Bugüne kadarki en güçlü M5 ile tanışın: M5 Competition

  • Bugüne kadarki en güçlü M5 ile tanışın: M5 Competition - 1
  • Bugüne kadarki en güçlü M5 ile tanışın: M5 Competition - 2
  • Bugüne kadarki en güçlü M5 ile tanışın: M5 Competition - 3
  • Bugüne kadarki en güçlü M5 ile tanışın: M5 Competition - 4
  • Bugüne kadarki en güçlü M5 ile tanışın: M5 Competition - 5
  • Bugüne kadarki en güçlü M5 ile tanışın: M5 Competition - 6
  • Bugüne kadarki en güçlü M5 ile tanışın: M5 Competition - 7
  • Bugüne kadarki en güçlü M5 ile tanışın: M5 Competition - 8
  • Bugüne kadarki en güçlü M5 ile tanışın: M5 Competition - 9
  • Bugüne kadarki en güçlü M5 ile tanışın: M5 Competition - 10
  • Bugüne kadarki en güçlü M5 ile tanışın: M5 Competition - 11

Şimdi Mercedes-AMG E63 S düşünsün…

Haber: Şafak Soysal

BMW’nin Ağustos 2017’de tanıttığı güçlü sedanı M5, nihayet Competition versiyonuna kavuştu.

Kaputun altında yatan 4.4 litrelik çift turbolu motorundan 625 bg güç, 750 Nm tork üreten hızlı model 100 km/s hıza 3.3 saniyede ulaşabiliyor. Otomobilin 0-200 km/s hızlanmasıysa 10.8 sn ile standart M5’ten 0.3 saniye daha seri. Üretilen güç ve tork ise 8 ileri M Steptronic şanzıman ve M xDrive sistemi vasıtasıyla dört tekerleğe birden iletilebiliyor.

Standart M5 ile E63 AMG S’in gerisinde kalan Bavyeralı marka, Competition versiyonuyla Affalterbach’a bir cevap hazırlamış gibi görünüyor.

25 bg güçlenen M5 Competition, tork değerinde temel aldığı modelle aynı fakat bu çekiş gücünü artık 200 devir daha geniş bir aralıkta (1800-5800 d/d) sunuyor. Tüm bunlar ile M5 Competition, E63 S’ten 13 bg daha güçlü ve 0.1 saniye hızlı. Ancak tork alanında üstünlük 850 Nm ile Affalterbach cephesinde.

M xDrive ve M Steptronic şanzıman ile yola devam eden M5 Competition’ın standart modelden farklı olduğu bir diğer nokta ise şasi ayarları. Amortisör, süspansiyon ve yayları da elden geçiren BMW M ekibi, Competition modelini normal M5’e göre 7 mm kadar alçaltmış.

Yeni M5 Competition, kendine has motor kulakçıkları sayesinde daha doğrudan bir gaz tepkisi ve daha seri bir güç aktarımı sunuyor. Gövde genelinde gözlenen rijitlik artışı ise M5’in virajlara daha kararlı girmesini sağlamış.

Önde 275/35 R20, arkada 285/35 R20 ölçüde lastiklerle sarılmış 20” çaplı jantlar üzerine oturtulan BMW M5 Competition’ın ön aksındaki kamber arttırılmış, arka viraj demirinin de yay sertliği yükseltilmiş. Yeni ön aks ise tasarımı elden geçirilen viraj demiri bağlantılarına sahip. Ön ve arka yayların sertliğini %10 oranında arttıran BMW M mühendisleri bu sayede daha hissiyatlı bir direksiyon tepkisi yakalamış.

Normal M5’ten farklı olarak bagaj kapağı üzerinde parlak siyah renkle işlenmiş “Competition” logosunu görüyoruz. Kabinde ise BMW M emniyet kemerleri ve M5 logolu paspaslar dikkat çekiyor. Ayrıca araç çalıştığında gösterge paneli ekranında M Competition grafiğinin belirdiğini belirtelim.

Son paylaştığımız detay, aslında BMW’nin M modellerinde izleyeceği yeni yaklaşımı temsil ediyor. Gelecekte BMW M, en güçlü performans araçlarını “ayrı bir model” gibi pazarlamayı planlıyor. Daha önce CS ve CSL gibi isimlerin patentinin alınması ve M2’nin standart hâlinde “Competition” takısına kavuşması performans departmanının ilginç planları olduğunun habercisi diyebiliriz. Bekleyip görelim… 

BMW M5 Competition fotoğraf galerisi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook