Pagani Huayra R 850 bg, atmosferik V12 ile geldi

  • Pagani Huayra R 850 bg, atmosferik V12 ile geldi - 1
  • Pagani Huayra R 850 bg, atmosferik V12 ile geldi - 2
  • Pagani Huayra R 850 bg, atmosferik V12 ile geldi - 3
  • Pagani Huayra R 850 bg, atmosferik V12 ile geldi - 4
  • Pagani Huayra R 850 bg, atmosferik V12 ile geldi - 5
  • Pagani Huayra R 850 bg, atmosferik V12 ile geldi - 6
  • Pagani Huayra R 850 bg, atmosferik V12 ile geldi - 7
  • Pagani Huayra R 850 bg, atmosferik V12 ile geldi - 8
  • Pagani Huayra R 850 bg, atmosferik V12 ile geldi - 9

Huayra’nın pist odaklı versiyonu atmosferik V12 motorundan 850 bg güç üretiyor.

Pagani’nin son şaheseri Huayra modelinin pist odaklı versiyonu oldu: Huayra R. Pagani önceki modeli Zonda R ile ilk pist odaklı modelini üretmiş ve Nürburgring’de rekor kırmıştı. Huayra R’ın da aynı yaklaşımla üretildiğini ve önceki modelden çok daha güçlü ve bir miktar hafif olduğunu söyleyelim.

Üstelik tüm Huayra modellerinde bulunan çift turbolu V12 yerine R’da atmosferik, 6.0 litrelik AMG V12’si bulunuyor. Pagani’nin Mercedes-AMG ile olan ortaklığı Huayra R’a özel bir motor üretilmesini sağlamış. Pagani’nin yaptığı açıklamaya göre Mercedes-AMG’nin yarış takımına motor üreten HWA AG iki yıldır bu ünite üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Maksimum 9000 d/dak çeviren atmosferik ünite 8250 d/dak’da 850 bg güç ve 5500-8300 d/dak arası 750 Nm tork üretiyor. Bu değerler motorun litre başına 141 bg ürettiği anlamına geliyor ki bu da son derece iddialı bir değer. 9000 d/dak normalde atmosferik bir V12 için inanılmaz bir değer ancak GMA T.50 ve Aston Martin Valkyrie modellerinde bu değerin bile üzerinde çıkıldığını gördük, göreceğiz.

Horacio Pagani’nin eski yarış otomobillerine olan sevgi ve saygısını biliyoruz ki favori modelinin Porsche 917 olduğunu her zaman dile getirir; Huayra R’da da 1980’lerin F1 otomobillerinin sesi ve karizmasının örnek alındığı açıklanıyor. 198 kg ağırlığındaki motorun sınıfının en hafif motoru olmasının (GMA’nın V12’si 178 kg ama hacmi 3.3 litre) yanında daha da etkileyici olan bir başka özelliği de servis aralığının standart binek otomobiller gibi 10.000 km’de bir yapılabiliyor olması. Bu 850 bg gücü düşündüğümüzde pek de alışık olmadığımız bir şey ve bakım maliyetlerinin de rakiplerine göre epey düşük olacağının bir göstergesi.

Otomobilin egzoz sistemi tamamen sıfırdan üretildi. Inconel’den üretilen egzozların borularının kalınlığı normal yol otomobillerinkilere göre üçte bir oranında ince ve aşırı ısınmaya karşı seramik kaplı.12 silindirden çıkan tüm borular aynı uzunlukta olduğu için otomobilin sesi eski F1 araçlarına çok benziyor. Huayra R pistlerde kullanılacağı için susturucu yer almıyor ama istendiği taktirde FIA’nın bazı pistlerdeki 110 desibel ses limitine uyabilmesi için susturucu takılabiliyor.

Otomobilin şanzımanı da HWA AG tarafından modele özel olarak geliştirilen bir ünite. Sadece 80 kg ağırlığındaki şanzıman 6 ileri sıralı bir yapıda. Yarış otomobillerinde kullanılan kavramaya sahip olan şanzımanın tasarımı süspansiyonun içerisine entegre olacak şekilde geliştirildi. Bu sayede otomobilin şasi rijitliğine de katkı sağlıyor.

Monokok şasi Pagani tarafından geliştirilen Carbo-Titanum HP62-G2 ve Carbo-Triax HP 62 adı verilen özel birkarbonfiberden üretilmiş. Ön taşıyıcı bölüm özel bir alaşımdan üretilmişken arkada yapılan çalışmalar sayesinde bükülme rijitliğinde %51, torsiyonal rijitlikteyse %16 gelişim sağlanmıi standart Huayra’ya göre. Otomobilin hafiflik odaklı tasarımı ve kullanılan özel malzemeler sayesinde boş ağırlık 1050 kg’da (Zonda R’dan 20 kg, Huayra’dan 300 kg hafif) tutulmuş.

Oldukça akıcı bir tasarıma sahip olan gövde de tamamen karbonfiberden üretilmiş. Otomobilin 320 km/s hızda 1000 kg yere basma gücü üretebilmesi için ön splitter, uzun arka kısım, oldukça geniş arka spoyler ve tavandaki hava girişi üzerinde ciddi bir çalışma yapılmış. Standart Huayra’daki aktif ön kanatçıklarla ilgili bir bilgi verilmedi ama paylaşılan fotoğraflardan bu kısımda aktif kanatçıkların olmadığı izlenimine kapıldık. Bu arada Huayra R’ın ağırlık dağılımı 46/54 ön/arka şeklinde ayarlanmış.

Otomobilin kapıları McLaren modellerindeki gibi açılıyor, Huayra’daki gibi yukarı doğru değil. Kabin elbette ki sürücü ve tamamen performans odaklı bir yapıda. Direksiyon yarış otomobillerindeki gibi çıkartılabilir bir yapıdayken çekiş kontrol sistemi, ABS, telsiz ayarları direksiyondan yapılabiliyor. Farlar, motor haritası, süspansiyon ayarları ve fren dengesi ayarlarıysa orta konsoldan ayarlanabiliyor. Otomobilin mükemmel sürüş pozisyonu sunması için pedak takımı da ayarlanabilir bir yapıda.

Önde 410 mm, arkada 390 mm karbon seramik diskler ve 6 pistonlu kaliperlerden oluşan frenler 19 inç jatların arkasında yer alıyor. Pirelli P Zero slik lastiker önde 275 arkada 325 mm genişliğinde.

2022’de satışına başlanacak olan Huayra R için markanın teknolojik denemesi ve şov otomobili açıklaması yapılıyor. Modelden sadece 30 adet üretilecek ve satış fiyatı 2.5 milton Euro + vergiler olarak açıklandı...

Huayra R’dan yine bir Nürburgring rekor denemesi bekliyoruz...


Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook