Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor

  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 1
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 2
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 3
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 4
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 5
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 6
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 7
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 8
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 9
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 10
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 11
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 12
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 13
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 14
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 15
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 16
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 17
  • Yeni BMW 6 Serisi GT, 5 GT'nin yerini alıyor - 18

BMW’nin yeni modeli 6 Serisi GT, model gamında biraz daha yukarıda konumlandırılacak.


BMW’nin 5 Serisi GT modelini hatırlıyor musunuz? Hani şu, sürüş pozisyonu yüksek olan, arkası tuhaf görünen, aynı zamanda coupe formunu SUV özellikleriyle birleştiren otomobili… Hatırlamakta zorlanıyor olabilirsiniz bu gayet normal, çünkü 5 Serisi GT, BMW’nin belki de en az ilgi gören modellerinden biriydi.

Geçmiş zaman kullanıyoruz çünkü artık bu model üretilmiyor, yerine 6 Serisi GT çıktı. Münih’ten gelen haberler BMW’nin yaklaşık 2 yıl içerisinde 6 Serisi Coupe ve Gran Coupe modellerinin üretimini sonlandıracağı, bu rolü yeni tanıtılan 8 Serisi’ne vereceği ve geriye kalacak tek 6 Serisi’nin burada görmüş olduğunuz 6 Serisi GT olacağı şeklinde. Bunu biraz da 5 GT’nin adını değiştirip, algı olarak daha üst sınıfta konumlandırmak olarak da düşünebilirsiniz.

Her neyse, Eylül ayındaki Frankfurt Fuarı’nda tanıtılması planlanan 6 GT’nin fotoğrafları ve detayları bugün BMW tarafından açıklandı. 5091 mm uzunluğundaki otomobil (5 GT’ye göre 87 mm uzun), 1902 mm genişliğinde ve 1538 mm ile 5 GT’ye göre 21 mm daha alçak bir yapıda. 3070 mm’lik aks aralığı, 6 GT’nin platformunun 7 Serisi üzerine (CLAR platformu) şekillendiğini gösteriyor. Bu sayede otomobilin ağırlığı eski modele göre 150 kg kadar hafiflemiş durumda. Artan boyutlar bagaj hacmini 610 litreye çıkartmış, bu da 5 GT’ye göre 110 litre ekstra hacim anlamına geliyor. Bagaj, 1800 litreye kadar genişletilebiliyor.

Son derece aerodinamik bir gövdeye sahip olan 6 GT’de ön ızgarada aktif kapakçıklara yer verilmiş. Bu özellike sadece motorun soğuması gerektiğinde açılarak sürtünmeyi azaltıyor. Ayrıca tamponun her iki tarafında hava girişleri, ön lastiklerin hemen arkasındaki Air Breather adı verilen hava çıkışları lastiklerin türbülansını dışarı atma görevi üstleniyor. Elektrikli arka kanat 5 GT’den de hatırladığımız bir özellikti; 6 Serisi’nde de yer verilen arka kanat 120 km/s hızdan sonra otomatik olarak açılıyor, 80 km/s’nin altına düşüldüğündeyse kapanıyor. Tüm bu akıllı özellikler sayesinde otomobilin rüzgâr direnç katsayısı 0.29’dan 0.25’e inmiş durumda.

Otomobilin kabini yeni 5 Serisi ile büyük benzerlik gösteriyor ama bazı kendine has özellikler de barındırıyor. GT logoları bunlardan bazıları olarak görünürken, işçilik ve malzeme kalitesi 7 Serisi ile aynı seviyede. Her BMW modelin olduğu gibi otomobilin donanımına ve Line seçeneğine göre kabin özellikleri değişirken, ilk olarak 7’de, ardından 5 Serisi’nde gördüğümüz dokunmatik ve Gesture Control özelliğine sahip ekran burada da yer alıyor. Navigasyon, kablosuz şarj, koku kartuşları, ambiyans aydınlatması ve 1400 Watt gücündeki aydınlatmalı Bowers & Wilkins ses sistemi gibi özellikler kabin kalitesini arttırıyor.

Yeni 6 Serisi GT’de diğer BMW modellerinden de tanıdığımız motorlar kullanılıyor. 630i, 640i şimdilik iki benzinli seçenek olarak görünürken, dizelde sadece 3.0 litrelik sıralı 6 silindirli ünite yer alıyor.

630i, 2.0 litrelik 258 bg güç ve 400 Nm tork sunan üniteye ve 4 silindire sahipken, 640i 3.0 litre, sıralı 6 silindir ve 340 bg güç ile geliyor. Bu motor 450 Nm tork üretirken hem arkadan çekiş hem de xDrive dört çeker seçeneğiyle alınabiliyor. 2.0 litrelik ünite ise sadece arkadan çekişli geliyor.

3.0 litrelik dizelse 730d’den alınan, esnek ve sofistike bir üniten. 265 bg güç ve 620 Nm’lik torkuyla dikkat çeken bu motor 6.0 sn’lik 0-100 km/s hızlanma sunarken ortalama tüketim 4.9 lt/100 km. Bu motor seçeneği de hem arkadan hem de dört çeker olarak alınabiliyor. Tüm motor seçenekleri 8 ileri Steptronic şanzımanla geliyor.

BMW, üst sınıf modellerinde yer verdiği farklı süspansiyon sistemlerine 6 GT’de de yer veriyor. Önde çift salıncaklı, arkada beş noktadan bağlantılı yapı standart olarak çelik yaylarla geliyor. Arkada yükseklik ayarını otomatik olarak yapan bir sisteme yer verilmiş. Bunun dışında sertlik ayarının ve 7 Serisi’ndeki gibi yükseklik ayarının otomatik olarak yapıldığı çok daha sofistike sistemler de alınabiliyor. Navigasyonla birlikte çalışan ve sürücünün sürüş tarzını analiz eden Executive Pro ile aktif viraj demirleri gibi unsurlar da 6 GT’nin konforunu maksimum seviyeye çıkartıyor.

6 Serisi GT’nin resmi tanıtımı Eylül ayındaki Frankfurt Fuarı’nda yapılacak, satışıysa fuarın hemen ardından başlayacak.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook