BMW i8 Roadster LA Fuarı’nda gösterildi

  • BMW i8 Roadster LA Fuarı’nda gösterildi - 1
  • BMW i8 Roadster LA Fuarı’nda gösterildi - 2
  • BMW i8 Roadster LA Fuarı’nda gösterildi - 3
  • BMW i8 Roadster LA Fuarı’nda gösterildi - 4
  • BMW i8 Roadster LA Fuarı’nda gösterildi - 5
  • BMW i8 Roadster LA Fuarı’nda gösterildi - 6
  • BMW i8 Roadster LA Fuarı’nda gösterildi - 7
  • BMW i8 Roadster LA Fuarı’nda gösterildi - 8
  • BMW i8 Roadster LA Fuarı’nda gösterildi - 9
  • BMW i8 Roadster LA Fuarı’nda gösterildi - 10
  • BMW i8 Roadster LA Fuarı’nda gösterildi - 11

Sadece Roadster değil, makyajlanan Coupe modeli de tanıtıldı.

BMW uzun zamandır i8 modelinin üstü açık versiyonunu üreteceğinin sinyallerini veriyordu. 3 yılı aşkın bir süredir otomobilin çeşitli konseptlerini görmüş ama bir türlü üretim haliyle tanışamamıştık. LA Fuarı’nın açılış gününde BMW i8 Roadster modelinin seri üretim versiyonunu tanıtırken, Coupe modelinin de makyajlanmış halini bizlere gösterdi.

Merak edenler için hemen söyleyelim, daha önce yayınlanan resmi fotoğraflarda olduğu gibi Roadster modelinde kapılar yukarı doğru açılmaya devam ediyor. Genelde üreticileri üstü açık versiyonlarda bu kapı tarzından vazgeçiyor ama BMW geri adım atmamış ve otomobilin orijinal halini korumuş.

İ8’in fütüristik tasarımı roadster versiyonunda bir adım daha ileri taşınmış. Koltukların hemen arkasında yer alan strüktürel yapılar elektrikli olarak açılabilen tavanın muhafaza edilmesini sağlıyor. Tavan 50 km/s hıza kadar hareketliyken de açılabiliyor ve bu işlem 15 saniye sürüyor.

Alman üretici tavan mekanizması için otomobilin arka tasarımında değişikliğe gitmiş. Coupe modelde kapıların hemen arkasında küçük yan camlar bulunurken, Roadster’da bu kısımda siyah panellere ve ‘Roadster’ logosuna yer verilmiş. Ayrıca tavan tasarımı için ön cam çerçevesi değiştirilmiş, arka cam yükseltilmiş, bagaj kapağı iptal edilmiş, burası daha uzun bir motor kapağı olarak kullanılmış. Roadster’ın ağırlığı Coupe’ye göre 60 kg ağır: 1594 kg.

Bir farklılık da otomobilin kabininde: Coupe’de arkada çok kullanılması mümkün olmasa da iki arka koltuk yer alırken Roadster’da bu koltuklar yok edilmiş. Bu kısımda 92 litrelik üç parçalı eşya koyma alanı tasarlanmış. Ayrıca yeni tasarımlı koltuklara yer verilirken 8.8 inç genişliğindeki dokunmatik ekran gibi orta konsoldaki yerini almış.

Roadster, makyaj öncesindeki gibi 1.5 litrelik 3 silindirli, turbo destekli benzinli motor ve elektrik motoru kombinasyonunu korumaya devam ediyor. Ancak eski model toplam 362 bg güç üretirken Roadster, elektrik motorunun 12 bg güçlenmesi (143 bg) sayesinde 374 bg maksimum güç sunuyor. 231 bg ve 320 Nm’lik benzinli motordaysa bir değişiklik olmamış. Otomobil 0-100 km/s hızlanmasını 4.6 saniyede tamamlarken. Sistemin maksimum torku da 20 Nm artarak 570 Nm’ye yükselmiş.

BMW hibrit sistemin bataryalarını da elden geçirmiş. Eski modelde 20Ah olan batarya 34 Ah’e yükselmiş, kapasite ise 7.1 kWh’dan 11.6 kWh’a çıkmış. Kapasite artımı sayesinde sadece elektrik motoruyla kullanımda menzil 53 kilometreye yükselmiş. Makyaj öncesinde coupe’de bu değer 38 kilometreydi.

Coupe modelindeyse tasarımsal olarak büyük değişimler söz konusu değil. 

Farklı jant tasarımı ve arka camlarda yer alan Coupe logosu dış tasarımdaki farklar olarak görünürken, kabinde Roadster’daki gibi yeni koltuklar ve infotaintment sistemindeki yenilikler göze çarpıyor.

Coupe’de aynı motora sahip ve 374 bg güç üretirken ağırlık biraz daha hafif olduğu için 0-100 km/s 4.4 saniye sürüyor. Otomobilin elektrik menziliyse 55 km ile Roadster’dan biraz daha uzunken maksimum hız üstü açık modelle aynı: 250 km/s.

Her iki versiyonda ortalama tüketim 2.1 lt/100 km’yken emisyon oranı Roadster’da 46, Coupe’de 42 g/km olarak veriliyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook