Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8

  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 1
  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 2
  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 3
  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 4
  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 5
  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 6
  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 7
  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 8
  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 9
  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 10
  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 11
  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 12
  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 13
  • Audi’nin ilk Coupe SUV modeli tanıtıldı: Q8 - 14

Audi Q8, BMW X6 ve Range Rover Sport gibi modellerle rekabet edecek.

BMW’nin ilk olarak X6 daha sonrasında X4 modelleriyle geliştirmiş olduğu coupe SUV sınıfı’ne rağbet giderek artıyor. Range Rover sport yıllardır bu sınıfın en popüler araçlarından biri olurken geçtiğimiz yıllarda Mercedes de boş durmamış ve GLC Coupe ile GLE Coupe modelleriyle sınıfa giriş yapmıştı. İki Alman üreticinin var olduğu bir sınıfta Audi’nin olmaması düşünülemezdi ve Ingolstadt ekibi sonunda Q8 modelini tanıttı; hatırlarsanız Audi, Q8’in konsept halini Detroit Fuarı’nda göstermişti.

Q8 temel olarak Q7 modeli üzerine geliştirilmiş bir otomobil. Ancak daha sportif görüntü kaygıları nedeniyle araç büyük kardeşine göre daha kısa (4999 mm) ve alçak (1710 mm) bir yapıda. Audi, tavan yüksekliğinin 40 mm daha alçak olduğunu açıklarken genişlik 27 mm artmış (2000 mm) durumda. İki model arasındaki bir diğer farksa Q7’nin 7 koltuk kapasitesiyle alınabilmesinin yanında Q8’in sadece beş koltuk olarak satışa sunulması. Ayrıca Q7’de bagaj hacmi 770 litre olarak görünürken, Q8’de bu hacim 650 litre ile biraz geride kalsa da yine de hatırı sayılır bir hacim sunulduğunu söylemek gerek.

Otomobil tasarım olarak konsept ile oldukça benzer yapıda. Geniş ön ızgara altı adet dik krom çıtayla öne çıkartılmış bir yapıdayken, çerçevesiz kapılar, geniş çamurluklar ve 22 inç genişliğindeki jantlar otomobili son derece vahşi gösteriyor. Arkadaysa konseptte oldukça ses getiren boydan boya LED far yapısı Q8’in hemen tanınabilmesi açısından önemli bir detay.

Motor seçenekleri

Q8’de son dönem Audi modellerinde gördüğümüz motor seçenekleri yer alıyor. İki adet 3.0 litrelik V6 silindirli motor, biri benzin biri dizel olmak üzere alınabiliyor. 55TFSI adı verilen ünite benzinli ve 340 bg güç üretiyor. Dizel ünite ise 50 TDI adında ve 285 bg güç ile 600 Nm tork üretiyor. Bu model 0-100 km/s hızlanmasını 6.3 saniyede gerçekleştirebiliyor. Aynı motorun bir de 231 bg gücünde, 45 TDI adında versiyonu ilerleyen zamanlarda sunulacak. Dört çeker olarak sunulan tüm bu motor seçeneklerinde mild hibrit, 48V altyapısı standart olarak sunuluyor. Sistem düşük hızlarda kısa bir menzil için sadece elektrikle gidilmesine olanak verirken 20 kWh gücünde bir elektrik motoru içten yanmalı motorlara ekstra güç sağlıyor.

Kabin

İlk olarak yeni A8 modelinde gördüğümüz, tamamen dijital altyapılı kabin benzer şekilde Q8’de de yer alıyor. Orta konsolda üstte yer alan 10.1 inçlik ekran infotaintment ve navigasyon fonksiyonlarına ev sahipliği yaparken alttaki 8.6 inçlik ekranda havalandırma ve diğer kontrollere erişim sağlanıyor. Bu sayede konsoldaki düğme sayısı minimuma inmiş oluyor. Bunun dışında Audi Vitrual Cockpit adı verilen 12.3 inç genişliğindeki tamamen dijital ve kişiselleştirilebilen gösterge paneli ve head-up display gibi özellikler teknoloji seven kullanıcılar için biçilmiş kaftan.

Bang & Olufen imzalı ses sistemi 23 hoparlör ve 3D ses teknolojisiyle gelirken, Audi güvenlik sistemlerinde de elinde bulunan tüm teknolojileri Q8’de kullanmış.

Toplamda 39 farklı sürüş asistanı teknolojisi kullanıcılara sunulurken, ilk kez kullanılan uzaktan park etme sistemi 2019’dan itibaren alınabilir hale gelecek.

Audi Q8’in 2019 yılında ülkemizde satışa sunulması bekleniyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook