Honda’nın Türkiye fabrikası 2021’de kapanıyor

Honda’nın Türkiye fabrikası 2021’de kapanıyor - 0

Sadece Türkiye değil İngiltere’deki fabrika da kapılarını kapatacak.

Honda tarafından dün yapılan açıklama markanın Avrupa’daki üretimi sonlandıracağı üzerineydi. Bu da markanın Avrupa’da üretim yaptığı iki fabrika olan Swindon ve Gebze’deki tesislerinde üretimin sona ereceği anlamına geliyor.

Honda İngiltere ve Türkiye'deki fabrikaların kapanma nedeni olarak Avrupa Birliği ile Japonya arasında yapılan anlaşmanın kilit olduğunun altını çizdi. Bu anlaşmaya göre AB artık Japonya'dan ithal edilecek ürünleri çok daha ucuza alabilecek, bu da Avrupa'ki üretim tesislerinin artık çok da mantıklı bir işletme şeklinde olmayacağını gösteriyor. bu anlaşmanın detayları şöyle: 1 Şubat 2019'da netlik kazanan anlaşmaya göre Avrupa Birliği'ne Japonya'dan ihraç edilen araçlardaki yüzde 10'luk vergi uygulaması sona eriyor.

Bir diğer neden olarak da markanın elektrikli araçlara odaklanacağı, bu tip geleneksel modellerin üretimi üzerinde çok durmayacağı şeklinde. Ancak bu pek de mantıklı gelmiyor, zira Honda'nın henüz üretime geçmiş tamamen elektrikli bir modeli yok, sadece konseptleri biliyoruz. Cenevre'de yeni modelin tanıtılacağı söyleniyor.

İngiltere Swindon fabrikası Honda'nın Civic HB ve Type R modellerini üretiyor ve 2021'de Civic modelinin üretiminin sona ermesiyle birlikte kapanacak. Türkiye, Gebze fabrikasıysa Civic'in Sedan modellerinin üretiminden sorumlu ve yine 2021'de kapılarını kapatacak.

Honda Türkiye'den yapılan açıklama şu şekilde: "Honda bugün küresel üretim ağını yeniden yapılandıracağını açıkladı. Bu yeniden yapılandırma, küresel otomotiv endüstrisindeki köklü değişikliklerin bir yansıması olarak Honda’nın elektrikli otomobillere verdiği önemi artırmasının sonucunda ortaya çıkmıştır. Elektrifikasyonun yol açtığı önemli değişiklikler, Honda'nın üretim operasyonlarını revize etmesini ve faaliyetlerini yüksek üretim hacminin yakalanabileceği bölgelerde yoğunlaştırmasını gerekli kılmaktadır. Bu nedenle, HUM (Honda UK Manufacturing Ltd.), mevcut model üretim ömrünün sonu olan 2021'de İngiltere'deki Swindon araç üretim tesisini kapatma önerisini bugün çalışanlarına iletmiştir. Tesis şu anda yılda 150.000 otomobil üretmekte ve yaklaşık 3.500 kişiyi istihdam etmektedir. Karardan etkilenen çalışanlarla görüşmelere bugün başlanacaktır.

Söz konusu küresel yapılanma Honda’nın Türkiye'deki otomobil operasyonlarını da kapsayacaktır. Honda Türkiye A.Ş. şu anda yılda 38.000 adet otomobil üretmektedir. Şirket, 2021 yılında mevcut Civic sedan modelinin üretimini durdurmayı bunun yanı sıra Türkiye'deki faaliyetlerini sürdürmeyi planlamaktadır. Honda Türkiye A.Ş. bu dönemde Türkiye’deki paydaşlarıyla yapıcı diyaloğunu sürdürmeye devam edecektir.

Honda Motor Avrupa Başkanı Katsushi Inoue; “Sektörümüzü etkileyen köklü değişikliklerin sonucunda, elektrifikasyon stratejimizi hızlandırmamız ve küresel operasyonlarımızı buna göre yapılandırmamız hayati önem taşıyor. Bunun sonucu olarak, üretim ağımızı geleceğe nasıl hazırlayacağımıza dair çalışanlarımızla masaya oturmak üzere zor bir karar aldık. Bu hiç de kolay olmadı. Bugünkü duyurunun çalışma arkadaşlarımızda yaratacağı tedirginlikten dolayı derin üzüntü duyuyoruz” dedi.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook