BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı!

  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 1
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 2
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 3
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 4
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 5
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 6
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 7
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 8
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 9
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 10
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 11
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 12
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 13
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 14
  • BMW 8 Serisi Coupe sonunda tanıtıldı! - 15

E31 jenerasyonunun taşıdığı isim, 19 yıl sonra geri döndü!

BMW, onlarca konsept ve test prototipinin ardından yeni 8 Serisi'nin örtülerini nihayet kaldırdı.

Bir dizel, bir de benzinli motorla piyasaya adım atacak olan coupe modeli kesinlikle göz alıcı bir tasarıma sahip. BMW Group'un NUMBER ONE > NEXT adlı stratejisinin temel parçalarından birisi olan 8 Serisi, tıpkı Z8 ve i8 gibi markanın sportiflik odaklı modellerinden olacak.

2017 Concours d'Elegance Ville d'Este etkinliğinde tanıtılan konseptten bolca iz taşıyan 8 Serisi sadeliği ve modernliği harmanlıyor. Dışarıdan bakıldığında agresif ve spor bir karakter çizen 8 Serisi, iç mekânda ise teknoloji, lüks ve konforu merkeze koymuş.

Şimdiye kadar bir BMW modelinde kullanılan en ince ön farlar taşıyan G15 kodlu coupe'nin böbrek ızgarası X5'te gördüğümüz gibi geniş ve tek parça tasarlanmış. Tamponun altında ön akstaki lift etkisini azaltan bir spoylere yer veren BMW tasarımcıları kaput üzerindeki çıkıntılar ve keskin hava girişleri ile 8 Serisi'ne agresif bir hava katmış.

"Çift kabarcıklı" tavanı ile eski yarış otomobillerine selam veren yeni 8 Serisi, ardında 19" çapında fren diski taşıyan 20 inçlik jantlar üzerine oturtulmuş. Belirgin omuz ve bel çizgileriyle tanımlanan profilde dikkat çeken diğer noktalar ise marşpiyeldeki çıkıntı ve bagaj bölümüne doğru sert bir eğim yapan tavan çizgisi. Bagaj bölümü demişken, BMW 8 Serisi'nin arka kısmında sunulan depolama hacmi 420 litre.

Arka tarafta ise geniş çamurluklara doğru uzanan ince LED farlar ve devasa egzoz çıkışları dikkat çekiyor. M850i modelinde yer alan ince spoylerin altında yer alan çizgiler ve tasarım detayları yeni 8 Serisi'nin yere yakın ağırlık merkezini ve genişliğini vurguluyor. 

Şık kaputun altında yeni bir V8 motor yatıyor. M850i xDrive modeline güç veren bu ünitenin hacmi 4.4 litre. Çift turbo desteği alan motor 5500-600 d/d arasında 530 bg güç, 1800 devirden itibaren 750 Nm tork üretebiliyor. 840d xDrive adlı dizel modelde ise sıralı 6 silindirli ve yine çift turbodan beslenen bir üniteye yer verilmiş. 8 ileri Steptronic şanzıman ve xDrive dört tekerlekten çekiş sistemiyle eşlenen M850i ve 840d ikilisinin 0-100 km/s ivmelenmeleriyse sırasıyla 3.7 ve 4.9 saniye. Ayrıca M850i'de standart olarak sunulan elektronik kontrollü diferansiyel kilidi, aracın viraj performansını da yukarı taşıyor.

8 Serisi'nin dinamikliği yalnızca motor bölümünde değil. Göze hitap eden tasarım aynı zamanda aerodinamik kazanımlar da sağlıyor. Gövdesinin altı tamamen korunan G15 kodlu model aktif hava kapakçığı kontrolü, sürüklenmeyi azaltan Air Curtain ve Air Breather gibi detaylara da sahip. İnce ayna bağlantı noktaları ile hava direncini düşürmeyi hedefleyen BMW mühendisleri, tavanda karbon fiber destekli plastik (CFRP) malzeme opsiyonu sunarak ağırlık merkezini daha da aşağıya çekmiş. Opsiyonel karbon paketiyle arka difüzör, arka spoyler, hava girişindeki çıtalar ve yan ayna kapakları da bu malzemeden yapılıyor.

Dinamik yapının son kalesi ise şasi bölümü. İyi bir ön/arka yük dağılımı, ince hesaplanmış aks mesafesi ve genişlik sayesinde 8 Serisi, adaptif M süspansiyonlar ve aktif yatma kontrolü gibi sistemlerin de desteğiyle yeri geldiğinde konfor, yeri geldiğinde stabilite sunarak birçok sürüş koşuluna cevap verebilecek. Uzunluğu 4843, genişliği 1902, yüksekliği 1341 mm olan gövdenin manevralarda ve yüksek hızlı virajlarda daha rahat kontrol edilmesi içinse Entegre Aktif Yönlendirme sistemine yer verilmiş.

Dur/Kalk özelliği taşıyan Aktif Hız Sabitleyici, yönlendirme ve şerit takip asistanı, şerit değişim ve şeritten çıkma ikazı, gece görüşü, çapraz trafik ve ters yön uyarısı gibi birçok sürüş destek sistemi içeren 8 Serisi'nin kabininde ise mesh metal malzemelere, konsolda ve kapı panellerinde deri döşemeye, vites konsolunda cam yüzeylere ve çok fonksiyonlu koltuklara yer verilmiş. Ayrıca BMW Operating System 7.0 sistemi de 8 Serisi'nde standart olarak sunuluyor. Bu sistem 10.25" boyutlu ekran üzerinden araca dair bağlanılabilirlik, ayar, multimedya sistemi, navigasyon gibi özelliklere erişim sağlıyor. Sürücünün görüş açısında ise Head-up Display ve 12.3" boyutlu Live Cockpit adlı dijital gösterge paneli yer almakta.

İlk aşamada 840d ve M850i seçenekleri satılacak olan yeni 8 Serisi'nin piyasaya çıkış tarihi ise Kasım 2018. İleri aşamada BMW, yelpazeyi cabriolet ve Gran Coupe seçenekleriyle genişletecek.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook