Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı

  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 1
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 2
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 3
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 4
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 5
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 6
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 7
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 8
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 9
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 10
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 11
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 12
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 13
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 14
  • Yeni Scania’lar İstanbul Park’ta tanıtıldı - 15

Scania’nın yeni nesil çekicilerinin tanıtımı için İstanbul Park Pisti’ndeydik.

Scania’nın yeni çekicilerini tanıttığı basın günü aktivitesi 25-26 Nisanda İstanbul Park Pisti’nde gerçekleşti. Tamamen yenilenen modellerinin ilk defa tanıtıldığı etkinlikte yeni çekicileri test etme fırsatı bulduk.

10 sene gibi oldukça ciddi bir sürede geliştirilen tamamen yeni Scania’lar eskisinden çok daha verimli olmasıyla öne çıkıyor. Azalan ağırlık, artan aerodinami ve elden geçen motorlar ile %5 yakıt tasarrufu sağlanırken modüler yapı ise korumuş. Eskisine göre %45 daha hızlı vites değiştiren otomatik şanzıman standart olarak sunulurken manuel şanzıman sipariş üzerine getirebiliyor. Bunun dışında, 13 lt’lik 500 bg güç üretebilen, Euro 6 emisyonlarını karşılayan tamamen yeni bir motor da yeni Scania’larla birlikte ilk defa satışa çıkıyor.

Tasarım olarak yeni Scania’lar eski modelleri andırsa da çok daha spor ve sert bir duruşa sahip. Opsiyonel olarak sunulmaya başlanan LED ön farlar bu sert duruşu desteklerken sınıfında ilk defa viraj aydınlatma sistemi de bu farlar ile sunuluyor. Azalan panel arası boşluklar, yuvarlatılan kabin kenarları, yeni rüzgârlıklar ve alt reflektörler sayesinde ortaya çıkan yeni aerodinamik yapı sayesinde %2’lik bir yakıt tasarrufu sağlanmış. Ayrıca eskiden sadece servislerde ayarlanabilen tavan rüzgarlığı artık sürücü tarafından ayarlanabilirken hem maliyet hem zamandan tasarruf sağlanması amaçlanmış.

P, G ve R kabinlerinin yanında yeni düz zeminli S kabini de ilk defa yeni Scania’larda satışa sunuluyor.

İç tasarım olarak ise neredeyse tamamen baştan tasarlanan yeni Scania’lar da oldukça kaliteli malzemeler kullanıldığını gözlemledik. Donanıma göre değişen 5 inç ve 7 inç büyüklüğündeki yeni Infotainment sistemi yer alırken, araç bilgilerinin gösterildiği 4 inç ve 7 inç büyüklüğündeki renkli bir gösterge ekranı kullanılmış. Oldukça pratik kullanıma sahip olan yeni Infotainment sistemi AUX, USB, bluetooth ve navigasyon desteğine de sahip.

V8 motorlu versiyonlarda kullanılan “V8” logoları ise oldukça dikkat çekici. Koltuk başlarından ön konsola birçok yerde bu logolara yer verilmiş.

Ayrıca yeni Scania’lar da neredeyse sınırsız kişiselleştirme seçeneğine sahip. Müşteriler birçok farklı döşeme, direksiyon ve kaplama seçeneği arasından seçim yapabiliyor.

Yeni Scania’larda güvenlik yine ön planda yer almış. 50 mm öne alınan ön dingille yol tutuşu arttırılmaya çalışılırken arka frenlerde kampana yerine kullanılmaya başlanan disk fren sistemi hem ağırlık tasarrufu sağlarken hem de fren mesafesinin %5 kısalmasını sağlayan unsur olarak görünüyor. 65 mm öne alınan oturma pozisyonu ve incelen A sütunu sayesinde sürücünün görüş açısı arttırılmış. Sınıfında ilk kez kullanılan perde hava yastığı ise Scania’nın güvenliğe ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi.

Scania’nın yeni çekicilerdeki en çok önem verdiği yeniliklerden biri ise SESS (Scania Entegre Sürüş Sistemleri). Yeni modellerle birlikte standart sunulan SESS aracın uydu ve GPRS üzerinden daima bağlı olmasını sağlıyor. Operasyonel verimlilik ve yakıt tasarrufu sağlayan bu sistem gösterge ekranından takip edilebiliyor. Retarder kullanımı, uygun devirde gitme gibi birçok kıstasta sürücüyü değerlendiren sistem bu değerlendirmelere göre sürücüye yıldızlar veriyor ve sürücüye bu değerlere göre kendini geliştirme olanağı sağlıyor. Aynı zamanda bütün sürücülerin değerlendirmeler Scania Sürücü Ligi adlı telefon programında toplanırken sürücülerin kendileri arasında verimlilik yarışı yapması da amaçlanmış ve bu yarışmalara aylık birer ödülde konulmuş.

Test sürüşünde denediğimiz bu sistem oldukça verimli olarak çalışırken Scania tarafından küçük bir yarışma da düzenlendi. SESS üzerinden düzenlenen bu verimlilik yarışmasını ise Otoloji olarak kazandık ve ödülümüzü Scania yetkililerinden aldık. 

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook