Audi’den geleceğin otomobil konsepti: Aicon

  • Audi’den geleceğin otomobil konsepti: Aicon - 1
  • Audi’den geleceğin otomobil konsepti: Aicon - 2
  • Audi’den geleceğin otomobil konsepti: Aicon - 3
  • Audi’den geleceğin otomobil konsepti: Aicon - 4
  • Audi’den geleceğin otomobil konsepti: Aicon - 5
  • Audi’den geleceğin otomobil konsepti: Aicon - 6
  • Audi’den geleceğin otomobil konsepti: Aicon - 7

Direksiyon ve gaz pedalı gibi ‘gereksiz’ donanımlardan uzak Aicon konsepti markanın gelecekteki vizyonunu gözler önüne seriyor.


Evet doğru duydunuz, bu konseptte gaz pedalı veya direksiyon gibi sürüş yapabileceğiniz ekipmanlar bulunmuyor. Tamamen otonom sürüşe odaklanan konsept tabii elektrikli motorla güçlendirilmiş.

Aicon’da dört koltuk kapasitesi yer aldığı görülüyor. 2+2 formatında geliştirilen konsept 5444 mm uzunluğuyla oldukça büyük bir araç. Hatta stantta tanıtılan yeni A8 modelinden bile 200 mm kadar uzun. Aracın aks aralığıysa 3470 mm; bu da Aicon’da epey geniş bir kabinin bizleri beklediğini gösteriyor. Zaten direksiyon ve vites gibi ekipmanlar olmadığı için kabinin tamamı kullanım alanı olarak tasarlanmış. Aicon’da VW Grubu’nda birçok modelde kullanılan MEB platformu yer alıyor.

Konseptte geleneksel farlar yer almıyor. Bunun yerine Audi otonom sürüşü maksimum seviyeye çıkaran sensör ve kameralara yer vermiş. Bu altyapı yolu ‘okuyarak’ yayaların ve araçların durumlarıyla iletişime geçebiliyor. Gerekli olduğu durumlardaysa projektör sistemiyle yol aydınlatılması yapılabiliyor.

Oldukça fütüristik tasarımda, B sütunu olmayan bir yaklaşım olduğu görülebiliyor. Ters açılan kapılar zaten geniş olan kabine çok daha rahat ulaşılabilirlik sağlaması için tercih edilmiş.

Arka koltuklar tek parça halinde tasarlanmışken, ön koltuklar 15 derecelik açıyla yatırılabiliyor ve aracın dış kısmına doğru dönerek çok daha rahat şekilde otomobile binilmesini sağlıyor. Ayrıca 50 cm geri alınarak araç yolda kendi kendine giderken çok daha rahat bir ortamda seyahat imkânı ortaya atıyor.

Kabindeki paneller, yolcular araca bindiğinde otomatik olarak aydınlanıyor ve PIA adı verilen sistem yolcuların telefonlarını algılayarak kişisel ayarlarını yüklüyor. Aracın tüm kontrolleriyse dokunmatik ekranlardan yapılabiliyor.

Aicon’da dört adet elektrik motoru bulunuyor. Tüm lastiklere birer tane olacak şekilde yerleştirilen motorlar toplamda 355 bg güç ve 550 Nm tork üretiyor. Yaklaşık 800 kilometre olarak belirtilen menzilse birçok kullanım için hayli yeterli. Araç gücünü Quattro dört çeker sistemiyle lastiklere aktarıyor, arka lastiklerin dönebilme fonksiyonuyla birlikte Aicon’un dönüş çapının 8.5 metre olduğu belirtiliyor.

Aicon'daki otonom teknolojilerin ilerleyen dönemlerde seri üretim Audi modellerinde de kullanılması planlanıyor.

Audi Aicon fotoğraf galerisi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook