Üçüncü jenerasyon Hyundai i30 gösterildi

  • Üçüncü jenerasyon Hyundai i30 gösterildi - 1
  • Üçüncü jenerasyon Hyundai i30 gösterildi - 2
  • Üçüncü jenerasyon Hyundai i30 gösterildi - 3
  • Üçüncü jenerasyon Hyundai i30 gösterildi - 4
  • Üçüncü jenerasyon Hyundai i30 gösterildi - 5
  • Üçüncü jenerasyon Hyundai i30 gösterildi - 6
  • Üçüncü jenerasyon Hyundai i30 gösterildi - 7
  • Yeni 1.0 lt 120 bg, 1.4 turbo, 140 bg motor
  • 28 kg hafifletilmiş platform
  • Çift kavramalı otomatik şanzıman

Hyundai, teaser fotoğraflarından sonra üçüncü nesil i30’un basın tanıtımı dünya lansmanını gerçekleştireceği Paris Fuarı öncesi yaptı. 

Hyundai her zamanki gibi i30’u Avrupa pazarı için geliştirdi ve otomobilin tasarım ve geliştirme süreci Avrupa’da gerçekleştirdi.

Marka adına yeni bir dönem açtığı söylenen ve markanın DNA’sını değiştireceği söylenen i30’dan beklentiler yüksek. Özellikle markanın yeni tasarım dilini ilk defa kullanması, yeni 1.4 litrelik turbonun ilk defa i30’da kullanılması otomobilin ne kadar ciddi bir rol üstlendiğini gösteriyor.

Tasarım olarak güncel modelden çok daha Premium görünen otomobilde geniş, trepezoid şeklindeki ızgara dikkat çekiyor.

Hyundai Motor Grubu Tasarım Bölüm Başkanı Peter Schreyer şöyle diyor: "Tasarımcılarımız, Hyundai sahiplerine gurur ve sevinç yaşatmak için büyük bir heyecan ve tutkuyla işe koyuldular. Hyundai i30, bu gurur verici ruhunu rahatlıkla hissettiriyor. Ayrıca Yeni i30 ile geliştirilmiş, basamaklı ızgara adını verdiğimiz yeni bir ön ızgara sunuyoruz. Bu yeni ızgara, Hyundai markasında yeni bir kimlik haline gelecek.” Bu, yeni ızgara tasarımının gelecekteki Hyundai modellerinde de kullanılacağını anlamına geliyor.

Kabin de güncel modele göre ciddi şekilde ilerleme kaydetmiş. Genel görüntü kompakt sınıftansa üst segment gibi hissettiriyor. Yeni güvenlik ve bağlantı teknolojileri i30’un sınıfına yeni bir soluk getirecek gibi. Orta konsoldaki dokunmatik ekran donanıma göre 5 ay da 8 inç olarak alınabiliyor. Bu infotaintment ekranında Apple CarPlay ve Android Auto aplikasyonları kullanılabilirken otomobilde cep telefonunuzu kablosuz olarak da şarj edebiliyorsunuz. Güvenlik konusunda Acil Fren Sistemi, Akıllı Hız Sabitleyici, Aktif Şerit Takip Sistemi gibi en son aktif güvenlik özelliklerini bünyesinde barındırıyor, Sürücü Dikkat Uyarı Sistemi ve Kör Nokta Algılama Sistemi de kullanılıyor.

Şasi & Motor seçenekleri

Hyundai yeni i30’u Nürburgring’de geliştirdi, bu pistte binlerce kilometre test yaptı. Bununla birlikte yeni geliştirilen ve yüzde 53 oranında yüksek mukavemetli çelik kullanılan şasi eski modeldeki şasiye göre 28 kg daha hafif ve yüzde 22 daha rijit yapısıyla dikkat çekiyor. Direksiyon sistemi de elden geçirilmiş ve yüzde 10 oranında daha hızlı olduğu söyleniyor. Uzun lafın kısası bizleri sıkı bir sürüşe sahip bir i30 bekliyor.

Otomobilde aynı zamanda yeni motorlar da kullanılıyor ve tamamen yeni bir ünitenin tanıtımı yapılıyor. 1.4 litrelik, turbo 140 bg ve 252 Nm tork üreten bu motor 6 ileri manuel ya a 7 ileri DCT şanzımanla alınabiliyor. Bu ünitenin daha sonra diğer modellerde de kullanılması söz konusu olacak. Bir diğer benzinli motor seçeneği ilk olarak i20 Active modelinde gördüğümüz 1.0 litrelik, turbo 3 silindirli, 120 bg’lik motor. 171 Nm’lik tork sunan bu motor sadece 6 ileri manuel şanzımanla alınıyor.

Dizellerde yine 1.6 litrelik ünite kullanılmış. 136 bg’lik bu motoru güncel modelden de tanıyoruz. Dizel versiyon da 6 ileri manuel ya da 7 ileri DCT ile kombine edilebiliyor.

Otomobilin dünya lansmanı 29 Eylül’de Paris Fuarı’nda yapılacak, ülkemizdeki satışıysa 2017’nin ilk aylarında başlayacak.

Hyundai i30 testimize linkten ulaşabilirsiniz: Hyundai i30 1.6 CRDi

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook