Yeni A6 48v altyapısıyla geldi

  • Yeni A6 48v altyapısıyla geldi - 1
  • Yeni A6 48v altyapısıyla geldi - 2
  • Yeni A6 48v altyapısıyla geldi - 3
  • Yeni A6 48v altyapısıyla geldi - 4
  • Yeni A6 48v altyapısıyla geldi - 5
  • Yeni A6 48v altyapısıyla geldi - 6
  • Yeni A6 48v altyapısıyla geldi - 7
  • Yeni A6 48v altyapısıyla geldi - 8
  • Yeni A6 48v altyapısıyla geldi - 9
  • Yeni A6 48v altyapısıyla geldi - 10
  • Yeni A6 48v altyapısıyla geldi - 11
  • Yeni A6 48v altyapısıyla geldi - 12
  • Yeni A6 48v altyapısıyla geldi - 13

A8’in tasarımından ilham alan yeni A6, sınıfının ilk mild hibrit altyapısıyla dikkat çekiyor. 


Dördüncü nesil A6, A8 modelinden alınan kabin teknolojileri ve 48 voltluk elektrik sistemi altyapısıyla iddialı bir şekilde tanıtıldı. Yeni model her zamanki gibi BMW 5 Serisi ve Mercedes E Sınıfı gibi modellerle rekabet edecek. 

Cenevre Fuarı’nda dünya lansmanı yapılacak otomobilin satışına Haziran ayında başlanacak. Yeni A6, tasarım dili olarak markanın son tanıttığı üst sınıf modeller olan A8 ve A7’yi andırıyor ama biraz daha sportif göründüğünü söyleyebiliriz. 

Önde altıgen ızgara her zamanki gibi tüm genişliğiyle yer alırken LED farlar standart geliyor. Ekstra ücret karşılığında matrix LED ya da lazer teknolojisini de alabiliyorsunuz. A6’nın A8’den farklılaştığı nokta alçalan tavan çizgisiyle C sütununda epey belirgin hale gelen omuz çizgisi oluyor. Bu şekilde büyük kardeşine göre daha sportif görünmeyi başarıyor. Audi aerodinamik katsayı için 0.24 cd’lik bir değerden bahsediyor, ki bu sınıfının en iyi değerlerinden biri. Yeni A6’nın tüm panelleri alüminyumdan üretilmişken boş ağırlık, donanıma göre 5 ila 30 kg kadar ağırlaştı. Bunun nedeni otomobilde kullanılan hafif hibrit sisteminin getirdiği ekstra ağırlık olarak gösteriliyor. Sistemin detaylarını birazdan açıklayacağız. 

Audi’nin MLB Evo platformu kullanılan A6 yerini aldığı modele göre 7 mm uzun (4939 mm), 12 mm geniş (1886 mm), 2 mm yüksek (1457 mm) yapısıyla dikkat çekerken aks mesafesi 12 mm daha genişletilmiş durumda. Bagaj hacmi 530 litre ile aynı kalmış.

Otomobilin motor seçenekleri şimdilik dört adetle sınırlı durumda: Benzinli olarak sadece 3.0 litre V6, 340 bg’lik ünite sunulurken dizellerde 2.0 lt 205 bg ve 3.0 lt’lik 230 ve 290 bg’lik TDI üniteler alınabiliyor. Hafif hibrit olarak adlandırılan 48 voltluk elektrik sistemi A8 ve A7 gibi A6’da da sunuluyor ama şimdilik sadece benzinli ve 2.0 litrelik dizelde alınabiliyor. Sistemin çalışma prensibi şu şekilde: 48 voltluk elektrik sistemi lityum iyon bataryalara ve marş motoru yerine kullanılan elektrik motoruna sahip. 55 ve 160 km/s arasındaki hızlarda sistem uygun olan her noktada içten yanmalı motoru kapatıyor ve elektrik motorlarıyla aracın yol almasını sağlıyor. Stop start sistemi 25 km/s’nin altındaki hızlarda otomatikman devreye giriyor, trafik hızı artmaya başladığında tekrar motoru çalıştırıyor. Kısacası küçük bir hibrit gibi çalışıyor ve elektrikle yol alınabilmesi sayesinde tüketimle emisyon oranlarını düşürüyor.

Yeni A6’nın tüm motor seçenekleri otomatik şanzımanla gelirken manuel seçeneği iptal edilmişken 3.0 litrelik motorlarda Quattro dört çeker sistemi standart olarak geliyor. A6’da rakipleri gibi farklı süspansiyon seçenekleri sunuluyor. Toplamda dört farklı alternatif her türlü ihtiyacı karşılayacak cinsten: Standart süspansiyon, s Line modellerinde spor süspansiyon (10 mm daha alçak gövde), adaptif amortisör ve tamamen adaptif havalı süspansiyonlar modele ve donanıma göre tercih edilebiliyor. A6’da ilk kez arka lastiklerin dönme teknolojisi de kullanılıyor. 5 derecelik dönme açısı araca çok daha çevik bir yol tutuş sunarken düşük hızlarda da daha rahat manevra kabiliyeti ortaya atıyor. 

A6’nın kabininde A8’den izler görüyoruz. Son jenerasyon MMI sistemi aynı şekilde kullanılırken baz modellerde ekran 8 inç genişliğinde üst donanımlardaysa 10.1 inç genişliğinde gelirken alt ekran 8.6 inç genişliğinde alınıyor. Virtual Cockpit sipariş edildiğindeyse 12.3 inçlik sanal gösterge ekranı işleri farklı bir boyuta taşıyor.

Bunun dışında otomobilde navigasyon sistemine bağlı olarak çalışan ve sürüş tarzını analiz ederek önceden hazırlık yapan altyapı da sunuluyor. Car-to-X adı verilen kullanıcı servis hizmetleri de A6’da alınabilen diğer özellikler arasında. Bu sistem park yeri bulma, gerçek zamanlı trafik bilgisi gibi ihtiyaca yönelik bilgilendirmeler yapabiliyor.

Daha önce A8 ve A7’de de gördüğümüz üçüncü seviye otonom sürüş sistemleri aynı şekilde A6’da da kullanılmış. Bunun dışında otomobilde 37 sürüş destek sistemi sunuluyor.

Yeni A6 Cenevre Fuarı’ndaki tanıtımından sonra önce Avrupa pazarında olmak üzere farklı pazarlarda satışa sunulacak.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook