Jaguar 2025’ten itibaren sadece elektrikli araç üretecek

Jaguar 2025’ten itibaren sadece elektrikli araç üretecek - 0

Jaguar Land Rover’ın yeni stratejisi Reimagine’da açıklanan bu karar, markanın 4 yıl içinde içten yanmalı motorlu modellerine son vereceği anlamına geliyor.

Öyle görünüyor ki elektrikli motorlara geçiş beklediğimizden hızlı gerçekleşecek. Tarihinde dizel motoru bile modellerine çok gecikmeli entegre eden Jaguar elektrikli araç konusunda birçok premium üreticiden hızlı yol alıyor. I-Pace ile ilk elektrikli modelini 2018 yılında tanıtan marka bu konuyu daha da hızlandıracak ve 2025’te sadece elektrikli araç üretmeye başlayacak.

Jaguar Land Rover’ın yeni başkanı Thierry Bollore, iki markanın da gelecek stratejisi Reimagine’ın lansmanında yaptığı açıklamada Jaguar’ın 2025’te tamamen elektriğe geçeceğini, Land Rover’ın da tüm modellerinde elektrikli versiyonlarının olacağını söyledi.

Bollere “Jaguar’ı yeniden konumlandırmak istiyoruz ve bu çok farklı olacak. SUV modellerin üretimini Land Rover’a bırakacağız ve Jaguar Land Rover’dan farklı bir marka olacak” dedi. Bu stratejiye göre Jaguar 2025 yılından itibaren tamamen elektrikli araçlar üreten bir marka olurken ürün gamı daha çok crossover ve kompakt boyutlu modeller üzerine yoğunlaşacak. Bu da markanın ikonik modellerinden biri olan lüks sedan XJ’nin yeni jenerasyon planlarının rafa kaldırıldığı anlamına geliyor. Ayrıca büyük boyutlu J-Pace SUV model de iptal edilen modeller arasında yerini aldı.

Jaguar Land Rover Grubu’nun baş tasarımcı Gerry McGovern Jaguar için yeni bir tasarım stratejisi geliştirmekle görevlendirildi. Bu strateji öncelikle yeni bir platform geliştirilmesini kapsıyor ve Bollore bunu şimdiden onaylamış durumda. MLA (Modular Longitudinal Architecture) adı verilen yeni platform Jaguar’a, EMA (Electric Modular Architecture) ise Land Rover modellerine hayat verecek.

Gerry McGovern konuyla ilgili şunları söylüyor: “Evet Jaguar için yeni bir tasarım stratejisi geliştirmeye başladık ama henüz her şey için çok erken. Yıllar boyunca yapıcı bir yaklaşım geliştirdim ve bir şeyi tasarlamaya başlamadan önce, bir vizyon oluşması için sözlerin ve düşüncelerin yazıldığı, yaratıcı ve detaylı bir gelişim süreci oturttum. Land Rover için geliştirdiğimiz tasarım stratejisi her şeyin temelini oluşturuyor.

“Jaguar’ın farklı tasarım geçmişi üzerinde epeyce konuştuk ve bu markanın orijinal, kendine özgü havası için çok ama çok önemli bir şey. Ne var ki bunu sadece modern bir tasarıma entegre ederseniz çok da kabul edilebilir olmayacak. Bu nedenle yaratacağımız şeyin uyumlu ve bütünsel olması gerekiyor.

“Bunu yaratmak için geçmişe, modern ve bu yaklaşıma uygun bir şey olup olmadığına bakarak başlarsınız. Burada önemli olan tarihinizdeki lezzetleri ortaya çıkartmaktır, retrospektif bir görüntü ve hissiyat yakalamak değil. Jaguar’ın tarihindeki otomobiller zamanı için uygun otomobillerdi, geçmişe değil geleceği bakıyorlardı.

“Dolayısıyla geçmişi önemser, şimdiki zamanı inceler, hayal kurar, bir plan yaratır ve bu planı uygulamaya başlarsınız. Şu anda hayal etme aşamasında olduğumuzu söyleyebilirim. Burada drama ve coşku gibi kelimeler geliyor aklıma. E-Type modelinin ilk kez gösterildiği andaki yarattığı şok etkisini düşünün...”

McGovern’ın sözleri cesaret verici olsa da Jaguar severler olarak şanlı V8’lerin olmayacağı bir model gamı düşünmek ve kabullenmek zor olacak gibi.

Jaguar’ın bu plan dahilinde ilk üreteceği modelse I-Pace’den daha kompakt bir elektrikli crossover olacak. Daha küçük, kompakt ve her anlamda verimli bir otomobil üretme fikri Jaguar yönetimi tarafından oldukça sıcak karşılanıyor.

Uzun dönemde baktığımız Jaguar Land Rover Grubu 2039 yılında tüm üretim hattı, ürünler ve operasyonlarında sıfır emisyon hedefine ulaşmak istiyor. Bunun için sadece elektrikli değil hidrojen teknolojisine de yatırım yapılmaya başlandı. Sürdürülebilirlik Reimagine stratejisinin ana odak noktasını oluşturuyor.

JLR yönetimi yeni stratejide herhangi bir fabrikada kapanma olmayacağını da açıkladı. Hatta performanslı modellerin gelişimlerinden sorumlu olan SVO birimi de güncel operasyonları dışında yeni stratejiye uygun olarak operasyonlarını sürdürecek...



Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook