Yeni Mercedes - Benz A Sınıfı yapay zekayla geldi!

  • Yeni Mercedes - Benz A Sınıfı yapay zekayla geldi! - 1
  • Yeni Mercedes - Benz A Sınıfı yapay zekayla geldi! - 2
  • Yeni Mercedes - Benz A Sınıfı yapay zekayla geldi! - 3
  • Yeni Mercedes - Benz A Sınıfı yapay zekayla geldi! - 4
  • Yeni Mercedes - Benz A Sınıfı yapay zekayla geldi! - 5
  • Yeni Mercedes - Benz A Sınıfı yapay zekayla geldi! - 6
  • Yeni Mercedes - Benz A Sınıfı yapay zekayla geldi! - 7
  • Yeni Mercedes - Benz A Sınıfı yapay zekayla geldi! - 8
  • Yeni Mercedes - Benz A Sınıfı yapay zekayla geldi! - 9

Yapay zeka ve sürücüyle diyalog kurabilen bir altyapı... Yeni A Sınıfı beklentileri aştı.


Geçtiğimiz günlerde iç tasarımı resmi olarak tanıtılan A Sınıfı, dün akşamki organizasyonla tam anlamıyla gün yüzüne çıktı. Yenilenen motor gamı ve değişen tasarımıyla sınıfında yine kendinden söz ettirecek olan model 2018’in ikinci çeyreğinde satışa çıkacak.

Kısa bir süre önce sizlere tanıttığımız CLS ile başlayan yeni tasarım diliyle şekillendirilen A Serisi'nde, önde daha geniş ızgara ve küçülen farlar dikkat çekiyor. Arkada ise her ne kadar eski modeli andıran bir tasarım kullanılsa da arka farlarda yeni tasarım anlayışından nasibini almış ve daha sert, daha küçük bir şekle kavuşmuş. Sportif hatlara sahip olan yeni A Serisi aynı zamanda verimli ve akıcı bir tasarıma da sahip: 0.25 cd’lik sürtünme katsayısıyla sınıfının en az rüzgar direnç katsayısına sahip olmasıyla öne çıkan model, MFA platformunun yenilenen versiyonuyla üretilmeye devam edecek.

 

Yeni platform sayesinde A Serisi'nin uzunluğu 120 mm artarak 4419 mm'ye yükselmiş, genişlik 16 mm artmış (1796 mm) ve yükseklik 7 mm artarak 1440 mm'ye ulaşmış. Aks aralığının 30 mm artması daha geniş bir kabin anlamına gelirken, bagaj hacmi de 29 lt genişlemiş. 

Şu an için sadece 2 benzinli ve 1 dizel motor seçeneğiyle satışa çıkacak olan yeni A Serisi için 1.2 lt’lik benzinli ekonomik bir modelin yanında A35 ve A45 adıyla çıkacak yüksek performanslı AMG modelleri de yolda.

Dizel cephesinde 1.5 lt’lik 116 bg güç, 260 Nm üreten Renault kökenli motor yerini korurken benzinlilerde Mercedes Benz'in kendi üretimi olan 1.6 lt’lik 156 bg güç üreten motor kaldırılmış ve yerine Renault-Nissan ortaklığında kullanılan 1.33 lt’lik 163 bg güç, 250 Nm tork üretebilen bir ünite getirilmiş. Bu motor Mercedes'in tarihinde ilk kez 4 silindirli bir motorda silindir kapatma teknolojisi içermesiyle de öne çıkan bir yapıda. A250’de görev yapan 2.0 lt’lik benzinli motor ise biraz daha güçlendirilerek 224 bg’e yükselmiş.

1.5 lt’lik dizel motora sahip olan A180d 0-100 km/s hızlanmasını 10.5 saniyede tamamlarken, 1.33 lt’lik benzinli A200’de bu süre 8 saniye. Tüm versiyonları 7 ileri DCT otomatik şanzımanla alınabilen yeni A serisinde, sadece 1.33 lt’lik benzinli motora sahip olan A200 6 ileri manuel şanzımanla tercih edilebiliyor.

A180d ve A200’de arka süspansiyon sistemi torsiyon olarak gelirken A250’de ise eski A Serisi'nde kullanılan sistemin güncellenmiş versiyonu olan çok noktadan bağlantılı tasarım kullanılmış. Önde ise tüm versiyonlarda MacPherson süspansiyon sistemi kullanılmış. Dört çeker 4Matic opsiyonu sadece A250’de sunulurken eski elektro-hidrolik sistemin yerine yeni elektro-mekanik bir sistem tercih edilmiş.  

Kabin

İç mekan Mercedes'in yeni A Serisi'nde en çok üzerinde durduğu noktalardan biri. Araç tanıtılmadan kabinin gösterilmesinden de bunu anlayabiliyoruz. Son derece modern görünen iç mekanda ilk dikkati çeken kuşkusuz iki adet 7 inçlik ekran oluyor. Bu ekranı daha önce S Serisi ve CLS Serisi gibi otomobillerde de görmüştük. Kullanıcılar isteklerine göre bu ekranları Classic, Sport ve Discreet modlarında kullanabiliyor. Standart olan bu yerleşimde hız göstergesi analog olarak geliyor. 

Daha üst paketlerdeyse iki adet 10.3 inç genişliğinde ekran barındıran, dijital göstergeler ve dokunmatik ekran sunuluyor. Mercedes ayrıca yeni A Serisi'nde MBUX (Mercedes Benz User Experience) adını verdiği altypısını da tanıttı. Bu teknoloji yapay zeka altyapısı sayesinde belirli bir oranda öğrenme kapasitesine sahip ve kullanıcıların ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilebiliyor. Hatta bir adım ileri giderek sürücüyle otomobil arasında duygusal bir bağ bile kurabiliyor, yeni içeriklerini internet üzerinden güncelleyebiliyor.

Sistemin alt fonksiyonlarından biri olan sesli komut sistemini fazlasıyla ses getirecek gibi görünüyor. Bu sistem benzer sistemlerdeki belirli kelimeler yerine diyalog şeklinde bir konuşma yapabilen akıllı bir altyapıya sahip. Bu opsiyon "Hey, Mercedes" kelimelerinin kullanımıyla aktif hale geliyor. 

Bunun dışında navigasyon sistemine adapte edilen sanal gerçeklik fonksiyonu sayesinde binaların numaraları ve yönlendirme işaretleri navigasyon ekranına yansıtılıyor. Sistem kameranın aldığı görüntüleri navigasyon haritası üzerine monte etme prensibiyle çalışıyor.

Öyle görünüyor ki artık otomotiv dünyası farklı bir yere doğru gitmeye başladı. Artık otomobiller öğreniyor, sürücüyle bağ kurabiliyor ve sohbet edebiliyor. Yeni A Serisi gerçekten bir çığır açacak gibi görünüyor.


Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook