Lotus ilk hiper otomobili Evija'yı tanıttı!

  • Lotus ilk hiper otomobili Evija'yı tanıttı! - 1
  • Lotus ilk hiper otomobili Evija'yı tanıttı! - 2
  • Lotus ilk hiper otomobili Evija'yı tanıttı! - 3
  • Lotus ilk hiper otomobili Evija'yı tanıttı! - 4
  • Lotus ilk hiper otomobili Evija'yı tanıttı! - 5
  • Lotus ilk hiper otomobili Evija'yı tanıttı! - 6
  • Lotus ilk hiper otomobili Evija'yı tanıttı! - 7
  • Lotus ilk hiper otomobili Evija'yı tanıttı! - 8
  • Lotus ilk hiper otomobili Evija'yı tanıttı! - 9
  • Lotus ilk hiper otomobili Evija'yı tanıttı! - 10

Lotus, geçtiğimiz hafta ismini lanse ettiği hem ilk hiper otomobili, hem de ilk EV modeli Evija'nın örtülerini kaldırdı. İngiliz üreticinin Hethel'deki fabrikasında geliştirilen ve üretilen Evija, sadece 130 adetle sınırlı olacak.

Formula 1'de 7 markalar, 6 pilotlar dünya şampiyonluğu kazanan Lotus'un yeni oyuncağı Evija, ürettiği 2000 bg ile dünyanın en güçlü seri üretim modeli olmayı da başarıyor. 70 kWh'lık bir bataryadan beslenen dört elektrik motorunun sunduğu bu güç sayesinde Evija 0'dan 100 km/s hıza 3 saniyeden kısa bir sürede ulaşabilecek. 100-200 km/s ivmelenmesi de 3 saniyeden kısa olarak açıklanan İngiliz roketin 200-300 km/s ivmelenmesi ise 4 saniyeden az zaman alıyor. Maksimum sürat değeri ise 320 km/s'in üzerinde olarak açıklanmış.

Merak eder misiniz bilmiyoruz ancak WLTP normlarına göre 400 km menzil sunan batarya, 350 kW hızlı şarj ile 18 dakikada doldurulabiliyor. Williams Advanced Engineering ile yapılan ortaklık sayesinde şarj kapasitesi 800 kW'a kadar ulaşabiliyor ancak bu tarz ürünler henüz piyasada yok. Lotus, batarya dolumu için farklı çözümler üzerinde çalıştığını kaydetti.

Doğrudan sürücünün emrine sunulan 1700 Nm tork ile göz dolduran Evija'nın anlamı ise "var olan ilk" olarak açıklanıyor. Marka içinde Type 130'un tasarımı ise bir Lotus klasiği olarak tanımlanabilir. Yerden sadece 105 mm yüksek olan gövde her açıdan keskin görünüyor. Karbon fiber gövdenin ön kısmında farların bitim noktasından başlayan ve ortaya kadar uzanan kaput üstü hava girişlerinin yanı sıra keskin tampon hava girişlerine de yer verilmiş.

Lotus Cars'ın tasarım şefi Russell Carr, aracın dizayn aşamasında doğadan çok ilham aldıklarını, bunu yaparken tarihteki diğer Lotus'lardan da uzaklaşmadıklarına dikkat çekti.

Kurdele gibi görünen ince LED stop lambalarının ortasına iliştirilen aydınlatmalı Lotus yazısındaki T harfi aynı zamanda geri vites lambası olarak tasarlanmış.

Şasisi tamamen karbon fiber olan ilk Lotus olarak öne çıkan Evija, yekpare dizaynı sayesinde mukavemet, rijitlik ve güvenliğin yanında ciddi miktarda downforce da üretiyor.

B sütunundan arka kısma kadar uzanan difüzöre ek olarak hıza göre yukarı kalkan ve Track modunda F1'deki DRS sistemine benzer bir sürtünme azaltma sistemi içeren spoyler, Cd değerini düşürmek adına çıkarılan yan aynalar da Evija'ya aerodinamik avantaj sağlıyor.

1950'lerin ve 1960'ların yarış otomobilleri temel alınarak tasarlanan kokpit, yüzer bir kanat düzeninde tasarlanmış. Yapısal desteklerin arasında kalan alanda multimedya paneli ve havalandırma çıkışları bulunuyor. Yukarı doğru açılan kapılardan erişilen kabinde koltukların arasından geçen ince metal şerit üzerine işlenen "For The Drivers" yani "Sürücüler İçin" yazısı ise Evija'nın karakterini net şekilde ortaya koyuyor.


Tavan panelinde yer alan bir düğme ile kapıları kapattıktan sonra Evija'nın detaydan uzak fakat teknolojik kabiniyle baş başa kalıyorsunuz. Her boydan sürücüye oturma imkânı sunan koltuklar Alkantara ile kaplanmış. WEC ve F1 yarış serilerindekine benzer direksiyon simidinin merkezinde Range, City, Tour, Sport ve Track ayarları sunan 5 sürüş modunu kontrol ettiğiniz düğme yer alıyor.

Direksiyon simidinin arkasında ise bolca bilgi sunan bir dijital gösterge paneli var. Geri kalan kontroller ise orta konsola yerleştirilmiş.

Lotus, yeni Evija için 1.7 milyon £ istiyor. 2020 boyunca üretilecek 130 örnekten birini ayırtmak içinse 250 bin £ depozito vermek gerekiyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook