Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek

  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 1
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 2
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 3
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 4
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 5
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 6
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 7
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 8
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 9
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 10
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 11
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 12
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 13
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 14
  • Aston Martin Valkyrie; hayal değil gerçek - 15

Aston Martin ve Formula 1 takımı Red Bull Racing’in ortaklaşa geliştirdiği fantastik otomobil iki yıl sonra üretilecek.

Formula 1 meraklıları Adrian Newey adını biraz olsun bilir. Bilmeyenler için hızlıca tanıtalım: Önce Williams’ın 90’lı yıllarında, ardından McLaren ile 1998 ve 1999’da son olaraksa Red Bull ile 2010- 2013 arasında şampiyon olan otomobilleri tasarlayan, dahi tasarımcı. Diğer bir deyişle, elini hangi otomobile sürse şampiyon yapan tasarımcı…

Newey’nin yol otomobili tasarlama ve geliştirme konusunda fazlaca istekli olduğu zaten biliniyordu ki, geçtiğimiz yıldan beri Red Bull Racing takımının sponsorlarından biri haline gelen Aston Martin birlikteliği bu ihtimali daha da güçlendirmişti. Çok geçmeden bu heyecan verici birliktelik ilk meyvelerini vermeye başladı. İlk olarak adı AM-RB 001 olarak tanıtılan otomobil, Cenevre’de bir kez daha gösterildi ve bu defa adı Valkyrie olarak resmileştirildi, teknik detayları netleşti.

Son derece fütüristik ve yarış otomobillerini andırmayan bir tasarıma sahip otomobilin yol kullanımının legal olduğunu belirtmekte fayda var. Olabildiğince hafif, egzotik malzemelerin kullanıldığı Valkyrie, Newey’nin Formula 1 dehasından da mümkün olduğunca yararlanmış, tasarımda Aston Martin’den baş tasarımcı Marek Reichman’ın ekibiyle birlikte çalışılmış.

Daha önce adı AM-RB 001 (Aston Martin Red Bull 001) olarak tanıtılan otomobil Cenevre’de yeni adıyla gösterildi. Valkyrie ismi İskandinav mitolojisinden esinlenilmiş ve anlam olarak ‘katledeceği kişiyi seçen’ anlamına geliyor.

Aston Martin’i algı ve marka olarak bambaşka bir noktaya götürmesi, dünyanın en hızlı yol otomobilini üretme hedefi için Valkyrie son derece uygun görünüyor. Hatta bunun bir yol otomobili olduğuna inanmak bile zor.

Buraya kadar okuduysanız merak etmişsindir, teknik özelliklerini de çok bekletmeden verelim o halde. Otomobilde 6.5 litrelik, atmosferik, Cosworth imzalı ve 900 bg güç üretecek bir motor kullanılacak. Bu motor Ricardo tarafından, bu otomobil için özel olarak üretilen, yedi ileri şanzımanla gücünü iletecek. 1 bg gücü başına 1 kg oranına sahip olması hedeflenen proje, bu anlamda 900 kg boş ağırlığa sahip olmalı, ki söylenen de 1000 kg’ın altında kalınacağı şeklinde.

900 bg’in tamamı içten yanmalı motordan gelmiyor elbet, F1’dekine benzer enerji geri kazanım sistemi (ERS) desteğiyle bu güç elde ediliyor. ERS sistemi içinse, otomobil üretimine yeni başlayan ama dünyanın en hızlı elektrikli otomobiline imza atmış Rimac firmasından destek alınmış. Rimac otomobilin bataryalarını üretecek.

Frenler Alcon ve Surface Transfers imzalı kaliper ve karbon seramik disklerden oluşacakken, Bosch çekiş kontrol ve stabilite kontrol sistemlerinden sorumlu olacak. Valkyrie’de önde 20, arkada 21 inçlik magnezyumdan üretilmiş jantlar ve Michelin Pilot Sport Cup 2 lastikler yer alacak.

Adrian Newey Valkyrie için şunları söylüyor: “Tıpkı Formula 1 takımı gibi, böyle bir otomobili geliştirmek ve tasarlamak için çok büyük bir ekip çalışması gerekiyor. Büyük işler başarmak için en iyilerden kurulu bir ekiple yol almanız gerekir. Deneyim, biraz çılgınlık, enerji ve mükemmeliyetçilik bu projenin her noktasında dikkat ettiğimiz kriterlerdi. Birlikte son derece yenilikçi bir mühendislik sanatına imza attık.”

Aston Martin başkan yardımcı David King ise projeyi şöyle özetliyor: “AM-RB 001’i ortaya çıkartmak gerçekten birçok zorluğu aşmayı gerektiriyor. Bu dahil olan herkes için gerçek bir test ve öyle de olmalı çünkü bu otomobil ile standartı çok yükseltiyoruz. Bu, projenin çok özel olmasını sağlarken, teknik ortaklığımız da projenin hayata geçmesi için son derece önemli.”

Valkyrie 2019 yılında yollarda olacak ve toplam 150 adet yol versiyonu üretilecek. Aston Martin 25 adet de pist odaklı versiyon üretmeyi planlıyor. Otomobilin şimdilik fiyatları belli olmasa da 4 ila 5 milyon Euro arasında olmasını bekleyebiliriz.

Mercedes’in de Project One adı altında benzer bir projeye imza attığını düşündüğümüzde kısa vadede otomobil dünyasında son derece heyecan verici otomobiller göreceğimiz garanti gibi. 

Aston Martin Valkyrie fotoğraf galerisi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook