Türünün tek örneği: Porsche Boxster Bergspyder

  • Türünün tek örneği: Porsche Boxster Bergspyder - 1
  • Türünün tek örneği: Porsche Boxster Bergspyder - 2
  • Türünün tek örneği: Porsche Boxster Bergspyder - 3
  • Türünün tek örneği: Porsche Boxster Bergspyder - 4
  • Türünün tek örneği: Porsche Boxster Bergspyder - 5
  • Türünün tek örneği: Porsche Boxster Bergspyder - 6
  • Türünün tek örneği: Porsche Boxster Bergspyder - 7
  • Türünün tek örneği: Porsche Boxster Bergspyder - 8
  • Türünün tek örneği: Porsche Boxster Bergspyder - 9
  • Türünün tek örneği: Porsche Boxster Bergspyder - 10
  • Türünün tek örneği: Porsche Boxster Bergspyder - 11
  • Türünün tek örneği: Porsche Boxster Bergspyder - 12

Porsche 909 modelinden ilham alan bu harika özel üretim Boxster modelinden dünyada sadece 1 adet mevcut. 

Porsche’nin özel üretim modellere imza atmaya ne kadar meraklı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Şimdiye kadar bunu genelde 911 modeli üzerinde uyguluyorlardı ama bir önceki nesil, 981 kodlu Boxster ve Cayman neslinde bu modellere de özel üretimler yapıldığını görmeye başladık. 

Boxster Spyder, Cayman GT4 gibi fazlasıyla ses getiren modeller hem 911’e ulaşamayanlar hem de kendini özel hissetmek isteyenler için biçilmiş kaftandı. Burada fotoğraflarını gördüğünüz, Boxster Bergsyder da aslında bu modellerden biriydi ve elbette 1 tane üretilmesi planlanmamıştı. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı ve bu model hiçbir zaman üretime geçmedi. 

2015 yılında Porsche mühendisleri spor modeli Boxster’ın (981 jenerasyonu) olabilecek en hafif ve potansiyel sahibi bir versiyonu üzerinde çalışmaya başladılar. Planlanan model zaten yeterince sıradışı ve ekstrem olan Boxster Spyder’dan bile daha vahşi, hızlı ve hafif olacaktı. Porsche’nin amacı en keyifli sürüş deneyimini yakalamak ve ton başına düşen ağırlık oranını indirebilmekti. Bunun için her zaman olduğu gibi Porsche’nin tarihinden bir modeli kendilerine örnek aldılar. Bu efsanevi model, markanın bugüne kadar ürettiği en hafif ve tamamen aynı kaygılarla üretilmiş yarış otomobili olan Porsche 909’du. Hatta projenin adı bile o modelden alınmış, gerek tasarım gerekse isim olarak harika bir model ortaya çıkmıştı: 981 Bergspyder. 

Ortaya çıkan otomobil tek koltuklu, tavan, kapı tutacakları ya da ön cama bile sahip olmayan bir yapıdaydı. Otomobilde 1960’ların tırmanma yarışlarındaki yarış otomobillerinde kullanılanlara benzer şeffaf bir rüzgarlık yer alıyordu. Bu rüzgarlık sürücünün etrafını sarıyor ve kapılara kadar uzanıyordu. Mühendislik ekibi model için 1954 model 356 Speedster’dan esinlenen bir örtü bile tasarlamışlardı. Bu örtü özel bir deri ve karbonfiber karışımdan üretilmiş ve bir sonraki nesil Porsche modellerinde seri olarak üretilmesi için geliştirilmişti. Modelin kabinindeyse 918 Spyder’dan alınan göstergeler ve koltuklar yer alıyordu. Sağ kağı açıldığında kask koyulacak bir alan ve ekstra eşya koyma alanıyla karşılaşıyordunuz. 

Tüm bu ağırlık azaltma çalışmalarının sonucu olarak Bergspyder sadece 1099 kg ağırlığındaydı ve Cayman GT4’ten alınan, 3.8 litrelik 393 bg gücündeki motoru sayesinde 1 bg’e düşen güç oranı sadece 2.8 kg’dı. 0-100 km/s hızlanma 4.1 saniye sürerken Nürburgring’deki derece için 7:30 gibi ütopik değerlerden bahsediliyordu. 

Ne var ki bu harika proje fazlasıyla ekstrem bir yapıdaydı ve sadece birkaç ülkede satışa çıkabilecek yapıdaydı, yani otomobil satış için homologe edilemiyordu. Bu da elbette aracın potansiyel satış rakamları için iyi bir haber değildi. Bu yüzden yönetim kurulu aracın üretime geçmemesi kararı alarak inanılmaz bir projenin gün yüzüne çıkmasını engellemiş oldu, ta ki bugüne kadar. 

Sadece bir adet üretilen bu prototip kullanıma hazır bir yapıda. İki yıldır Weissach geliştirme alanı ve ardından Porsche Müzesi’nde sergilenen araç ilk kez Gaisberg tırmanma yarışında boy gösterdi. Böylece yarışı izleyenler otomobili ilk kez görürlerken Bergspyder’da potansiyelini müze dışında ilk kez göstermiş oldu…

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook