Mercedes-AMG dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunu tanıttı

  • Mercedes-AMG dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunu tanıttı - 1
  • Mercedes-AMG dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunu tanıttı - 2
  • Mercedes-AMG dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunu tanıttı - 3
  • Mercedes-AMG dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunu tanıttı - 4
  • Mercedes-AMG dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunu tanıttı - 5
  • Mercedes-AMG dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunu tanıttı - 6
  • Mercedes-AMG dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunu tanıttı - 7
  • Mercedes-AMG dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunu tanıttı - 8
  • Mercedes-AMG dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunu tanıttı - 9
  • Mercedes-AMG dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunu tanıttı - 10
  • Mercedes-AMG dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunu tanıttı - 11
  • Mercedes-AMG dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunu tanıttı - 12

2.0 litrelik ünite 421 bg güç ve 500 Nm tork üretiyor. 

Tamamen yeni geliştirilen ünite önceki nesil A45 ve CLA45 modellerinde kullanılan motorun yerini alacak. S versiyonunda 421 bg’lik ve 500 Nm’lik maksimum tork üreten yeni motor AMG’nin ‘One Man One Engine’ felsefesiyle üretiliyor. Motoru standart versiyonuysa 387 bg ile geliyor. 

Yeni ünite tamamen sıfırdan üretilmişken AMG’nin açıklamalarına göre eski modele göre sadece birkaç vidası ortak kullanıldı. Bunun nedeni olarak yeni emisyon standartlarının daha hafif ve kompakt bir yapı gerektirdiği olarak belirtiliyor. Ağırlık demişken motorun boş ağırlığı 160 kg ile eski üniteye göre de daha hafif. 

M 139 kodlu ünitenin en büyük özelliklerinden biri anlık tepkileri. AMG mühendisleri eski atmosferik motorların verdiği ruhu ve tepkileri bu ünitede hissedilmesi için özel olarak çalışırken 500 Nm’lik tork 5000-5250 d/dak arasında üretiliyor. Eski ünite maksimum devrini 2250-5600 d/dak arası üretiyordu ve AMG’ye göre bu birçok kullanıcı için dizel motor karakterinden farksızdı. Tork devirinin yukarı alınması motorun atmosferik karaktere yaklaşması açısından eşsiz bir deneyim sunuyor. Ayrıca çok daha rahat kullanılabilen tork değeri motorun maksimum devirinin 7200 d/dak’ya kadar çıkmasını sağlamış, ki bu da atmosferik üniteleri aratmayan bir başka özellik. Eski modelde tork değeri 475 Nm olarak verilirken yeni motorun standart versiyonunda bile 480 Nm tork elde ediliyor. 

Bununla birlikte 160 barlık patlatma basıncı adeta dizel motorlar kadar yüksek bir değer. Bu kadar yüksek basınç için AMG daha dayanıklı ve hafif bir silindir bloğu üretti. Motorun krank yatağı da tamamen sıfırdan üretilirken tamamen alüminyum motor bloğunun dizel üniteler kadar sağlam olduğu söyleniyor. 

Daha geniş egzoz supapları ve supap yatakları, yeniden tasarlanan gömlekler, yağlama, su ve turbonun hava sirkülasyon sistemi motorun daha verimli çalışmasını sağlarken bu sayede litre başına 211 bg’lik etkileyici bir değer elde ediliyor. Bu arada eski modeldeki 1.8 barlık turbo basıncı standart versiyonda 1.9, S versiyonundaysa 2.1 bara yükseltilmiş. 

Motor için yeni geliştirilen turbo artık motor bloğu ile ön kısım arasında konumlandırılıyor. Bu yeni pozisyon ve yeni modellerin ön tasarımları eski modellere göre daha alçak olduğu için AMG motorun silindir kafasını 180 derece çevirmek zorunda kalmış. Turbonun yeni lokasyonu daha fazla soğutma gerektirse de bu ihtiyaç motor kapağının yeni tasarımı sayesinde çözülmiş. Yeni kapak tasarımı fan devreye girdiğinde soğuk havanın bir kısmını turbonun üzerine yönlendirecek şekilde tasarlanmış. 

Tüm bu yeniliklerin yanında AMG motorun üretim teknikleri konusunda da gelişim sağladığını açıklıyor. Yeni getirilen standartlar doğrultusunda artık motorların monte edilen parçaları ve hangi civataya ne kadar tork uygulandığı gibi bilgiler otomatik olarak kayıt ediliyor ve hata riski minimuma indiriliyor. Bu teknikler sayesinde üretim zamanlarında %20-25 civarında bir kısalma olduğı açıklanırken, AMG günde 2 vardiyada, 140 motor üretebiliyor. 

Bu etkileyici yeni ünite ilk olarak Temmuz ayında tanıtılacak olan A45’te lanse edilecekken, ardından CLA 45 ve sonrasında GLA 45 modellerinde yer alacak.

Mercedes A45 AMG testimizi okumak için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook