Ian Callum Jaguar’dan ayrıldı

  • Ian Callum Jaguar’dan ayrıldı - 1
  • Ian Callum Jaguar’dan ayrıldı - 2
  • Ian Callum Jaguar’dan ayrıldı - 3
  • Ian Callum Jaguar’dan ayrıldı - 4

Jaguar’ın efsanevi tasarımcısı Ian Callum 20 yıldan sonra markadan ayrıldı.

1999 yılından beri görevde olan Callum Jaguar’dan ayrıldığını açıkladı. Bu süre zarfında Callum markanın son dönemlerdeki en önemli modellerinin tasarımlarına imza atarken, adeta Jaguar’ın dönüşümüne de ön ayak olan isimdi. Callum ayrılık kararını açıklamış olsa da Jaguar'ın marka temsilcisi olarak görevine devam edecek.

Callum’un Jaguar’daki modellerine kısaca göz atacak olursak XF, XE, XJ gibi sedanlar, F-Type gibi retro tasarımlı bir Coupe ve Roadster, F-Pace ve E-Pace gibi markanın ilk SUV modellerinin yanında Jaguar’ın ilk elektrikli aracı I-Pace’i görüyoruz. Bunların birçoğu global ölçekte ödül alan modeller ve tasarımlarken Jaguar’ı geleceği hazırlayan da otomobiller olması açısından ayrıca önemliydi. Dahası, modellerin oluşumunun ötesinde Callum markanın tasarım dilinin ortaya çıkmasını sağladığı için ayrıca önemli bir isimdi. Elbette bunları tek başına yapmadı ama bu kadar yenilikçi adımlar atacak bir tasarım ekibi oluşturması da ayrıca bir başarı hikayesiydi. Callum’un yerini ise 18 yıldır birlikte çalıştıkları Julian Thomson alıyor.

Callum’a sorduğunuzda Jaguar’daki yılları için şunları söylüyor: “Jaguar’da inanılmaz bir kariyerim oldu. En büyük işlerimden biri XF’i ortaya çıkartmaktı çünkü o otomobil Jaguar’ın geleneksel tasarımdan modern tasarıma geçişini simgeliyordu ve hikayemizde bir dönüm noktası olmuştu. F-Type’ı tasarlamak rüyalarımın gerçekleşmesiydi adeta ve I-Pace, Jaguar’ın duruşunu değiştirmek adına, fazlasıyla yenilikçi bir ürünü tasarlamak anlamına geliyordu. Bu role tasarım anlamında Jaguar’ı ait olduğu noktaya getirmek için gelmiştim ve bu 20 yılımı aldı. Ürünlerimiz ve tasarım ekibimizin gücünü düşündüğümde artık kariyerime farklı şekilde devam etme zamanının geldiğini görüyorum. Jaguar modellerini tasarlamak hayatım boyunca hayallerimde olan bir şeydi ve bu süre zarfında marka temsilcisi olarak da görev almış olmak benim için harikaydı. Thomson ile birlikte 18 yıldır çalışıyoruz. Kendisi çok yetenekli ve Jaguar’ın tasarımının bir adım sonrasına götürmek için kesinlikle doğru isim.”

Callum Jaguar’dan önce Ford Design Studios’da 12 yıl çalıştı ve ardından TWR’da tasarım başkanı oldu. Burada Aston Marrtin DB7, Vanquish ve DB9 modellerini ortaya attı ve 2005’da RSA’dan Royal Designer ödülünü aldı. 2014’teyse tasarım dünyasının en büyük ödüllerinden biri olan Minerve Medal ile ödüllendirildi. 1999’daysa Geoff Lawson’ın beklenmedik şekilde hayatını kaybetmesinin ardından Jaguar’da göreve başladı.

Callum’un yerine gelen Thomson ise 2000’den beri Jaguar’da olan bir isim. Öncesinde Ford’da çalıştı ve Lotus’da tasarım başkanı pozisyonunda bulundu ve Volkswagen Group Concept Desing Center’da dış tasarım sorumlusu olarak görev yaptı.



Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook