Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1

  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 1
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 2
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 3
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 4
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 5
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 6
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 7
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 8
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 9
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 10
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 11
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 12
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 13
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 14
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 15
  • Daha sportif, daha teknolojik: Yeni Audi A1 - 16

Ingolstadt'ın en küçüğü, büyük kardeşlerini aratmayan özelliklerle tamamen yenilendi.

Audi, en büyük SUV modeli Q8'in lansmanının ardından rotayı yelpazenin en altına çevirdi. Alman marka, B segmentindeki kompakt hatch modeli A1'in yeni jenerasyonunu tanıttı.

Çok daha karakterli ve hırçın bir görünüme kavuşan A1, özellikle ön bölümden kısa süre önce Türkiye piyasasına adım atan Hyundai Kona modeline benziyor. Altıgen formlu "Singleframe" ön ızgara, kendisine paralel hatlar taşıyan LED ön farların arasında bu açıyı domine ediyor. Yükseltilen far açısına tampon köşesindeki hava girişleri de eşlik ederken Audi tasarımcıları, kaput ile ızgarayı ufak bir hava aralığı ile ayırmış. A1'i Kona'ya benzetmemizin en büyük sebebi de zaten bu tasarım detayı - ki Audi, bunu 1984'ten beridir ralli ikonu olan Sport quattro'ya selam vermek için A1'e eklemiş.

Yandan bakıldığında eskiden özellikle C sütunu kısmında biraz "oransız" duran A1 artık çok daha akıcı hatlara sahip. Omuz çizgisi kapı kolu üzerine çekilen süpermininin C sütunu artık daha kalın. Daha eğimli dizayn edilen arka camın altında keskinleştirilen arka farlara ev sahipliği yapan bagaj kapağı yer alıyor. Önceki modelin "düz" sayılabilecek arka tamponunda ise plastik eklerin ve difüzör bölümünün daha baskın olduğunu görüyoruz. En güçlü motora sahip modellerde bu kısım çift egzoz çıkışı ile daha da canlandırılmış.

56 mm artışla 4.03 metre uzunluğa ulaşan A1'in genişliği 1.74 metre, yüksekliği ise 1.41 metre. Nispeten kısa sekmeler ve artan iz genişliği A1'e oldukça spor ve küt bir görünüm katmış. Ingolstadtlı marka, giderek yükselen bagaj hacmi trendine de 65 litrelik bir artışla 335 litre cevabını vermiş.

Kaput altına baktığımızda ise Volkswagen Grubu'nun birçok modelinde görev yapan 1.0 TSI üniteyi görüyoruz. Hem manuel, hem de 7 ileri S-tronic şanzıman ile sunulan bu motor 95 bg gücünde. Audi, yeni A1'de 1.5 TSI ve Polo'nun ateşli versiyonu GTI'dan tanıdığımız 2.0 TSI motorlara da yer verecek. 150 bg'lik motor (1.5 TSI) silindir kapama teknolojisi ile hem performans, hem verimlilik sunarken 200 bg gücündeki 2.0 TSI hot hatch kıvamında olacak. Kulağımıza gelen haberlere göre Audi, MQB A0 platformundan çıkan modeline 250 bg güç ve Quattro dört çeker sistemiyle donatılan S1 versiyonunu getirmeyi düşünüyor.

Sürüş dinamiklerine gelelim. Sürüklenme katsayısı 0.31 olan gövde önde McPherson, arkada ise hafif torsiyon çubuğu süspansiyon düzenine sahip. Audi, opsiyon olarak daha spor süspansiyon ayarları da sunmakta. A1'de "Basis" ve "Performance" adlı iki tane dinamik paket opsiyonu da mevcut. Bunların ilki spor süspansiyon, kırmızı fren kaliperleri ve daha büyük disklerden oluşurken Performance paketinde bunlara ek olarak ayarlanabilir amortisörler ve sürüş modları (auto, dynamic, efficiency ve individual) da yer alacak. Jant seçenekleri ise 15 ve 18" arasında değişiyor.

Bolca renk seçeneği sunan A1'in kabini "kompakt sınıfın en sportifi" olacak şekilde tasarlanmış. Multimedya ekranı ve klima kontrollerinin açısı ile sürücü odaklı olduğunu belli eden kokpitte üç kollu deri direksiyonun ardında opsiyon listesinde yer alan 10.25" boyutlu dijital gösterge paneli yatıyor. Konsolun merkezinde 10.1 inçlik dokunmatik ekranıyla MMI Touch sistemi bulunuyor. Yolcu kısmı büyük ölçüde havalandırma kanalından oluşan göğüs bölümü bilgi eğlence sistemi ekranından itibaren parlak siyah plastikle kaplanmış. A1 müşterileri isteğe göre vites konsolu çerçevesi, gösterge paneli bölümü ve kapı kolu bölgesinde farklı renkler tercih edebilecek.

Multimedya sisteminin yanı sıra sürücü destek sistemleri de üst sınıf araçları aratmayacak seviyede. 65 km/s'ten sonra şerit çizgilerinde kalmaya yarayan şerit takip asistanı ve zayıf görüş koşullarında bile aracın çevresini gözleyip sürücüyü uyaran, gerekirse otomatik frenleme yapan Audi Pre Sense gibi donanımlar A1'de standart. Bu sistem, opsiyon ile seçilirse tehlike durumunda emniyet kemerleri geriliyor, dörtlüler otomatik olarak yanıyor ve camlar kapatılıyor. Bunun dışında adaptif hız sabitleyici, 11 hoparlörden oluşan 560 Watt'lık Bang & Olufsen ses sistemi, geri görüş kamerası ve otomatik park sistemi de A1'de sunulan diğer özellikler arasında.

Yeni Audi A1 Sportback 2018 sonbaharında Avrupa pazarına sürülecek. Net bir rakam verilmese de Almanya'da başlangıç fiyatının 20 bin Euro'dan az olacağı açıklandı.

Audi A1 testimizi okumak için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook