VW Türkiye fabrikası Manisa’da kuruluyor

VW Türkiye fabrikası Manisa’da kuruluyor - 0

Aylardır konuşulan olay sonuçlandı ve yatırımın Manisa’da yapılacağı netleşti.

Volkswagen’in Türkiye ve diğer birkaç ülkenin de içinde bulunduğu adaylardan birinde fabrika kurmayı düşündüğü sosyal medyada bir süredir konuşuluyordu. Ancak resmi bir açıklama olmadığı için bunlar söylentiden öteye geçmemişti, ta ki dün Resmi Gazete’de VW Turkey adındaki şirketin kurulduğu haberi gelene kadar.

Manisa’da kurulacak yerleşke yıllık maksimum 300.000 adet kapasiteli olacak ve volkswagen Passat ile Skoda Superb modellerini üretecek. Bu rakamın yaklaşık üçte ikisi kadar Passat’a ayrılacak. Tesisin 2022’de üretime başlayacağı ve bu üretimin yaklaşık %10 kadarını iç pazara vereceği söyleniyor.

Fabrika üretime geçtiğinde yaklaşık 5000 kişiye istihdam sağlayacak ama bu sayının içerisine yan sanayi kuruluşları da dahil. VW Türkiye fabrikası markanın Orta Doğu ve Rusya pazarları için de önemli bir üs olacak ve üretimin bir kısmı bu pazarlara verilecek, zaten fabrikanın odak noktası iç pazardansa ihracat olacak.

VW bu hamlesiyle birlikte özellikle Almanya’daki üretiminin büyük bir kısmını elektrikli araçlara ayıracak ve Emden fabrikasındaki Passat üretimini Manisa’ya kaydıracak. Skoda da Superb üremini ülkemizde yapacağı için Kvasiny fabrikasında ciddi şekilde kapasite kazanmış olacak.

VW, Türkiye fabrikası için 1.4 Milyar Euro değerinde bir yatırım yapacakken yeni kurulan şirketin kuruluş sermayesinin 164 milyon dolar olduğu açıklandı.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook