Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi

  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 1
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 2
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 3
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 4
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 5
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 6
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 7
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 8
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 9
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 10
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 11
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 12
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 13
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 14
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 15
  • Üçüncü nesil Cayenne kendini gösterdi - 16

Dış tasarımdansa daha çok altyapısal olarak geliştirilen yeni Cayenne’de daha hafif platform, 48 volt elektrik sistemi gibi özellikler yer alıyor.


Porsche’nin dün geceki organizasyonla tanıttığı yeni Cayenne modeli her zamanki gibi tasarım anlamında evrimsel bir yaklaşıma sahip. Ancak bunun altında ciddi değişimler olduğu, mühendislik anlamında devrimsel nitelikte yenilikler olduğu görülüyor.

Özellikle ön kısımda ilk bakışta nelerin değiştiğini anlamak zor... Yeni ön farlar, ızgaralar, tampon gibi detaylar aracın yenilendiğini gösteriyor ama bu değişimin büyük çaplı olduğunu söyleyemeyiz. Hatta güncel modele göre biraz daha Macan’ı andıran bir tasarıma kavuştuğunu söyleyebiliriz.

Arka kısımdaysa daha dramatik yenilikler söz konusu. İlk olarak yeni Panamera modelinde gördüğümüz boydan boya uzanan LED farlar Cayenne’de de kullanılmış. Bunun dışında yeni bagaj kapağı, tampon gibi detaylar da tamamen elden geçirilmiş, kare formundaki egzozlar korunmuş.

Yeni Cayenne’de Audi’den alınan ve Q7 ile Bentley’nin Bentayga modellerinde de kullanılan, tamamen alüminyumdan üretilmiş MLB platformu yer alıyor. Bu altyapının gelecek yıl tanıtılacak olan yeni VW Touareg ve üretimine yeni başlanan Lamborghini Urus’ta da kullanılması söz konusu. Bu yeni altyapı sayesinde boş ağırlık 65 kg hafiflemiş ve 1985 kg olarak veriliyor. Bu hafifleme çok etkileyici gelmeyebilir kulağa ama otomobilde ciddi bir donanım eklemesi olduğunu da unutulmamalı, o konuya birazdan değineceğiz.

Yeni Cayenne yerini aldığı modele göre 63 mm uzamış (4918 mm), 44 mm genişlemiş (1983 mm) ve 9 mm (1694 mm) alçalmış. Aks mesafesindeyse bir değişim söz konusu değil: 2895 mm. Bagaj hacmiyse 100 litre genişleyerek 770 litreye ulaşmış.

Otomobilin kabiniyse baştan aşağı yenilenmiş durumda. Genel anlamda yine Macan modelini anımsatan kabin tasarımında dijital göstergeler (7 inç) analog göstergelerle harmanlanmış. Sportif modellerden alınan direksiyon simidi, Panamera’da ilk kez kullanılan ve PCM (Porsche Communucation Management) adı verilen sistem 12.3 inçlik ekranla birlikte gelirken, adaptif hız sabitleme, gece görüş sistemi, şerit takip sistemi, otomatik park sistemi gibi güvenlik ekipmanlarına da yer verilmiş.

48 voltluk elektrik sisteminin ilk kez kullanıldığı otomobil böylece çok daha hızlı ve verimli bir altyapıya kavuşmuş oluyor. Ayrıca bu sistemden gücünü alan adaptif viraj demirleri, süspansiyonlar, arka lastiklerin dönmesini sağlayan sistem gibi donanımlar da yeni Cayenne’de yer alıyor. Arka lastiklerin dönmesi bildiğiniz gibi ilk olarak 918 modelinde kullanılmış, ardından yeni GT3’te de kendine yer bulmuştu. GT3’ün Ring rekoru kırmasındaki en büyük etkenlerden olan bu sistem otomobillerin yüksek hızlarda ok daha stabil olmasını sağlıyor. Sürüş modları da yine aynı altyapıya bağlı olarak çalışıyor ve Normal, Mud, Gravel, Sand & Rocks gibi farklı modlara ev sahipliği yapıyor. 

Yeni Cayenne’de şimdilik iki motor seçeneği bulunuyor: Cayenne ve Cayenne S. Her iki modelde de yeni geliştirilen V6 benzinli motorlara yer verilmiş, bu motor sekiz ileri otomatik şanzıman ve dört çeker sistemiyle gücünü aktarıyor.

Turbo destekli motorlar Panamera’da kullanılanla aynı. Cayenne modelinde 3.0 litre V6, 340 bg, 450 Nm torkla birlikte 0-100 km/s hızlanma 6.2 saniye (Sport Chrono paketiyle 5.9 sn) sürerken Cayenne S 2.9 litrelik, V6 çift turbo 440 bg güç ve 550 Nm’lik torkla geliyor. Cayenne S ise 5.2 saniyede 100 km/s hıza ulaşırken (Sport Chrono ile 4.9 sn), maksimum hızı 265 km/s olarak belirlenmiş.

Motor gamına ilerleyen dönemlerde V8 benzinli (Cayenne Turbo, 4.0 litre) ve kabloyla şarj edilebilen, Panamera’da da yer alan E-Hybrid (660 bg) versiyonları eklenecek. Dizel olaraksa yine 3.0 litre V6 dizel (Cayenne Diesel) ve yine Panamera’dan alınan V8 dizel (Cayenne Diesel S), 420 bg’lik motorları göreceğiz.

Yeni Cayenne’de özellikle şasi konusunda ciddi çalışmalar yapıldığı görülüyor. Porsche 4D Chassis Control System adı verilen altyapı ilk kez kullanılırken Porsche Active Suspension Management ve değişen amortisörler de otomobilde bulunuyor. Bunu dışında PDDC (Porsche Dynamic Chassis Control System- viraj demirlerini aracın gövde hareketine göre otomatik olarak ayarlayan sistem artık hidrolik değil elektrik destekli) de yeni Cayenne’de kullanılıyor.

Yeni Cayenne’nin ilk gösterimi Eylül ayındaki Frankfurt Fuarı’nda yapılacak ve hemen ardından Avrupa’da satışına başlanacak. Otomobilin 2018’in ikinci çeyreğin ülkemizde olması bekleniyor.

Porsche Cayenne fotoğraf galerisi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook