I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor

  • I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor - 1
  • I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor - 2
  • I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor - 3
  • I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor - 4
  • I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor - 5
  • I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor - 6
  • I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor - 7
  • I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor - 8
  • I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor - 9
  • I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor - 10
  • I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor - 11
  • I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor - 12
  • I-Pace: Jaguar'ın ilk elektrikli otomobili 400 bg güç üretiyor - 13

Cenevre Fuarı’nda tanıtımı yapılacak olan I-Pace modeli, markanın ilk seri üretim elektrikli aracı olurken Jaguar’ı, elektrikli SUV üreten ilk Avrupalı marka olarak konumlandırıyor.

Markanın üçüncü SUV modeli olan I-Pace (öncekiler F-Pace ve E-Pace) marka tarihinde ilk kez içten yanmalı motora sahip olmayan bir model olarak üretildi. Evet, I-Pace Jaguar’ın ilk elektrikli aracı olabilir ama son olmayacağını kesin olarak söyleyebiliriz. Gelecek yıl tanıtılacak olan XJ’in elektrikli versiyonu ise bu konudaki ikinci çalışma olacak.

Model aynı zamanda Avrupalı bir üreticinin ilk elektrikli SUV modeli olduğu için Jaguar’ı rakipleri olan Mercedes, Audi ve BMW gibi markaların da bir adım önüne geçirmiş oluyor.

Jaguar’ın iki yıl önce gösterdiği I-Pace konseptine oldukça benzer tasarıma sahip olan otomobil tamamen alüminyum bir platforma sahip. İki elektrik motorları ön ve arka akslara konumlandırılmışken batarya paketi aks arasında, tabanda yerleştirilmiş. Bu şekilde ağırlık dağılımı 50/50 ön/arka şeklinde ayarlanabilmişken otomobilin ağırlık merkezi F-Pace’e göre tam 130 mm daha alçak.

4682 mm uzunluğundaki otomobilin aks aralığı 2990 mm; bu değer kompakt boyutlarına göre hayli fazla ve bu kendini geniş iç mekanda gösteriyor. Hatta Jaguar otomobilin Porsche Cayenne’e göre 30 mm daha fazla diz mesafesine sahip olduğunu açıklıyor.

Coupe gibi olan tasarım Jaguar’ın üretime geçmeyen CX-75 modelinden esinlenilmiş. 0.29 cd rüzgar direnç katsayısı Jaguar’ın rüzgar tünelinden ne kadar çalıştığını gösteriyor. Aktif ön ızgara, gövdenin içerisine gömülmüş kapı tutacakları, arka spoyler gibi detaylar bu değerin yakalanması için düşünülmüş detaylardan bazıları. Alçak tavan yapısı ise Jaguar tasarım direktörü Ian Callum’un konsepte benzer olarak ele aldığı detayların başında geliyor.

Her ne kadar tavan alçak bir yapıda olsa da otomobilin alçak yapısı sayesinde baş mesafesinde herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. 968 mm’lik arka baş mesafesi sınıfına göre son derece yeterliyken 656 litrelik (1463 litreye kadar genişletilebiliyor) bagaj hacmi bir üst sınıftaki SUV modeller kadar geniş.

Opsiyon olarak sunulan panaromik cam tavan kabinin ferahlığına katkıda bulunurken orta konsolda Jaguar’ın Touch Pro Duo adını verdiği dokunmatik ekrana yer verilmiş. I-Pace’de ayrıca klima, topografya, sürüş tarzı ve trafik şartlarına göre menzili hesaplayan bir yapay zekaya yer verilmiş. Bu altyapı yolcu sayısını da hesaplayarak havalandırma sisteminin olabildiğince verimli kullanılmasını sağlıyor.

Motor & Performans

Biri önde, biri arkada olmak üzere iki elektrik motoru sayesinde dört çeker sistemiyle donatılan otomobil 400 bg güç ve 696 Nm tork üretiyor. 38 kg ağırlığıyla son derece hafif olan elektrik motorları sayesinde otomobilin 0-100 km/s hızlanması 4.8 saniye sürüyor.

90 kWh kapasitesindeki lityum iyon batarya sayesinde I-Pace’ın menzili WLTP standartlarına göre 480 km olarak veriliyor. Otomobil 100 kW (DC) yüksek hızlı şarj istasyonundan 40 dakikada bataryasının yüzde 80’ini şarj edebiliyor. Standart 7 kW şarj istasyonu ise yaklaşık 10 saatte bataryayı şarj ediyor, bu daha çok gece şarja etmek için düşünülen bir alternatif. Markanın halka açık mekanlarda konumlandıracağı 50 kW şarj istasyonuysa 1 saat 25 dakikada bataryaları doldurabilecek.

Jaguar I-Pace’in üretimi, E-Pace modelinin de üretildiği Avusturya’daki Magna Steyr fabrikalarında yapılacak. Aracın satışınaysa Temmuz’da başlanacak.

I-Pace’in Türkiye’ye gelişiyse yine Temmuz’da olacak. Otomobilin satışı lansmandan hemen sonra satışları başlayacak ancak şimdilik fiyatla ilgili bir bilgi yok elimizde... 

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook