Frankfurt’ta Cupra R bizleri karşıladı.

SEAT’ın yeniden rekor denemesini yapacağını beklemek yanlış olmaz. 310 bg gücündeki R yien 2.0 litrelik turbo motor ve önden çekişli olarak geliştirildi. Bu motoru daha önce VW’nin rekortmeni Golf Clubsport S’te görmüştük.

Sadece 799 adet üretilecek olan Cupra R 5.5 saniye civarında 0-100 km/s hızlanması ve 250 km/s’lik maksimum hızıyla son derece hızlı bir otomobil. 6 ileri manuel şanzıman standart olarak gelirken DSG’li versiyonda güç 300 bg olacak.

Ağırlık ve teknik detayları netleşmeyen Cupra R, Nürburgring’de Megane RS’in en büyük kabusu olmak için hazırlanıyor.

5. VW Polo GTI

Yeni nesil Polo çıktığı anda ilk merak ettiğimiz GTI’ın nasıl olacağıydı, neyse ki bu konuda çok beklemedik.

Daha önce 1.4 TSI 180 bg’lik motorla Pist Testi ve Test Sürüşü sayfalarımıza konuk olan bu küçük ateşli model, makyajlandığındaysa 1.8 litrelik motora geçiş yapmıştı. O dönemden sonra pek fazla göremez olduk kendisini Türkiye sınırlarında ama yerini 150 bg’lik, 1.4 TSI motorlu Blue GT ile biraz olsun doldurulmaya çalışıldı.

Frankfurt’ta gösterilen yeni Polo GTI ise sanırız Türkiye’de hiç görülemeyecek çünkü otomobilde 2.0 litrelik bir motor yer alıyor. 200 bg gücüyle beşinci nesil Golf GTI’lar ile aynı güce kavuşan Polo GTI’ın rakipleri de en az 200 bg güç ürettiği için bu artık normal sayılıyor. Yeni Ford Fiesta ST, Toyota Yaris GRMN gibi modellerden bunlardan bazıları…

Her ne kadar Polo’nun da teknik detayları açıklanmamış olsa da artık bu sınıfta 7 saniyenin altında 0-100 değerlerine alıştık. Fiesta ST’nin 6.7 saniye olduğunu düşündüğümüzde Polo’dan da benzer bir performans bekleyebiliriz.

Ayrıca rakipler daha küçük motorla donatıldığı için Polo GTI bu konuda özellikle tork değeriyle öne çıkacaktır diye düşünüyoruz.

Yeni GTI’ın en büyük özelliği iki şasi seçeneğiyle gelmesi. Standart olarak ‘Sport Chassis’ sabit amortisörlerle gelirken opsiyon olarak sunulan ‘Sport Select Chassis’de ayarlanabilir amortisörler geliyor. Bu da rakiplerinde olmayan bir özellik ve Polo’nun elini güçlendirecek bir detay.

Her zamanki gibi 6 ileri manuel şanzıman standartken, DSG opsiyon listesinde yer alıyor.

2018 hot hatch’ler için keyifli bir yıl olacak gibi görünüyor. Bakalım yeni Type R'ın rekoru kırılabilecek mi, küçük sınıfta temsilcilerin gücü nereye kadar artmaya devam edecek?

Tüm bu soruların cevabı sanıyoruz yakın zamanda verilecek. Biz de boş durmayacağız ve sürüş keyfini makul fiyata veren bu sınıftaki temsilcileri gerek Haberlerimiz gerekse Özel konularımızla her zaman olduğu gibi sizlere iletmeye devam edeceğiz.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook