McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi?

  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 1
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 2
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 3
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 4
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 5
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 6
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 7
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 8
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 9
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 10
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 11
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 12
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 13
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 14
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 15
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 16
  • McLaren Speedtail: Modern zamanların F1’i olabilir mi? - 17

90’lı yılların efsanesi McLaren F1’i hatırlıyor musunuz? Geri döndü desek?

Enteresan bir isme sahip olan bu otomobil tam olarak 90’lı yıllarda markanın ürettiği ilk yol otomobili olan ve uzun bir süre dünyanın en hızlı otomobili unvanını elinde bulunduran McLaren F1’in yerine geçen model olarak görünüyor. McLaren’in Ultimate Series modellerinin sonuncusu olan Speedtail üç koltuklu kabini ve markanın ürettiği en yüksek hıza sahip modeli olma gibi özellikleriyle F1 modelini anımsatıyor.

Model sadece 106 adet üretilecek olmasıyla oldukça az bulunan ve değerli bir yapıda. Hatta McLaren otomobilin tanıtımında ileriki dönemlerde Speedtail’ın herhangi bir versiyonun üretilmeyeceğini açıklayarak modelin az bulunurluk özelliğinin kaybetmek istemediklerinin altını çizdi. 1.75 milyon Pound’luk satış fiyatıyla tüm 106 adetin şimdiden satılmış olduğunu da belirtelim.

Modeli aslında sizlere daha önce prototip olarak göstermiştik, şirketin içerisinde BP23 prototipi olarak bilinen Speedtail bir süredir gelişim aşamasında ve testlerden geçiyordu. Speedtail’ın motor hacmi ve teknolojik detayları verilmedi ancak hibrit destekli güç ünitesinin toplamda 1050 bg güç ürettiği söylendi. Muhtemelen firmanın diğer modellerinde de yer verdiği 4.0 litrelik çift turbo V8 motor elektrik motoruyla desteklenerek bu güce ulaştı. 1430 kg’lık boş ağırlıkla birlikte otomobil 403 km/s maksimum hıza ulaşırken 0-300 km/s hızlanma 12.8 saniye olarak veriliyor. Bu değer P1’in 16.5 saniyelik 0-300 hızlanmasına göre ciddi şekilde hızlı. McLaren’den Andy Palmer otomobilin çok daha yüksek hızlara çıkma potansiyelinin olduğunu açıklarken, markanın böyle bir rekor peşinde olmadığının da altını çizdi. Bu konuda hatırlarsanız Koenigsegg, 444.6 km/s ile rekoru elinde bulunduruyordu.

Tamamen karbonfiber monokok şasi ve gövde panelleri otomobilin temelini oluşturuyor. Tasarımdan da anlaşılacağı gibi otomobil tamamen yüksek hız odaklı bir yaklaşıma sahip ve McLaren bunun için gövde üzerinde olabildiğince az hava girişine yer vermeye çalışmış. Bunun için arka kısım için tasarlanan tek parçalı karbonfiber bölüm markanın bugüne kadar ürettiği en geniş tek parça karbonfiber panel olarak görünüyor. Arka kısımda ayrıca esnek karbonfiberden üretilmiş iki parçalı aktif spoyler bulunurken, bu kanat yüksek hızda yere basma gücü üretip minimum sürtünme ortaya atıyor.

McLaren gövdede hava girişlerine yer vermediği için aerodinamik çalışmaların büyük bir kısmı otomobilin tabanında yapılmışken, aracın üzerinden de havanın akması için özel tasarımlara gidilmiş. Arkadaki ciddi genişlikteki difüzör tabandaki havanın dıları atılması için ciddi çalışmaların başında gelirken ön jantların tamamen kapatılmış tasarımı (kullanıcı isterse bunu çıkartabiliyor) ve ayna yerine kameraların kullanımı bu konudaki diğer çalışmalar. Göz yaşı damlası şeklindeki kabin de LMP protitiplerini andırıyor.

Speedtail’ın 403 km’lik maksimum hızına ulaşması için aracın Veloctiy modunda olması gerekiyor. Bu modda hibrit güç ünitesi maksimum verimi elde etmek için ayarlanırken arka kanat açısı en az sürtünme için farklı bir ayara geçiyor, otomobilin gövde yüksekliği 35 mm alçalıyor (Active Chassis Control) ve arka görüş kameralarının açısı değişiyor. Velocity modunda otomobilin yüksekliği 1120 mm’ye ulaşıyor.

Oldukça uzun bir gövdeye sahip otomobil 5137 mm ile P1’den tam 549 mm uzun olmasıyla dikkat çekiyor. Aks mesafesi de daha uzunken genişlik P1’e oranla daha dar tasarlanmış: 1946 mm.

Speedtail’ın kabinine baktığınızda aklınıza hemen 1992’deki McLaren F1 gelmesi son derece doğal. Ortada konumlandırılmış sürücü koltuğu efsanevi modele gönderme yaparken sürücü F1’deki gibi sadece sol taraftan değil, her iki taraftan koltuğuna geçebiliyor. Neden mi? Çünkü F1’de manuel şanzıman sürücü koltuğunun sağında yer alırken Speedtail’daki şanzıman düğmeleri tavanda konumlandırılmış. Bu otomobili günlük kullanım için daha uygun hale getirirken egzotiklik seviyesini de farklı bir noktaya taşıyor.

Sürücü koltuğunun her iki tarafında bulunan koltuklarsa aracın 3 kişilik olmasını sağlıyor. Kapılar tüm McLaren modellerinde olduğu gibi yukarı doğru açılırken ön camın özel yapısı güne ışığı geldiği zaman kararmasını sağlıyor, bu sayede otomobilde geleneksel güneşlikler kullanılmıyor.

Tamamen dijital göstergeler üç ekranda toplanmış durumda. Bunun dışında geri görüş kameralarının görüntüleri için de iki farklı ekran yer alıyor. Speedtail müşterileri sınırsız kişiselleştirilebilme sayesinde otomobillerini kendi isteklerine göre tasarlayabiliyor ve bu sayede hiçbir Speedtail birbiriyle aynı olmama özelliğine sahip oluyor. Kişiselleştirilebilme opsiyonlarının içerisine dikişlerin deseni, deri rengi ve kabin içerisindeki malzemeler bile dahil. Hatta isterseni kendi adınızı ya da istediğiniz bir deseni bile otomobilin içerisinde, tabanda görebiliyorsunuz.

Speedtail 2019 yılında üretime geçecek, bunun için markanın şu anki Ultimate Series modeli McLaren Senna GTR’ın üretiminin bitmesi gerekiyor. İlk müşteri teslimatlarıysa 2020’de başlayacak.

McLaren Speedtail fotoğraf galerisi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook