VW ID.R Goodwood’da 20 yıllık rekoru kırdı!

  • VW ID.R Goodwood’da 20 yıllık rekoru kırdı! - 1
  • VW ID.R Goodwood’da 20 yıllık rekoru kırdı! - 2
  • VW ID.R Goodwood’da 20 yıllık rekoru kırdı! - 3
  • VW ID.R Goodwood’da 20 yıllık rekoru kırdı! - 4
  • VW ID.R Goodwood’da 20 yıllık rekoru kırdı! - 5
  • VW ID.R Goodwood’da 20 yıllık rekoru kırdı! - 6
  • VW ID.R Goodwood’da 20 yıllık rekoru kırdı! - 7

Romain Dumas pilotajındaki ID.R 20 yıllık rekoru kırarken Formula 1 otomobilinden 1.7 sn hızlıydı. 


Haftasonu İngiltere’de düzenlenen Goodwood Festival of Speed VW ID.R’ın bir rekoru daha altüst edişine tanık oldu. Daha önce Pikes Peak rekorunu kıran, Nürburgring’de de elektrikli otomobil rekorunu darmadağın eden elektrikli yarış otomobili VW ID.R bu defa da Goodwood’un gelmiş geçmiş en hızlı derecesini geride bıraktı. 

Eski rekor 1999 yılında Nick Heidfeld tarafından bir McLaren Mercedes MP4/13 tarafından 41.60 olarak kaydedilmişti. O tarihten itibaren F1 otomobilleri diğer araçlara göre aşırı hızlı olarak kategorilendirilip tur dereceleri kayıt altına alınmamaya başlanmıştı. Mercedes motorlu McLaren 780 bg gücündeydi ve içten yanmalı motora sahipti. 

Yeni rekor sahibiyse bildiğiniz gibi tamamen elektrikli motorlu ve 680 bg gücünde. Ancak F1 otomobiline göre düşük gücüne rağmen ID.R 1.86 kilometre uzunluğundaki pisti Heidfeld’in rekorundan tam 1.7 saniye daha hızlı tamamlamayı başardı ve 39.90 ile gelmiş geçmiş en hızlı dereceyi elde etti. Dahası Dumas, daha antrenman turunda bile 41.10 ile F1 derecesini geçmişti. 

ID.R’da yine pist için özel hazırlıklar yapıldı. Pist çok kısa olduğu için elektrik motorunun enerji geri kazanım sistemine ihtiyacı olmadığına karar verildi ve motor maksimum gücü verecek şekilde ayarlandı. Otomobil olabilecek en hafif ayara getirildi, bataryalar Nürburgring’dekine göre küçültüldü ve DRS sistemi iptal edildi. Ayrıca Bridgestone’da rekor için daha yumuşak hamurlu özel bir slick (Bridgestone Potenza) lastik geliştirdi. 

Volkswagen Motorsporları Direktörü Sven Smeets rekor için şunları söyledi: “ID.R Goodwood Festival of Speed’deki rekoru kırarak en güçlü içten yanmalı motorlu araçlara karşıa bile neler yapabileceğini gösterdi. Romain Dumas bu kısa ama zorlu parkurda aracın tüm potansiyelini gösterdi. Pikes Peak ve Nürburgring’deki elektrikli rekorundan sonra bu rekor elektromobilite anlamında başka bir milat anlamına geliyor.” 

Bakalım VW ID.R’ın bundan sonraki rekoru nerede olacak?



Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook