BMW M2 Competition: Daha güçlü, daha hızlı

  • BMW M2 Competition: Daha güçlü, daha hızlı - 1
  • BMW M2 Competition: Daha güçlü, daha hızlı - 2
  • BMW M2 Competition: Daha güçlü, daha hızlı - 3
  • BMW M2 Competition: Daha güçlü, daha hızlı - 4
  • BMW M2 Competition: Daha güçlü, daha hızlı - 5
  • BMW M2 Competition: Daha güçlü, daha hızlı - 6
  • BMW M2 Competition: Daha güçlü, daha hızlı - 7
  • BMW M2 Competition: Daha güçlü, daha hızlı - 8
  • BMW M2 Competition: Daha güçlü, daha hızlı - 9
  • BMW M2 Competition: Daha güçlü, daha hızlı - 10
  • BMW M2 Competition: Daha güçlü, daha hızlı - 11

BMW M2’nin yerini alan Competition, nihayet yüzünü -ve tabii ki teknik verilerini- gösterdi.

Yazı: Aziz Vefa

BMW yelpazesinin en sevilen modellerinden M2 Coupe’nin daha güçlü versiyonu olan M2 Competition, sonunda tanıtıldı.

Ön bölümde biraz daha büyüyen ve siyah detaylara kavuşan böbrek ızgarası, genişleyen hava girişleri ve tampon eteğine eklenen havalandırma kanalları ile dikkat çeken Competition, profilden ve arkadan yerini aldığı model ile neredeyse aynı. Yanda aynı ölçülerde, farklı tasarıma sahip jantlar ile öne çıkan M2 Competition’ın arka bölümde sergilediği değişiklikler ise grafikleri değiştirilmiş stoplar ve detayı arttırılmış difüzör ile sınırlı.

M2 Competition’ın beraberinde getirdiği en önemli yeniliklerden birisi ise üretimi sonlandırılan M3 ve göreve devam eden M4’te yer alan S55 kodlu 3.0 litrelik çift turbolu I6 motorun gücü düşürülmüş versiyonu. Bildiğiniz gibi M2 Coupe ilk çıktığından beri N55 kodlu, M üretimi olmayan motorla geliyordu. M2 Coupe’nin 370 bg, 465 Nm olan güç ve tork değerleri, yeni ünite sayesinde 410 bg ve 550 Nm’ye ulaşmış. Maksimum güç 5,230 ile 7,000 d/dak arasında sağlanırken en yüksek tork değeri 2,350 ile 5,230 d/dak arasında sürücünün hizmetine sunuluyor.

6 ileri manuel veya 7 ileri M DCT şanzıman ile sunulan aracın 0-100 km/s ivmelenme süreleri ise sırasıyla 4.2 ve 4.0 saniye. Maksimum sürat ise normalde 250; M Sürücü Paketi ile 280 km/s.

Pist odaklı tasarlanan M2 Competition, otomatik devir yakalama özelliği sayesinde vites düşümlerinde stabiliteyi arttıracak. Deri M direksiyonu üzerindeki kulakçıklardan da kontrol edilebilecek olan M DCT şanzıman, Drivelogic adlı sürüş modu -Comfort, Sport, Sport+- seçim özelliğine de sahip.

Bunun yanı sıra sürücüler merkezi konsoldan motor, yönlendirme ve M DCT varsa Drivelogic ayarlarını yapıp direksiyon simidi üzerindeki M1 ve M2 düğmelerinden kaydettikleri özelliklere kolayca ulaşabilecek. Bu özellik daha önce M3 ve M4’te vardı ama ilk kez M2’de yer alıyor.

Valvetronic adlı değişken supap zamanlaması, Double-VANOS adlı eksantrik mili zamanlaması gibi özellikler taşıyan motorun silindir kaplamasında kullanılan LDS isimli materyal ağırlığı düşürürken yine hafif malzemeden imal edilmiş dövme krank mili sayesinde kırmızı çizgi ise 7,600 devire ulaştırılmış.

BMW M2 Competition’da motor sporlarında kazanılan deneyimler net bir şekilde görülebiliyor. Ani yön değişimlerinde motor yağının hareketlerini sınırlayan karter koruması, ani doğrusal ivmelenmelerde ve yavaşlamalarda görev yapan yağ tahliye pompası ve turbolara yakın yere konumlanan yağ geri döndürme sistemi, BMW M4 Competition’ın bir merkezi radyatör, iki yan radyatör ve ekstra motor yağı soğutucusuna sahip soğutma sistemi gibi özellikler yeni M2 Competition’da mevcut.

Motor bölmesinde BMW M3-M4 ikilisinden tanıdık olan, karbon fiber kule gergisine desteğine yer verilmiş. Son derece güçlü bu parçanın ağırlığı ise sadece 1.5 kg. M4’ten alınan parçalar ile birlikte ön bölümde rijitliği arttırılan M2 Competition, bu sayede iyileştirilmiş yönlendirme kabiliyeti sunuyor. M3 ve M4’ün alüminyum ağırlıklı ön ve arka aksını kullanan ateşli 2 Serisi modeli, sürüş moduna göre elektromekanik direksiyon ayarının şiddetini değiştiriyor.

DSC ayarları tamamen yenilenen M2 Competition’da limitli kaydırmalı Aktif M Diferansiyel de bulunuyor. Mavi renkli kaliperlere sahip M Sport frenler de motor sporları deneyiminden türetilen bir diğer parça. Güncel M2’nin frenleri önde 4, arkada 2 pistonlu kaliperlere sahipti ve disk çapları sırasıyla 380 ve 370 mm idi. M2 Competition’da kaliperdeki piston sayıları 2’şer arttırılmış. Çaplar ise 400 ve 380 mm olarak güncellenmiş.

Tasarımı yenilenen 19” çaplı jantlar isteğe göre siyah veya çift renk alınabiliyor. Ölçüler ise M2 Coupe ile aynı: önde 245/35 R19, arkada 265/35 R19.

İç mekânda ise sürücüleri kapı eşiğindeki M2 Competition logosu karşılıyor. Sonrasında çanak yapıda, aydınlatmalı M2 logosuna sahip M Sport koltuklar göze çarpıyor. BMW M çizgilerinin işlendiği emniyet kemeri gibi direksiyon da M dokunuşları taşıyor. Kırmızı start/stop düğmesinin dikkatleri üzerine topladığı konsolda aracın ayarlarının yapılabildiği düğmeler yer alıyor. Otomobilde opsiyon olarak sunulan Personal CoPilot ise güvenlik, konfor ve eğlence anlamında birçok donanım içeriyor. Çarpışma uyarısı, yaya algılama özellikli şehir içi frenleme, şeritten çıkma ikazı, hız limiti uyarısı, geri görüş kamerası gibi özellikler bu paketle araca eklenebiliyor.

BMW M2 Competition’ın satışları 2018 yazında başlayacak. Fiyatlar, piyasaya sürülme tarihine yakın bir zamanda duyurulacak.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook