BMW 5 Serisi: Tüm detaylar

  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 1
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 2
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 3
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 4
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 5
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 6
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 7
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 8
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 9
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 10
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 11
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 12
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 13
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 14
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 15
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 16
  • BMW 5 Serisi: Tüm detaylar - 17

Yedinci jenerasyon 5 Serisi geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. Otomobilde hiç olmadığı kadar ileri teknoloji ve hafiflemiş bir gövde kullanılıyor.

  • Eski modele göre 100 kg hafif gövde
  • Yarı otonom sürüş özellikleri
  • İlk etaptan itibaren plug-in hibrit versiyonu

BMW uzun süredir casus fotoğraflar ve teaser’larla ciddi şekilde meraklandırdığı yeni 5 Serisi’ni sonunda tanıttı. G30 kod adına sahip otomobil 5 Serisi’nin yedinci jenerasyonu olarak üretiliyor.

Genel hatlarıyla 7 Serisi’ni andırdığını söyleyebileceğimiz yeni 5 Serisi, tamamen yeni platform, motor seçenekleri, daha geniş bir kabin, hafifletilmiş gövdesiyle daha çevik bir sürüş vaat ediyor.

Tasarım & Altyapı

BMW 7 Serisi’nde karbon fiberle desteklenmiş, yeni bir platform tanıtmıştı. Ciddi şekilde ağırlık tasarrufu sağlayan bu karışımın benzer şekilde yeni 5 Serisi’nde de kullanılmasını bekliyorduk ancak BMW yaptığı açıklamalarda karbon fibere yer vermediğini söyledi. Buna rağmen 5 Serisi, eski F10 kodlu gövdeye göre 100 kg’lık ağırlık tasarrufuna sahip ve bunu CLAR (Cluster Architecture) adı verilen şasisine borçlu.

Peki bu ne anlama geliyor? Alman üretici tamamen yeni gövde de bolca alüminyum ve magnezyum karışımlı kompozit malzemeye yer vermiş ve modele göre değişmekle birlikte 100 kg’a kadar ağırlık tasarrufundan söz ediliyor. Sadece hafiflemek değil, yeni gövde aynı zamanda eski modele göre daha rijit ve torsiyonel sertliğe sahip. Gövdenin farklı noktalarında farklı materyallere yer verilmiş. Tavanda, şasinin yan taraflarında ve arkada yüksek mukavemetli çelik kullanılırken, motor kaputu, bagaj kapağı, motor bağlantıları ve kapılar alüminyumdan üretilmiş. BMW kapıların sadece 6 kg ağırlığıyla sınıfının en hafif kapıları olduğunu söylüyor. Gösterge panelinin destek ünitesinin magnezyumdan üretilmiş olması eski modele göre 2 kg ağırlık tasarrufu sağlıyor.

Yürüyen aksamda da hafif malzemelere yer verilmiş. Elektrikli el freni üzerinde yapılan çalışmalar sayesinde 3 kg ağırlık atılırken, lastik, fren ve jantlarda yapılan çalışmalarla toplamda 9 kg ağırlıktan kurtulmuş 5 Serisi. Bagaj kapağı tamamen alüminyumdan üretilirken sadece bu parça 4.2 kg hafiflemiş. İlk olarak i3 modelinde, kabinde gördüğümüz kenaf bitkisinin liflerinin bagajda kullanılması sayesinde bu kısımda da hafifleme sağlanmış.

Üstelik bu 100 kg’lık ağırlık tasarrufu büyüyen gövde boyutlarına rağmen elde edilmiş. G30 5 Serisi, F10’a göre 36 mm uzun (4935 mm), 6 mm geniş (1868 m) ve 2 mm alçak (1466 mm) bir yapıda. Ayrıca aks mesafesi de 7 mm artarken (2975 mm), iz genişlikleri önde 5 mm, arkada 3 mm arttırılmış. Büyüyen boyutlarla birlikte otomobilin bagaj hacmi de 10 litre artmış ve 530 litreye ulaşmış. Bagaj demişken, F10’da arka koltuklar sabitken, G30 5 Serisi’nde 40/20/40 oranında yatırılabilen arka koltuklara yer verilmiş ve bu sayede kullanışlılık arttırılmış.

Yeni şaside önde alüminyumdan üretilmiş, çift kontrol çubuklu, dalma engelleyici sisteme sahip tasarıma yer verilmişken, arkada yine alüminyum, beş noktadan bağlantılı bir yerleşim kullanılmış. Süspansiyon sisteminde daha önceleri sdece arkadan çekişli modellerde yer alan ve arka lastiklerin de dönmesini sağlayan Integral Active Steering sistemi yeni 5 Serisi’nde xDrive, dört çeker modellerde de kullanılabilir hale gelmiş. Ayrıca daha önce hidrolik pompayla çalışan Adaptive Drive sistemi artık elektrikli bir motorla çok daha hızlı şekilde çalışır hale getirilmiş.

Süspansiyon sistemi demişken 5 Serisi’nde dört farklı süspansiyon tasarımının kullanılacağını belirtelim: Standart süspansiyon ve sabit sertlikteki amortisörler, M Paket ile birlikte sunulacak daha sert amortisör ve alçaltılmış gövde yüksekliği, adaptif amortisörler ve aktif viraj demirleriyle birlikte sunulan adaptif amortisör seçeneği. Ancak rakipler E Sınıfı ve A6’da olmasına rağmen BMW’nin yeni 5 Serisi’nde havalı süspansiyona yer vermemesi biraz tuhaf. Bu aslında biraz da markanın geliştirdiği süspansiyon sistemine ne kadar güvendiğini gösteriyor.

Yeni 5 Serisi, tasarım olarak hiç olmadığı kadar 7 Serisi’ne benziyor. Önde aktif ızgaralar sayesinde yeni 5 Serisi sınıfının en aerodinamik otomobili: 022 cd. Izgaraların içerisine kadar giren LED destekli ön farlar otomobilin biraz daha büyük görünmesini sağlamış.

Profilden baktığınızda klasik BMW ‘Hofmeister Kink’ direkt olarak göze çarpıyor ve tasarımcılar C sütununda yer alan bu tasarıma oyunu için ekstra bir yüzeyleme çalışması yaparak daha çok öne çıkartmışlar. Ön lastiklerin hemen arkasındaki ‘Air Curtain’ adı verilen hava kanalları lastiklerden çıkan türbülansın önüne geçiyor ve daha az sürtünme oluşmasını sağlıyor. Ayrıca öne çıkartılmış bel ve omuz çizgileri otomobile dinamik bir hava katıyor.

Arkada yine LED’li, ‘L şeklindeki’ farlar dikkat çekerken, far grubunun genel tasarımı biraz büyütülmüş. 5 Serisi’nin tavanı uzatılmış ve bagaj kısmı olabildiğince tavanla birleştirilerek, neredeyse bir ‘liftback’ görüntü çıkması sağlanmış. Hatta yeni 5 Serisi için ‘yarı liftback’ bile diyebiliriz.

Proje direktörü Johann Kistler tasarım konusunda şu açıklamaları yapıyor: “Tasarımın son dönemlerinde elimizde üç alternatif vardı. Karşınızdaki otomobil bunların ortasında yer alan tasarıma sahip. Biri daha tutucu, diğeriyse sınırları daha çok zorlayan bir yapıdaydı.”

G30 tasarım olarak sportif bir görüntüye sahip olsa da otomobili Sport Line, Luxury Line ya da M Sport paket olarak, farklı ihtiyaçlara göre tasarlayarak satın alabiliyorsunuz.

Kabin

Son derece kaliteli görünen kabinde yine 7 Serisi izlerine rastlıyoruz. Koltuklar, infotaintment ekranı, vites topuzu ve direksiyon gibi unsurlar 7 Serisi’nden alınmış. Ayrıca tasarım başkanı Adrian van Hooydonk’a göre “yeni 5 Serisi’nin kabin kalitesinde ciddi bir artış” gerçekleştirilmiş.

Diz ve baş mesafelerinde artış daha geniş bir kabine olanak verirken, bagaj hacmi 530 litreye çıkmış. Arka koltukların tasarımı ve yerleşim açısı değiştirilmiş ama ortadaki şanzıman tünelinin yine aynı şekilde durduğunu görebiliyoruz.

Orta konsolda, bu defa konsolun içine değil, üzerine konumlandırılan 10.25 inçlik dokunmatik ekranı 7 Serisi’nden hatırlıyoruz. Aynı şekilde hem dokunmatik hem de dokunmadan kullanılabilen bu ekran olduğu gibi 5 Serisi’ne aktarılmış. ‘Gesture Control’ adı verilen ve uzaktan kullanıma izin verilen bu ekranın fonksiyonları 7 Serisi’ne göre biraz daha geliştirilmiş ve yeni hareketler eklenmiş.

Koltuklar 8 farklı bölgeye masaj yapabilecek şekilde tercih edilebilirken, 11 ambiyans aydınlatması seçeneği 5 Serisi’ne çok farklı bir hava katıyor. Yine 7 Serisi’nde tanıtılan koku kartuşlarına 5 Serisi’nde de yer verilmiş. Torpido gözüne yerleştirilen kartuşlardan otomobilin kabinine farklı kokular püskürtülerek farklı bir ambiyans oluşması sağlanıyor. Bu opsiyon için 5 Serisi’nde dört farklı kartuş alabiliyorsunuz.

BMW’de ilk kez 7 Serisi’nde yer verilen Bowers & Wilkins ses sistemi 5 Serisi’nin opsiyon listesinde yer alıyor. 10 kanallı amfi, 16 hoparlör ve 1400 watt çıkış gücüyle B&W son derece yüksek kaliteli bir sistem. Pahalı bir opsiyon olan B&W yerine 600 watt gücünde, 12 hoparlör ve 8 kanallı amfi ile gelen Harman Kardon ses sistemini de tercih edebilirsiniz. Tabii standart olarak alınabilen Professional, 6 hoparlörlü sistem sizin için yeterli gelmiyorsa…

G30 5 Serisi, daha önceki modellere göre çok daha klas bir kabin ve 7 Serisi’ni aratmayacak bir ambiyans sunuyor.

Motor seçenekleri & Teknoloji

BMW’nin son dönemlerde otonom sürüş konusunda çalışmaları olduğunu biliyoruz. 7 Serisi’nde bunun ilk denemelerini görmüştük ve aynı sistemlerin 5 Serisi’nde de kullanıldığını belirtelim.

Şerit takip sistemi, adaptif hız sabitleme sistemiyle bir arada kullanıldığında tüm yapmanız gereken sadece direksiyon üzerinde ellerinizi tutmak oluyor. Otomobil öndeki araçla aradaki farkı sabit tutuyor ve şeridinden çıkmadan (210 km/s hıza kadar) yol alabiliyor. Buna ilaveten öndeki araç yavaş gidiyorsa sinyal vererek otomatikman yanından geçebiliyorsunuz ve bu işlem 180 km/s hıza kadar yapılabiliyor.

Yeni 5 Serisi’nde ilk kez sunulan bir diğer özellikse otomobilin diğer BMW modelleriyle iletişime geçebilmesi. Bunun için Alman üretici ‘car-to-x’ adı verilen bir sistem geliştirmiş. Diyelim ki yoğun bir şekilde sisli havada yol alıyorsunuz ve sis farlarını açmanız gerekiyor, 5 Serisi bu durumda diğer otomobil sürücülerini uyarabiliyor.

Navigasyonla birlikte çalışan vites değiştirme programı seçilen rotadaki kot farklılıkları, şehir içi bölgeler ve hız sınırı alanlarını önceden takip altına alarak en uygun vitesi ve hızı seçiyor ve olabilecek en verimli şekilde otomobili kullanmanızı sağlıyor.

BMW ilk etapta G30’daki motor seçeneklerini kısıtlı tutmayı tercih etti. Üç benzinli, iki dizel bir bir hibrit alternatifi arasından seçim yapmanız gerekiyor. Benzinliler 530i, 540i ve M550i xDrive olarak adlandırılıyor. Dizellerde 520d ve 530d.

530i, 2.0 lt, 252 bg güç ve 350 Nm (1450- 4800 d/dak) tork üreten, 4 silindirli bir motora sahip. Otomobil 0-100 km/s hızlanmasını 6.2 sn’de gerçekleştirirken, maksimum olarak 250 km/s hıza çıkabiliyor. Ortalama tüketim 5.5 lt/100 km, emisyon değeriyse 126 g/km olarak veriliyor.

540i, 3.0 litre, sıralı 6 silindirli turbo bir üniteye sahip. 340 bg güç ve 450 Nm’lik torkla otomobil 5.1 saniyede 100 km/s hıza ulaşırken, 250 km/s maksimum hıza sahip. 530i ve 540i modelleri istenirse xDrive dört çeker seçeneğiyle de alınabiliyor ve 8 ileri otomatik şanzımana sahip.

Model gamının en üstünde yer alan M550i xDrive modeliyse 4.4 litrelik, V8 çift turbolu 467 bg gücündeki, 650 Nm’lik tork üreten motoruyla dikkat çekiyor. Sadece dört çeker olarak alınabilen bu motor seçeneği 5 Serisi’ni sadece 4.0 saniye 100 km/s hıza ulaştırıyor ve M5’in nasıl olacağı konusunda meraklanmamıza neden oluyor çünkü hızlanma değeri F10 M5’ten tam 0.4 saniye daha hızlı.

Dizellerdeyse bir 4 bir de 6 silindirli ünitelere yer verilmiş. 520d, diğer BMW modellerinden tanıdığımız 2.0 lt’lik, 190 bg ve 400 Nm’lik tork değerine sahip 2.0 litrelik üniteyle alınıyor. 520d ortalama 4.1 lt/100 km gibi etkileyici bir tüketim değerine sahipken emisyon oranı 108 g/km ve 100 km/s hıza 7.5 sn’de ulaşıyor. Bu motor standart olarak arkadan çekiş ve 6 ileri manuel şanzımanla alınırken, opsiyon listesinde dört çeker ve 8 ileri Steptronic şanzıman seçeneği bulunuyor.

530d ise şimdilik tek 6 silindirli dizel alternatif. 265 bg güç ve 620 Nm’lik etkileyici torkuyla otomobil hem performanslı hem de ekonomik olabiliyor. 5.7 saniyede 100 km/s hıza ulaşan 530d, ortalama 4.5 lt/100 km ve 118 g/km emisyonuyla son derece ekonomik de bir otomobil. xDrive olarak da alınabilen 530d 250 km/s hıza ulaşabiliyor. İlerleyen dönemde 550d modeli, dört turboya sahip, 400 bg gücündeki motoruyla alınabilecek. 

G30 5 Serisi, BMW’nin üretildiği andan itibaren hibrit bir versiyona sahip olan ilk model olma unvanına sahip. 530e iPerformance olarak adlandırılan bu versiyonda 2.0 litrelik benzinli turbo motorun yanında elektrik motoru kullanılıyor. 7 Serisi’nde de yer alan bu sistem toplam 252 bg güç ve 420 Nm tork üretiyor. Kablolu şekilde şarj edilebilen otomobil 6.2 sn’lik 0-100 km/s hızlanmanın yanında sadece 2.0 lt/100 km tüketim ve 46 g/km’lik emisyonuyla ekonomi şampiyonu olduğunu kanıtlıyor. Otomobil sadece elektrikli olarak 45 km menzile sahip.

BMW her zamanki gibi tüm bilgi ve birikimini yeni 5 Serisi’ne aktarmış. Bu defa sürüşüyle olduğu kadar teknolojisi ve yenilikçi özellikleriyle de dikkat çeken 5 Serisi, hiç kuşku yok ki sınıfının en iyisi olmaya aday.

2016’da piyasaya sunulan Mercedes E Sınıfı ve bir süredir satışta olan Audi A6 ile çok sıkı bir rekabete girmeye hazırlanan 5 Serisi’nin eli çok güçlü görünüyor. Yine de bu merakla beklenen karşılaştırmayı yapmadan önce kazananı belirlememiz pek de mümkün görünmüyor.

2017 çok keyifli geçecek gibi, ne dersiniz?

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook