Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor

  • Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor - 1
  • Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor - 2
  • Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor - 3
  • Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor - 4
  • Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor - 5
  • Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor - 6
  • Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor - 7
  • Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor - 8
  • Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor - 9
  • Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor - 10
  • Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor - 11
  • Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor - 12
  • Yeni Evoque teknolojileri ve 48V altyapısıyla dikkat çekiyor - 13

İkinci nesil model tamamen yeni altyapı ve hafif hibrit teknolojisiyle öne çıkıyor.


Piyasaya çıktığı 2010 yılından beri markanın en çok satan modeli konumundaki Evoque ikinci nesliyle yollarda. Tamamen yeni tasarım, platform, motorlar ve teknolojilerle donatılan otomobil yerini aldığı orijinal Evoque’un başarısını devam ettirmek istiyor.

Yeni model tasarım olarak eskisi kadar dikkat çekici bir yapıdansa, daha çok markanın diğer modellerini andırıyor. Tabii bu aracın genel yapısının bozulduğu anlamına gelmesin; Evoque yine alçalan tavan ve dar yapılı cam tasarımını koruyor, sadece yeni Discovery’den esinlenildiğini açık şekilde görebiliyoruz. İnce LED farlar eski modeldekine göre daha zarif bir yapıdayken araca yaklaştığınızda ortaya çıkan kapı kolları ve arkada boydan boya yerleştirilmiş far yapısı Velar’dan alınmış.

Yeni Evoque markanın üzerinde çalıştığı yeni bir platfom üzerinde yükseliyor. Premium Transverse Architecture adı verilen bu yeni platfom Land Rover’ın enlemesine yerleştirilmiş motorlara sahip modellerinde kullanılacak ve ilk kez yeni Evoque’da yer alıyor. Ayrıca sadece Land Rover değil, Jaguar modellerinde kullanılması söz konusu. Bu platformun eski modeldekine göre %15 daha rijit olması en çok dikkat çeken noktalardan biri. Dolayısıyla yeni modelde daha iyi bir yol tutuş ve konfor bekleyebiliriz.

4370 mm’lik uzunluk eski modelle aynıyken, aks mesafesi 20 mm artmış. Bu sayede eski modelin en çok eleştirilen noktalarından biri olan kabin hacmi konusunda gelişim sağlanırken bagaj hacmi de %10 (591 litre) oranında arttırılmış. Otomobilde önde MacPherson kullanılırken arkada daha sofistike, Velar modelinden alınan Integral Link tasarımına yer verilmiş. Bu yerleşim dikey ve yatay kuvvetleri birbirinden ayıran bir yapıya sahipken aynı zamanda daha az yer kaplayarak hacim konusuna da destek veriyor. Hacim demişken, orijinal Evoque’un çok beğenilen ama özellikle kullanışlılık ve hacim konularında sıkıntılı olan versiyonu üç kapılı gövde tipi yeni modelde yer almıyor.

Land Rover otomobilin işçilik kalitesiyle ilgili ciddi şekilde çalışıldığının altını çizerken gövde panelleri arasındaki birleşim noktaları daraltılmış, kabin de çok daha kaliteli bir hissiyata kavuşmuş. Markanın diğer modellerinde dikkat çeken çevirmeli vites topuzu burada yerini daha geleneksel bir tasarıma bırakmış. Bunun yanında tamamen dijital göstergeler ve orta konsoldaki Infotaintment ekranınına ilaveten ilk olarak Velar modelinde karşımıza çıkan, ikinci bir ekran da yeni Evoque’da kullanılıyor. Bu ekran kabindeki diğer kumandaların kullanımına olanak veriyor.

Motor seçenekleri

Yeni Evoque’da JLR grubunun üretimi olan Ingenium motorlara yer veriliyor. 2.0 litrelik hacim hem dizel hem de benzinli alternatifler için yeterli görünüyor. 

Giriş seviyesi Evoque önden çekişli ve 150 bg gücündeki dizel motorla gelirken, bu motorun 180 bg ve çift turbo destekli 240 bg’lik versiyonları da mevcut. Benzinlilerse 200, 250 ve 300 bg’lik seçeneklerle alınabiliyor. 150 bg’lik dizel dışındaki tüm motorlar dört tekerlekten çekiş sistemine sahip. 

Dört çekere sahip tüm versiyonlar 48V altyapısıyla geliyor ve bu sistem Land Rover’da ilk kez yeni Evoque’da kullanılıyor. Sistem elektrik motoru ve batarya yerleşimine sahip ve kalkışta kayışa motora bağlı olan jeneratör aracılığıyla içten yanmalı motoru çalıştıran şekilde çalışıyor. Araç yavaşlarken ortaya atılan enerjiyi bataryada depoluyor ve hızlanma gerektiğinde bu enerjiden yararlanıyor. Evoque bu sayede en düşük tüketimli modelinde WLTP standartlarına göre 149 gr/100 km’lik CO2 emisyonu ve 5.6 lt/100 km’lik ortalama yakıt tüketim değeri sunabiliyor. 

Bunların dışında gelecek yıl 3 silindirli, 1.5 litrelik motora sahip bir de plug-in hibrit versiyon tanıtılacak. Benzinli ve elektrikli motorla sunulacak olan hibrit motorun şimdilik kaç kilometrelik elektrik menziline sahip olacağı açıklanmadı ama emisyon oranı 45 gr/km gibi son derece iddialı bir değer. 

Otomobilin dört çeker sistemi de elden geçirilmiş. İlk olarak yeni Range Rover’da kullanılan Terrain Response 2 sistemi dört farklı mod ve otomatik ayarlanabilir şekilde geliyor. 

Yeni Evoque’da ayrıca Land Rover’ın daha önce konsept olarak gösterdiği transparan motor kaputu teknolojisi de ilk kez kullanılmaya başlandı. ClearSight Ground View olarak adlandırılan sistem ön ızgara ve yan aynalarda konumlandırılan kameralarla çalışıyor. Bu kameralardan alınan görüntüler motor bölmesinin altında neler olduğunu, motor kaputunu yok ederek gösteriyor. Böylece sürücü eğimin çok olduğu yerlerde bile güvenli şekilde hareket edebiliyor. 

Yeni Evoque’un Avrupa satışına 2019’un ilkbaharında başlanacak.

Range Rover Evoque testimizi okumak için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook