Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu

  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 1
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 2
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 3
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 4
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 5
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 6
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 7
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 8
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 9
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 10
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 11
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 12
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 13
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 14
  • Lotus Emira markanın son içten yanmalı motora sahip modeli oldu - 15

Mercedes-AMG bazlı 4 silindirli motorla tanıtılan otomobil Lotus’un son içten yanmalı motora sahip modeli olurken Lotus ile AMG’nin ortak çalıştığı ilk model olarak tarihe geçiyor.

Lotus yakın gelecekte tamamen elektrikli modeller üreten bir marka haline gelecek ve bu yeni dönem 2019'da gösterilen Evija modeliyle başlayacak. Ancak köklü İngiliz markası elektriğe geçmeden hemen önce benzin motoruna sahip son bir model üreteceğini açıkladı ve Emira’yı tanıttı. Evet, yanlış duymadınız Emira Lotus’un ürettiği son benzinli motorlu model olacak; bu nedenle markanın tarihindeki yeri belki de tüm modellerden daha önemli. 

Önce isimden başlayalım. Lotus’un model isimleri bildiğiniz gibi her zaman ‘E’ hariyle başlıyor; Elan, Elise, Esprit, Evora, Exige, Evija. Yeni modelde de bu gelenek değişmiyor. Emira. Bu isim birçok antik dilde yer alıyor ve ‘lider, komutan’ anlamına geliyor. Otomobil benzinli motorlu modellerin sonuna liderlik ettiği için bu modele oldukça uyumlu bir isim olarak görünüyor. 

Lotus’un on yıldan fazla bir süredir tamamen yeni olarak ürettiği ilk model olan Emira markanın yeni Sports Car Architecture adı verilen platformuna sahip. Bu platform ilk kez 1996’da Lotus Elise’de kullanılan alüminyum altyapıdan yola çıkılarak üretilen yeni bir platform. Emira 4412 mm uzunluğunda, 1985 mm genişliğinde ve 1225 mm yüksekliğindeyken aks mesafesi 2575 mm uzunluğunda. Bu boyutlar modelin Evora’da biraz daha uzun olduğu anlamına geliyor. 

Otomobilde şimdilik iki motor seçeneği yer alıyor. 2.0 litrelik, Mercedes AMG bazlı motor Mercedes AMG CLA35 modelinde kullanılan ünitenin aynısı. 4 silindirli olan bu ünite sayesinde Lotus ile AMG’nin ilk ortak kullanılan motoru da tanıtılmış oluyor. Bu ortaklık Lotus’un sahibi Geely’nin Daimler hisselerini satın almasından sonra ortaya çıktı. Tabii Lotus motorun emme ve egzoz sistemlerinde güncellemeler yaptı. AMG bazlı ünite sekiz ileri çift kavramalı otomatik şanzımanla birlikte sunulacak. 

Diğer motor seçeneğiyse Lotus’un bir süredir Exige ve Evora modellerinde kullandığı Toyota bazlı ünite. 3.5 litrelik V6 motor supercharger destekli ve manuel ile otomatik şanzımanla birlikte alınabilecek. Lotus motorların güçleri hakkında detaylı bilgilendirme yapmadı sadece 360 ve 400 bg’lik seçenekler olduğunu söyledi. Otomobilin maksimum tork değeri 430 Nm ve 0-100 km/s hızlanması 4.5 saniye olarak veriliyor. Bu arada Emira’nın boş ağırlığı 1405 kg olarak belirtiliyor ve maksimum hız 290 km/s. 

Kabin Lotus’un diğer modelleriyle ilişkili değil, tamamen sıfırdan tasarlanmış. Bu platform üzerine üretilen Elise modeli kabin iniş biniş konusundaki zorluğuyla bilinirken Emira’da bu konunun ciddi şekilde geliştirildiği açıklanıyor. Bunun dışında modern spor otomobillerde yer alan 10.25 inçlik dokunmatik bilgi eğlence ekranı Apple CarPlay ve Android Auto desteği sağlıyor. Ayrıca Lotus modelde güncel ADAS (sürücü destek sistemleri) teknolojilerine yer verildiğini ve kabinin özellikle kullanışlılık konusunda oldukça iyi bir yerleşime sahip olduğunun altını çiziyor. Otomobilin bagaj hacmi 151 litre ama koltukların arkasında 208 litrelik bir kargo alanı daha yer alıyor. 10 hoparlörlü KEF ses sistemi, elektrikli koltuklar, anahtarsız giriş sistemi, hız sabitleme, arka park sensörü ve otomatik kararan iç ayn gibi daha önceki Lotus’larda görmediğiniz donanımlar otomobilde yer alıyor. 

Modelde iki şasi ayarı yer alıyor: Daha konfor odaklı Tour ve sportif sürüş odaklı Sport. Bu ayarlar opsiyon listesinde yer alan Lotus Driver Pack ile alınabiliyor. Bu pakette ayrıca Goodyear Eagle F1 Supersport lastikler yerine Michelin Pilot Sport Cup 2 lastikler de geliyor. 

Evija modelinden esinlenerek tasarlanan gövdede aktif aerodinamik eklentiler yer almıyor. Model bunun yerine temiz ve dengeli gövde hatlarına ve sade çizgilere sahip. İngiliz üretici kanat ve geniş difüzör gibi detaylara gerek duymadan yeterli yere basma gücü üretebildiğini açıklıyor. 

Marka yıllık 4800 adet Emira satmayı planladığını açıkladı. Bu rakam Elise, Exige ve Evora’nın toplam yıllık satışının 1400 ile 1600 arasında olduğunu düşündüğümüzde oldukça ciddi bir artış anlamına geliyor. Tabii otomobilin gerek donanım gerekse performans ve teknoloji olarak söz konusu modellere göre çok daha gelişmiş olması daha geniş bir müşteri kitlesine hitap edebileceğini gösteriyor. 

Lotus Exige Sport 350 Test Sürüşü'nü okumak için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook