Yeni Cayenne Turbo 550 bg güç üretiyor

  • Yeni Cayenne Turbo 550 bg güç üretiyor - 1
  • Yeni Cayenne Turbo 550 bg güç üretiyor - 2
  • Yeni Cayenne Turbo 550 bg güç üretiyor - 3
  • Yeni Cayenne Turbo 550 bg güç üretiyor - 4
  • Yeni Cayenne Turbo 550 bg güç üretiyor - 5
  • Yeni Cayenne Turbo 550 bg güç üretiyor - 6
  • Yeni Cayenne Turbo 550 bg güç üretiyor - 7
  • Yeni Cayenne Turbo 550 bg güç üretiyor - 8
  • Yeni Cayenne Turbo 550 bg güç üretiyor - 9
  • Yeni Cayenne Turbo 550 bg güç üretiyor - 10
  • Yeni Cayenne Turbo 550 bg güç üretiyor - 11

Frankfurt’ta gösterilen yeni Cayenne Turbo 4.0 litrelik motorundan 550 bg güç üretirken 3.9 saniyede 100 km/s hıza ulaşıyor ve ilk aktif spoylere sahip SUV olarak tarihe geçiyor.


Sizlere daha önce yeni Porsche Cayenne modelinin detaylarını göstermiştik. Ancak o dönem henüz Turbo versiyonu tanıtılmamıştı, Porsche bu modelin lansmanı için Frankfurt Fuarı’nı bekledi.

4.0 litrelik, yeni çift turbo motora sahip olan Cayenne Turbo maksimum olarak 550 bg güç (eskisine göre 30 bg güçlü) ve 770 Nm tork (+20 Nm) üretiyor. İlk olarak yeni Panamera Turbo’da da kullanılan bu ünite çift turboyla destekleniyor ve 8 ileri Tiptronic S şanzıman ile gücünü dört lastiğe birden aktarıyor. 0-100 km/s hızlanma 4.1 saniye olarak verilirken, Sport Chrono Paketi’ni aldığınızda bu değer 3.9 saniyeye kadar düşüyor. Otomobilin maksimum hızı da 286 km/s (Sport Chrono) olarak veriliyor. Otomobilin ortalama yakıt tüketim değeri 11.7 lt/100 km’yken, emisyon değeriyse 267 g/km.

Bu yeni ünitede turbolar V şeklindeki silindir yerleşiminin arasına entegre edilmiş. Silindirlerle egzozların arasındaki mesafesinin kısaltılmış olması çok daha hızlı tepkiler ortaya atarken motorun verimliliğini de arttırıyor. Bunun dışında yeni motor eskisine göre daha aşağıda konumlandırılmış, bu da ağırlık merkezini düşüren, yol tutuşu arttıran bir detay olarak görünüyor.

Diğer Cayenne modelleri gibi Turbo da 48 voltluk elektrik sistemiyle geliyor. Bu sistem sayesinde havalı süspansiyon, 4WS, elektrikli viraj demirleri ve dünyada bir ilk olan aktif tavan spoyleri farklı şekilde ayarlanabiliyor. Porsche, 911 ruhunun SUV’deki yansıması olarak tanımladığı yeni Cayenne Turbo’da üç kademeli adaptif süspansiyon standart olarak geliyor. Bunun yanında altı farklı gövde yüksekliği de otomatik ya da manuel olarak ayarlanabiliyor. Cayenne de ilk kez kullanılan bir diğer özellikse opsiyon olarak alınabilen, dört lastiğin birden dönmesini sağlayan 4WS sistemi. Bu sistem otomobile çok daha çevik bir karakter kazandırırken, aks mesafesinin de sanal olarak kısalmasını sağlıyor.

Bir diğer ilkse adaptif tavan spoyleri. Dünyada bir SUV’de ilk kez kullanılan bu gelişmiş aerodinamik parça arka akstaki yere basma gücünü arttırırken, yüksek hızlarda açılarak, airbrake fonksiyonu olarak da kullanılıyor. Porsche’nin açıklaması 250 km/s hızda yapılan frenlemede bu sistem sayesinde 2 metre daha kısa mesafede durulabiliyor. Bu sistem PSCB (Porsche Surface Coated Brake) sistemiyle birlikte geliyor. Bu fren sisteminde çelik disklerin üzerindeki tungsten katman sayesinde fren gecikmesi önleniyor ve disk üzerindeki balata tozu çok daha çabuk atılabiliyor.

Turbo’nun tasarımı da diğer modellerden bir takım farklılıklar içeriyor. Önde çift katmanlı LED farlar, daha geniş çamurluklar, çift çıkışlı egzozlar ve 21 inçlik jantlar Turbo’ya özel tasarımsal detaylar olarak görünüyor.

Yeni Cayenne Turbo’nun satışına fuardan hemen sonra başlanacak, modelin yeni yılda ülkemizde de satılması düşünülüyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook